Domnul deputat Calin Matei are o productie solida de perle pe Facebook, asa ca am decis sa revin in acest serial cu cateva dintre realizarile sale memorabile.

Iata de exemplu ce scria acest domn pe 25 mai, impresionat si emotionat de victoria echipei locale de handbal feminin:

Screen Shot 08-06-14 at 09.59 AM

Stimate domnule deputat, aveti cateva greseli impardonabile in acest text, iar graba de a va expune fericirea publicului nu poate fi o scuza. S-o luam pe rand:

– Chiar daca este mica si vioaie, virgula nu trebuie sa fie abuzata. Hai sa o punem in fraza doar atunci cand este nevoie de ea, conform regulilor. Asadar, prima virgula nu are ce cauta acolo daca nu este insotita de inca una ca ea, plasata dupa formula “in timp”. Ar marca astfel intreruperea discursului cu o precizare temporala. Dar mai bine si fara prima si fara a doua, ar fi o fraza mai coerenta.

– Forma negativa a viitorului, ca si forma pozitiva a sa, pentru verbul “a sti”, nu are nevoie de doi “i”. Se folosesc doi “i” la conjunctiv prezent, la indicativ prezent si la forma de viitor conjunctiv (“o sa stii”). Asadar, corect este “nu va sti”, un singur i, domnule Caliiiiiin Mateiiiiiii!

– Aveti o disonanta de acord in numar, dupa enumerarea de oameni cu functii pe care ati inceput-o la singular (“vreunui”) si o continuati asa (“o mai fi”) sariti fara sens la plural (“care conduc”). Suna prost, ilogic si dezarticulat, riscati sa nu va inteleaga lumea, domnule deputat. Faceti acordul data viitoare

– Exista o veche disputa intre cei care apara vechea formula “sint” si cei care au adoptat noua scriere, cu “sunt”. Primii au dreptate lingvistic, cei din a doua categorie au de partea lor reglementarile academiei. Dar dumneavoastra, domnule deputat, sunteti total pe dinafara: “sant” nu este in niciun fel o forma corecta a verbului “a fi”.

La limba romana sunteti cam in sant domnule deputat, adica in canalul acela de langa sosea in care se varsa apa de ploaie (iertare ca nu folosim diacriticele, inca sunt incompatibile cu anumite motoare de navigare si riscam sa stricam estetica paginii).

Am mai gasit la domnul Matei pe pagina o gafa de proportii asemanatoare. Priviti:

Screen Shot 08-23-14 at 04.21 PM

Domnul Calin Matei a sarbatorit ziua de 23 august cu un nou pocinog: “Fiii satului” au nevoie de trei “i”, domnule deputat agramat! Un fiu, doi fii si, in forma articulata hotarat, “fiii”. Fie-va invatatura de minte!

Domnule Matei, la cum va purtati cu limba romana, eu cred ca parintii mei va platesc salariul degeaba, nu e corect sa fiti parlamentar daca nu respectati regulile limbii romane. Asa ca ati putea sa va dati demisia daca ati avea onoare, ati depus un juramant care spune ca veti respecta aceasta tara, ceea ce dumneavoastra nu faceti atunci cand scrieti si ne pociti limba. Va vad si altii si, crezand ca parlamentariisunt oameni competenti, imprumuta si propaga aceleasi greseli facute de dumneavoastra si asa ajungem sa ne ingrozim cand vedem cum se scrie pe Internet.

Abia astept sa am drept de vot, stiu sigur cu cine nu voi vota. Sa va fie macar putin rusine, va spune asta o viitoare alegatoare de 17 ani.