Mă trezesc cu gândul de a salva România. Nu-mi aduc aminte ce am visat, probabil același lucru. Sună pueril, știu, însă ce sunt eu dacă nu doar un biet jun cu gânduri mari și bune pentru semenii lui și pentru el? Îmi fac damblaua de dimineață și plec de acasă, căutând soluții și răspunsuri la întrebări. Această căutare mă duce până în celălalt capăt de oraș. Ajuns la Hotel Mara, brusc, o doză de scepticism mi se amestecă împreună cu optimismul de dimineață și mă face să mă întreb – dacă nu voi găsi nicio soluție?

E ora 11 și 1 minut când intru în sala de conferințe. Cineva de la masa invitaților ne sugerează tuturor să venim mai în față, să ne putem înțelege mai bine. Aceeași persoană ne urează bun venit și îi dă cuvântul lui Nicușor Dan – omul de la care, azi cel puțin, aștept soluțiile. Doar e matematician, nu?

Îl cataloghez, la prima vedere, ca fiind un om modest și onest, cu idei bune și inițiativă pentru colectiv, nu doar pentru individ. Îmi păstrez părerea și când mă duc acasă. Omul acesta dă dovadă de răbdare și bun-simț pe tot parcursul întâlnirii. În plus, răspunde în detaliu la toate întrebările. Într-un caz particular, detaliul a stat în simplitate, iar simplitatea în sinceritate absolută – astfel, un umil ”nu știu” iese din gura politicianului la una dintre întrebări și, culmea – mulțumește pe toată lumea.

USR Nicusor Dan

În jur de 50 de persoane au asistat la întâlnirea de luni, 1 august, curioşi de iniţiativa USR.

Aflu, în primele minute, că ideea partidului Uniunea Salvați Bucureștiul (înființat în 2015) e mai veche. Cam din 2006, când s-a creat Asociația Salvați Bucureștiul, cu scopul de a ”supraveghea” fondurile publice și a preveni sărăcirea orașului, de a fi respectate legile și drepturile cetățenilor etc. În acest sens, s-au câștigat peste 100 de procese din aproximativ 300 câte au fost deschise.

Nicușor Dan a candidat întâi în 2012, din postura de independent, obținând un procent de 9% la primăria capitalei. Ideea înființării Uniunii Salvați România (USR) a fost pronunțată în seara zilei de 5 iunie 2016, în urma rezultatelor inițiale de la alegerile locale. Atunci, știm cu toții, USB a fost marea surpriză a alegerilor – la primăria generală a capitalei, Nicușor Dan având un procent 30%, iar la sectorul 1, Clotilde Armand – 29%.

Această realizare îl aduce pe Nicușor Dan la Baia Mare și-l va duce ulterior la Oradea, Timișoara și Arad. Se urmărește extinderea la nivel național a partidului până la mijlocul lunii septembrie. De înființarea unor filiale în regiunea de nord-vest a țării este responsabil Stelian Ene. Se vorbește despre înscrierile în noul partid și despre codul de integritate bine definit – nu se pot înscrie foști membri ai partidelor parlamentare, nici așa-numiții traseiși politici și persoanele cercetate penal ori cu un trecut pătat.

Faptul că vor să reprezinte o alternativă la politica actuală nu e o noutate. Însă faptul că nu s-a stabilit încă o linie doctrinară mă intrigă – Nicușor Dan precizează că USR se vrea a fi un amalgam de ideologii care se vor completa în tihnă și că nu ar trebui să existe discrepanțe între tradiționaliști și moderniști, între cei de stânga și cei de dreapta, dacă scopul lor este comun. Va fi un experiment cel puțin interesant și curajos.

Nicusor Dan

Erwin Albu (stânga), alături de Nicușor Dan (dreapta), în timpul discuțiilor.

Una dintre cele mai interesante întrebări primite este legată de refuzul lui Nicușor Dan de a fi viceprimar al capitalei. Acesta ne aduce aminte că și-a motivat atunci, pe loc, gestul și ne spune pe scurt – „acest post este unul pur decorativ”. Persoana care i-a adresat întrebarea nu pare a fi mulțumită de răspuns, așa că se vine cu o completare din partea echipei USR prezente la conferință: USB are aproape un sfert din totalul de consilieri în București, iar fiecare consilier ar avea acces, timp de maxim 10 zile, la orice document din primărie, deci la date și sume de interes public. Fiecare dintre acești consilieri vrea să reprezinte ”vocea poporului”, despre asta fiind vorba în întrebare.

În continuare s-a discutat tocmai despre transparență – de fapt, despre lipsa ei. Demografia inexactă și marja de eroare de milioane de persoane oferită de cele 6 surse (in)competente în acest sens reprezintă o problemă serioasă. De asemenea, Nicușor Dan crede că e nevoie de un site unic și funcțional, actualizat zilnic, pentru datele fiecărui proiect local și județean și nu numai. El crede că, astfel, abuzurile în serviciu se vor reduce considerabil. Pe scurt – se va fura mai puţin, fiindcă (nu-i așa?) hoți sunt și la Baia Mare, și-n capitală. Chicotim cu toții.

Am înțeles că obiectivul lor este de a câștiga minim 10% la alegerile parlamentare din toamnă, păstrând ideea de a nu face alianţe politice. Cineva a întrebat unde se vede Nicuşor Dan cu USR-ul peste 10 ani. Acesta a spus că depinde foarte mult de rezultatul acestor alegeri parlamentare, evidențiind două posibile scenarii.

Subiectele abordate au fost relativ multe și s-a încercat găsirea spontană a unor posibile soluții pentru potențialul turistic din județ și lipsa unei infrastructuri adecvate, precum și pentru milioanele de emigranți români etc. Cred că mai bine de jumătate dintre cei prezenți în sală – o simetrie aproape perfectă de tineri și vârstnici, bărbați și femei – i-au adresat lui Nicușor Dan cel puțin o întrebare. Eu unul am ales să tac și să ascult, fiind captivat de atmosfera caldă. La final, cei interesați și-au lăsat datele de contact pentru întâlniri ulterioare, ca membri sau simpli simpatizanți USR.

În fine, nu știu dacă s-au găsit soluții pentru fiecare problemă dezbătută ori dacă acestea sunt cele mai bune, însă un lucru e sigur – am găsit oameni care caută și ei soluții; și mi-am mai dat seama de un lucru – soluția stă în tine. Tu ești soluția.