Mi-am propus, aidoma unuia dintre anti-filozofii mei favoriti, Emil Cioran – pe care l-am iubit –, sa fac niste exercitii de admiratie si sa va prezint, in serial, cateva persoane, semeni de-ai nostri, maramureseni, care, desi singuri, au curajul sa infrunte ceea ce se cheama, intr-un cuvant, „sistemul”. Sunt singuri nu fiindca au ales sa fie asa, sa se izoleze de convivi, de concetatenii lor, ci fiindca tin cu dintii la principii, la corectitudine si dreptate si, fie ca si-au propus la rece, fie ca o conjunctura de viata i-a impins in situatia respectiva, ei s-au pus de-a curmezisul sistemului si poarta un adevarat duel cu status quo-ul postdecembrist.

Sunt oameni pe care nu-i poti ignora si, asa cum se intampla in situatiile cand cineva „iese din rand”, nu poti decat fie sa-i urasti, fiindca tulbura linistea si mersul lin al lucrurilor – chit ca intr-o directie gresita –, fie sa-i iubesti, pentru ca intruchipeaza constiinta noastra mai buna, spre care cu totii s-ar cuveni sa tindem, dar pentru care trebuie sa depunem eforturi sustinute, fiind o ascensiune anevoioasa pe calea evolutiei individuale.

Ei bine, eu am ajuns sa ii iubesc si vreau sa imi manifest, public, pretuirea pe care o port acestor INDIVIZI, in adevaratul sens al cuvantului – adica fiinte integre, indivizibile, care se disting din randurile multimii si pe care nu-i poti substitui cu oricare alt component al societatii in care traim. Societate pe care multi visam sa o schimbam, sa o imbunatatim in vederea unui trai in comun mai bun, dar fara sa ne gandim ca orice societate este formata din indivizi, din celule care daca nu se amelioreaza fiecare in parte, nici intregul nu are cum sa se imbunatateasca per ansamblu.

Nu de la varf se produce schimbarea, ci de la baza, asa cum nu de la acoperis se fortifica locuinta, ci de la fundatie.

Asadar, voi nominaliza, rand pe rand, cate unul dintre acesti maramureseni de isprava, carora mie personal imi place sa ii numesc, simplu, semeni, fara vreo discriminare si fara orgoliul ca noi, maramuresenii, ne-am situa pe un plan superior locuitorilor altor zone, fie ele romanesti, fie pamantesti. Dar ma voi referi la ei ca maramureseni pe de o parte pentru a fi in ton cu publicatia la care scriu si pe de alta parte pentru ca, la fel ca si mie, soarta le-a decis sa se nasca pe aceste meleaguri. Nici mai bune si nici mai rele decat altele. Caci – nu-i asa? – omul sfinteste locul si nu viceversa.

Dar, pana sa aflati numele primului maramuresean pe care il admir si il iubesc pentru ceea ce este ca individ va rog sa aveti putintica rabdare, pana la episodul urmator… Publicitate! 🙂