Este mai mult decât evidentă implicarea activă în campania electorală prezidențială a Bisericii Ortodoxe Române, în beneficiul unuia dintre candidați, care a cadorisit în schimb BOR cu zeci de milioane de euro din bani publici. Deși este ilegală și imorală, această activitate ce nu are nimic de a face cu misiunea Bisericii, cu decența, cu spiritul creștin și cu normalitatea se desfășoară pe plan național, fără a se mai ține cont de urmările catastrofale pe termen lung pentru stabilitatea, imaginea publică și credibilitatea acestei instituții.

Presa națională semnalează că mitropolitul de la Cluj a dat o circulară către toți preoții, la Cozia s-au împărțit fluturași cu mesaje electorale chiar în curtea Mănăstirii, iar la Satu Mare chiar episcopul a ținut o ședință de instruire cu preoțimea din județ, alături de șefii județenei de partid PSD. Am menționat doar câteva exemple, deși campania electorală dusă de oamenii cu sutană este de notorietate și anvergură națională.

Cum se pot anihila efectele nocive ale acestui inacceptabil și diabolic amestec al Bisericii în politică?

În mod cert strategia electorală a BOR are în vedere slujba de duminică dimineața din ziua votării și predica ținută de fiecare preot la finalul slujbei, moment în care se va transmite mesajul-cheie către creștinii care merg la vot direct de la slujbă. Se pot face trei pași simpli, cine are ochi de citit poate prelua și distribui rețeta, fie că este vorba de activiștii civici, de organizațiile de tip ProDemocrația sau de către reprezentanții oricăruia dintre cei doi candidați.

1. Astăzi sau cel târziu mâine se trimite tuturor preoților parohi din România, prin fax, prin SMS, prin convorbire telefonică sau prin înmânare directă (și mai sigur prin toate acestea la un loc) o informare scrisă pe un A4 cu antet, în care onorabilul prelat este informat că implicarea Bisericii și oamenilor săi în campania electorală, de partea oricăruia dintre candidați, este ilegală și imorală, că toată campania electorală se încheie vineri și că influențarea credincioșilor în scopul alegerii unuia dintre candidați prin intermediul predicii din slujba de duminică este ilegală și constituie faptă penală care se sancționează cu amendă și/sau închisoare.

Totodată, preotul este informat că la slujba de duminică organizația din antet va delega cel puțin un membru sau un voluntar, dotat cu telefon mobil cu cameră video, care va înregistra video întreaga predică de la finalul slujbei.

2. Duminică, în fiecare biserică din țara asta, un om sau mai mulți din organizația sau organizațiile respective ori chiar cetățenii independenți, din proprie inițiativă, se duc la slujbă și au grijă în mod decent ca preotul/preoții să vadă că în biserică sunt oameni care dețin telefoane mobile capabile să facă înregistrări video. La finalul slujbei, când începe predica, omul/oamenii respectivi înregistrează predica, pentru a o duce acasă, spre aprofundarea ideilor religioase și pentru a o prezenta și celor care nu au putut ajunge la slujbă. Este un spațiu public și înregistrarea este permisă, de vreme ce slujbele și predicile se transmit și la televizor.

3. În cazul în care preotul/preoții încalcă legea și dau sfaturi electorale de orice fel enoriașilor, chiar fără a menționa vreun nume, luni dimineață se face plângere penală, se pun la dispoziția procurorului o copie după înregistrarea video și numele a doi-trei martori participanți la slujbă și mai departe se ocupă instituțiile statului de măsurile legale care se impun.

Trei pași simpli, prin care Biserica este invitată elegant afară din politică, unde nu are ce căuta, iar diavolul politic e scos din Biserică, măcar pentru moment. Pentru moment, adică până la exorcizarea firească prin schimbarea legislației, adică impozitarea averilor și afacerilor bisericești, fiscalizarea activității bisericești, limitarea finanțării cultelor din bani publici și transformarea orei de religie în oră de istorie a credințelor și ideilor religioase.

Asta așa, ca să fiu ceva mai clar cu o parte din așteptările pe care le am de la viitorul președinte al României. Oricare ar fi acesta.

Eu duminică votez după ora 12.00, că mă duc la slujbă și am o mică filmare la biserica din sat.