Săptămâna trecută, pe 4 noiembrie, s-au întâlnit, la Carei, fețele bisericești din parohiile ortodoxe din Satu Mare. Aspectul relevant pentru Maramureș, vizavi de această întrunire, este faptul că discuțiile din cadrul așa-zisei conferințe preotești au fost prezidate și conduse de Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramureșului și Sătmarului.

preoti carei2

Un cetățean, care întâmplător de afla în Carei, ne scrie însă că de fapt scopul întâlnirii slujitorilor Domnului era de fapt electoral, pentru a face campanie fățiș în beneficiul candidatului PSD la prezidențiale, Victor Ponta. Iar comemorarea Sfântului Constantin Brâncoveanu nu a fost decât o fațadă convenabilă de Public Relations pentru instruirea clericilor în perspectiva turului II al alegerilor prezidențiale de duminica viitoare.

În pozele care sunt postate și pe siteul http://episcopiammsm.ro/, despre conferință preoțească de la Carei, apare PS. Iustin Sigheteanul alături de primarul orașului Carei și de prefectul PSD al judetului Satu Mare și de un baron local PSD, patron al unui grup de presă.

iustin la carei

De ochii lumii, slujitorii altarelor s-au întâlnit în Catedrala Ortodoxă din municipiul Carei, însă după slujbele de rigoare, preoțimea s-a mutat în restaurantul unui cunoscut motel din zonă. Aici, după ne-a mărturisit sursa noastră, s-au discutat mai mult probleme politice și s-au pus la cale strategii electorale.

Redăm mai jos mărturisirea celui care a fost martor la paranghelia preoțească de la Motelul „Vraja Viilor” (faină și potrivită denumire!):

„Azi, între orele 13:30 și 17.00, a avut loc la Motel <<Vraja Viilor>> din Carei întâlnirea a circa 180 fețe bisericești din BOR care au umplut parcarea și strada de aproximativ 100 de limuzime de mare lux, gen BMW, Mercedes etc. Toate mașinile aveau număr care începe cu SM.

A participat Preasfinția Sa Nuștiucare (NR: Iustin Sigheteanul) din Baia Mare. Unul înalt ca bradul, puternic, burtos. S-a servit timp de trei ore o masă imbelșugată, stropită din plin. Printre altele, stropită și cu tescovină sau cu ceva pălincă urât mirositoare, grețos de urât mirositoare, a cărei putoare mi-a strâmbat nasul deși eu stăteam cuminte în camera mea de la etaj.

Am fotografiat pe telefonul mobil una din mașini al cărui număr mi-a plăcut: SM 68 RAI.

smrai

Am coborât ca să mă interesez dacă nu cumva sunt în mare pericol să fiu afurisit de gașcă, fiindcă eu nu prea sunt <<dus la biserică>>. Am stat de vorbă cu două persoane diferite, la ore diferite. Una părea să fie șoferul unui preasfințit, cealaltă a fost o doamnă de la Motel. Ambele persoane mi-au spus direct, fără ascunzișuri, același lucru: nu a fost vorba vorba de nici un Sinod. Adică de o ședință in care să se discute cele sfinte.

A fost o întâlnire a înaltelor fețe bisericești din județul Satu Mare pentru pregătirea corespunzătoare a alegerilor pentru prezidențiale, turul II, din 16 noiembrie 2014 și îndemnarea credincioșilor să voteze cu Victor Ponta. Dacă n-aș fi văzut și n-aș fi auzit cu urechile mele, n-aș fi crezut că se poate intãmpla așa ceva si nici nu v-aș fi povestit.

De când se bagă biserica în politică și încă atât de fățiș,  fără nici un pic de rușine? Sunt curios dacă va apărea vreun comunicat oficial in presa locală, de exemplu în GN-V, despre paranghelie.

Aflu pe surse, că exact același lucru, adică propagandă electorală ilegală pe față, in favoarea unuia sau altuia, se practică în toate parohiile – și in cele reformate sau romano-catolice, sau greco-catolice careiene și sătmărene.

În consecința, ca să nu fiu acuzat de discriminare, zic „rușinică” întregului cler creștin local. Vedeți-vă preasfințiților numai de cele sfinte, lăsați lui Scaraoțchi politica, că doar el se pricepe la ea, voi sunteți doar niște bieți chibiți amatori. Dacă nu, promit ca de acum încolo să stau de vorbă numai cu rabinul”, ne-a comunicat cetățeanul MH.

Evenimentul de la Carei este confirmat în mod oficial și pe siteul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos. Bineînțeles că nu se face referire și la cheful ce a urmat la motelul „Vraja Viilor” din Carei.

stire oficiala preoti la carei

 

preoti carei5

Îndemnuri publice pentru un președinte „ortodox și bun român”

În același contex au apărut în ultimele zile mai multe informații în presa locală si centrală, referitoare la faptul că Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului ar fi trimis tuturor preoților, aflați în subordine, o circulară prin care îi sfătuiesc să-i îndemne pe credincioși să voteze la prezidențiale un președinte „ortodox și român”. Despre acest lucru puteți citi în România Liberă, GândulDejeanul și pe Hotnews, de exemplu.

În Maramureș unii preoți au mărturisit că nu au primit scris acest ordin, însă le-a fost transmis pe cale verbală îndemnul de-ai sfătui pe maramureșeni să aleagă un președinte ortodox și român, ceea ce înseamn un îndemn evident la alegerea lui Victor Ponta, care este singurul care corespunde acestei descrieri.

„Ne-a fost transmis acest îndemn, însă nu sub formă scrisă, ci așa verbal. Există o spaimă pentru suflarea noastră ortodoxă, că am putea avea un președinte de altă confesiune decât cea a majorității cetățenilor din această țară. Din punctul meu de vedere, nu văd sensul acestei frici, doar nu avem de-a face cu un nazist sau cu un extremist de dreapta, care a dovedit că are porniri clare spre a face rău. Sincer, eu sunt de părere că nu mai poți judeca un om după convingerile religioase, după orientarea sexuală, înălțimea sa sau cât de gras sau slab este. Vorbim aici de cea mai înaltă funcție publică din stat și ceea ce contează este în special caracterul și conștiința celui care aspiră la această demnitate”, a mărturisit B. M., un preot dintr-o parohie ortodoxă din Maramureșul istoric.

Iată o înregistrare video de sâmbătă, 8 noiembrie, în care episcopul Iustin Sigheteanul face campanie electorală fățiș pentru Victor Ponta și își îndeamnă subordonații să se pună în fruntea alegătorilor și să meargă la vot cu acest gând și deziderat:

Și iată o altă înregistrare, în care, la predică, cu crucea în mână, un preot ortodox face publicitate electorală fățișă pentru candidatul PSD: