Succesul lui Klaus Iohannis la Primaria Sibiului si mai apoi transferul sau cu acte in regula la Palatul Cotroceni au starnit atat de multe ambitii, incat s-a ajuns la ridicolul situatiei de a da copy + paste la activitatea politico-administrativa a actualului presedinte al Romaniei.
Anul trecut jurnalistii americani de la The Huffington Post au alaturat Sibiul printre cele noua cele mai fermecatoare orase din Europa ce trebuie vizitate. Alaturi de Sibiu, pe lista oraşelor fermecatoare din Europa recomandate de site-ul american se numara: Bibury, considerat „cel mai frumos oras” din Marea Britanie, Giethoorn, despre care se spune ca este „Venetia Olandei”, Eguisheim din Franta, Bruges din Belgia, Colmar din Franta, Gruyeres din Elvetia, Alberobello din Italia si Cesky Krumlov din Republica Ceha.
„Acest oras pietonal prietenos are un nivel superior (orasul de sus, n.r.) plin de numeroase locuri istorice, care este completat de un nivel inferior (orasul de jos, n.r.) cu case situate pe strazi pietruite. Nu este de mirare ca a fost Capitala Culturala Europeana în 2007”, se spune pe site-ul The Huffington Post.
Ei bine, Consiliul Local Baia Mare, dar mai ales edilul, vor sa urmeze aceiasi pasi victoriosi pe care i-au facut Sibiul si Klaus Iohannis inca de la inceputul anilor 2000 si pana anul trecut. In acest scop s-a facut primul pas si anume, consilierii intruniti, luni 7 septembrie, in sedinta extraordinara, au aprobat, nici nu se putea altfel, modificarea Hotararii nr. 99/2015, privind noua componenta a Consiliului de Conducere care gestioneaza Fundatia Baia Mare 2021. Director Executiv a fost numita o sibianca. Andreea Ciortea, expert cultural si educational, a fost nominalizata la conducerea organizatiei responsabila de candidatura municipiului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, alaturi de pensionara Rodica Brad, secretar si Adriana Suciu, membru.
„Sibiul n-a fost intotdeauna cum este astazi. Iubesc Sibiul si am crescut impreuna cu acest oras, mai ales in anul 2007, cand a fost Capitala Culturala Europeana si am avut sansa sa concep si sa implementez proiecte culturale importante. Imi propun sa-mi aduc experienta, cunostintele, bucuria si chiar daca nu sunt baimareanca, in curand si sufletul in acest oras”, a declarat, noua achizitie a edilului, Adreea Ciortea.
Tanara care s-a implicat activ ca Sibiul sa fie Capitala Culturala Europeana nu este singura achizitie, in salba de margaritare, a edilului. Vlad Tausance, cel care a condus comunicarea online in campania lui Klaus Iohannis a fost adus si el la pachet cu Andreea Ciortea si numit, in urma concursului de imprejurari, nici mai mult si nici mai putin decat Director Artistic al Fundatiei Baia Mare 2021. Acestia, impreuna cu membrii Fundatiei Baia Mare 2021, au obligatia de a depune caietul de candidatura pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii pe data de 10 octombrie si vor sustine cauza orasului intr-o prezentare in fata juriului european la inceputul lunii decembrie a acestui an.
Transferul acestor strategi in orasul de sub Dealul Florilor nu a fost gratis, iar sumele de trasfer nu au fost facute publice, doar daca nu cumva a fost un dar facut de Klaus Iohannis in urma negocierilor facute intre UNPR si Presedintie. Insa cum in Romania targurile facute costa, si nu putin, suntem siguri ca cei doi experti nu vor presta pe gratis o munca extrem de dificila, in conditiile in care Baia Mare concureaza cu orasele Bucureşti, Timisoara, Craiova, Iasi, Cluj Napoca, Brasov, Arad, Alba Iulia, Braila si Sfantu Gheorghe, ca sa numim doar cateva dintre cele 14 inscrise pana acum. Cooptarea finlandezei Suvi Innila (managerul celui mai bun proiect implementat in cadrul acestui program european, directorul programului Turku 2011 Capitala Europeana a Culturii) incarca si mai mult nota de plata pe care o vor deconta cetatenii pentru a plati salariile celor trei consilieri de lux.
