V-am promis ca revin asupra probelor de inadecvare lingvistica ale domnului deputat Florin Tataru, fiindca am reusit sa adun de pe paginile sale de Facebook inca multe exemple care dovedesc ca acest domn a trecut prin scoala ca gasca prin apa, superficial si insuficient pregatit.

Chiar daca dupa primul meu articol care i-a fost dedicat au fost editate multe dintre postarile pline de greseli, rusinea de care acest domn merita sa fie inconjurat pentru masacrul la adresa limbii romane ii va fi servita, fiindca am salvat din timp in memoria calculatorului capturile foto de ecran care surprind perlele acestui parlamentar. (Putem inventa un cuvant pentru acest domn: perlementar!)

Iata cateva dintre legendarele sale realizari gramaticale:

tataru1

„A facilita accesibilitatea” este un pleonasm de toata frumusetea. Daca spunea „a facilita accesul” parca nu era asa mare catastrofa, dar asa, ambele parti de vorbire au un continut semantic care se suprapune pe o arie larga si suna extrem de prost. Ma rog, acesta este un exemplu mult prea rafinat, stati sa vedeti ca are domnul deputat perle mai sanatoase:

tataru2

In al doilea alineat, Florin Tataru baga vartos o virgula intre subiect si predicat („un lucru important VIRGULA a fost inaugurarea”) si trage si o cacofonie de toata frumusetea, ca ne arata cat este de sfatos si intelept: „o munca care”. Pentru acest paragraf, domnul deputat ar merita sa revina in clasa a saptea si sigur ar avea mari probleme la admiterea in liceu, despre Bacalaureat nici nu poate fi vorba.

Mai avem:

tataru 3

Foarte elaborata postarea, se vede ca e copiata de undeva, dintr-un manual de istorie sau dintr-un articol online al vreunui site cu preocupari istorice. Totusi, mana de artist a domnului deputat apare in randul al treilea si comite un foarte spectaculos dezacord de numar intre subiect – propozitia subiectiva („ceea ce s-a intamplat”) si predicatul „au fost analizate”. Una s-a intamplat, multe au fost analizate.

Stati, ca nu am terminat, mai avem dovezi de cultura de la acest perlementar, care se grabeste sa dea citate din seful lui de partid, punand iar o virgula de agramat intre subiect si predicat:

tataru-55

Da, domnule Tataru, virgula aia nu are ce sa caute dupa „vreau sa traiesc”! Si eu vreau sa traiesc in tara in care fiecare familie are o sansa, dar nu in tara in care orice agramat are sansa de a deveni perlementar.

Si, pentru final, ca sa demonstram ca pe Facebook agramatilor le place sa epateze, ca sa impresioneze electoratul slab de inger si mai putin cunoscator de literatura si gramatica, iata cum a raspuns domnul Florin Tataru la provocarea celuilalt perlementar agramat din PSD Maramures, Pop Liviu Marian, care i-a cerut sa listeze zece carti de suflet. Evident, si aici apare o greseala, eroina lui Mircea Eliade fiind botezata un pic de domnul pesedist.

Este Maytreyi, domnule Tataru, nu Maytrei. Sper ca macar stiti ca este vorba de o iubita din adolescenta autorului, de origine indiana si nu va inchipuiti ca e vorba de ziua de Trei Mai, adica aia in care continua cheful cu mici si bere inceput pe 1 si 2 Mai.

tataru 4

Noi citim aceste articole publicate de maramuresenii.ro in clasa, la liceu si ne minunam cum au ajuns astfel de persoane sa isi ia Bacalaureatul si apoi sa ocupe functii publice platite cu salarii uriase. Ceva e in neregula in Romania si sper ca generatia mea sa schimbe aceste lucruri. Daca nu vom reusi, vom emigra, dar trebuie sa ne luptam sa schimbam acesti oameni, care nu au ce cauta acolo unde se iau deciziile. Jos cu ei, traiasca limba romana curata si corecta!