Privind orasele candidate, lupta pare pierduta din start, iar ambitiile edilului sunt incurajate de catre consilierii locali, hipnotizati de discursurile demiurgice prestate de catre acesta cu orice ocazie si la orice ora din zi si din noapte.
„Aduc in atentia opiniei publice apelul pe care l-am lansat azi. Este denumit «Apel pentru cultura» si aceasta scrisoare deschisa, respectiv acest apel pentru cultura este un demers pozitiv nu doar pentru Baia Mare cat si pentru toate cele 14 orase care s-au inscris in aceasta onoranta competitie de a deveni capitala culturala europeana in 2021 si am adresat acest demers domnului Domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, domnului Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei, Domnului Gabriel Oprea, Viceprim – ministru, presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Domnului Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii”, a declarat primarul municipiului Baia Mare.
„Municipiul Baia Mare, alaturi de alte 13 orase din Romania, si-a anuntat candidatura pentru obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Pe langa onoarea pe care o va genera aceasta distinctie oricarui oras care va fi desemnat castigator, participarea in sine reprezinta nu numai pentru comunitatea care va castiga, ci pentru intreaga Romanie, o sansa in plus la dezvoltare si prestigiu.Avem o noua oportunitate de a ne mandri cu valorile autentice romanesti, unice in lume, care sunt o componenta importanta a culturii europene”, a spus Catalin Chereches.
„Am convingerea ca asumarea unui asemenea protocol va arata lumii intregi ca Romania este o tara a maturitatii, a seriozitatii si a bunului simt. Acesta este demersul deschis, sincer, public pe care il fac in sprijinul tuturor celor 14 orase care candideaza pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Este un gest pe care-l facem noi din Baia Mare, sprijinind Romania, este un gest pe care-l facem din dragoste pentru romani si din credinta ca un astfel de demrs, de a avea un oras desemnat ca si Capitala Culturala Europeana in 2021 poate sa dea romanilor increderea in ei si poate sa creasca in fiecare roman respectul fata de sine si respectul fata de tara”, a mai adaugat edilul.
Vorbele mari si frumoase acopera in parte motivul pentru care „expertii” sibieni au ajuns „sa joace” in Baia Mare. Avem datoria sa ne intrebam si sa intrebam daca nu cumva ei au fost angajati pe bani publici sa pregateasca in fapt campania electorala din 2016 a primarului care urmeaza, „Pas Cu Pas” strategia lui Klaus Iohannis. Se pare ca fondurile alocate din bugetul local Fundatiei Baia Mare 2021 nu sunt decat umbrela menita sa acopere finantarea unei campanii electorale, careia de mult i s-a furat startul.
DNA-ul Cluj stie
Ne trebuie 100 de ani sa speram macar sa fim pe urmele Sibiului.Cu gura DA si azi suntem pregatiti.O balacarim de cativa ani cu un maret Parc Industrial, pusa acum la cheremul unor functionarasi si a unei comisii care nu prea stim ce face.Intre timp aflam ca in Cluj, un alt investitor, client al celor de la Dumbravita, investesc zeci de milioane de euro intr-o fabrica noua, de la zero.Cum naiba se face ca acolo unde salariile pentru munci calificate sunt de 4 ori mai mari decat cele de aici se gaseste forta de munca si nu exista nici politruci liberali ca la noi care sa sustina ca noi nu avem nevoie de parcuri industriale, deoarece nu avem forta de munca disponibila ( someri).O fi aflat la comisia pentru romanii de pretutindeni? Ca amaratii de baimareni fac naveta in Tauti Magheraus, Sarbi, Dumbravita sau Targu Lapus pentru niste salarii de sub 1000 de lei net nu are curajul sa spuna nimeni.Oricum fabricile astea si-au pus speranta in tarani si studenti, care se multumesc cu putin.Pai cum altfel ca la tara buda e in capatul holdei, nu folosesti apa de lux de la Vital iar lemnul folosit intr-o bucatarioara peste iarna( ca doar nu-si incalzesc casoaiele ) nu e la pret de gaz ca in oras.