Peste 200 de băimăreni simpli, mobilizați într-un mod spontan pe facebook au ieșit ieri seara în stradă pentru a fi alături de frații lor de peste hotare. Motivul acestui prostest a fost unul de revoltă față de faptul că autoritățile, în special Ministerul de Externe, au organizat într-un mod absolut jenant alegerile în diaspora. Asta după ce acum două săptămâni a fost tras semnalul de alarmă că mii de români nu și-au putut exercita dreptul la vot.

„Inca de la 6:00 fratii nostri din strainatate stau la cozi ca sa poata vota. MAE nu a suplimentat nicio sectie de votare….Este imposibil ca toti romanii sa voteze! Asta inseamna ca BEC, MAE si Guvernul calca in picioare drepturile noastre. Efectiv isi bat joc de VOT-ul nostru! In Romania mai putem face ceva! Putem iesi in strada si sa le aducem la cunostinta ca in continuare ne batjocoresc. Ei cred ca nu avem prieteni plecati, ei ne cred si ne vor tampiti. Ei au impresia ca nu exista posibilitatea sa comunicam cu cei plecati din tara. Propun sa facem o mica “sedinta” pe Platoul Bucuresti si sa le trimitem cateva mesaje celor care nu le pasa de fratii, parintii, prietenii nostri plecati din Romania ca sa munceasca”, așa au scris pe rețeaua de socializare tinerii care au îndemnat cetățenii simpli să vină în stradă.

Ajunși în Piața Revoluției, oamenii, majoritatea tineri, au înființat în mod simbolic Secția de Votare cu numărul 8, aluzie la faptul că vineri un trust de presă din oraș anunța, că la mitingul anti Ponta s-au adunat doar 8 persoane. În realitate respectiva manifestație a adunat inițial pe Platoul București peste 500 de oameni, iar pe traseu numărul acestora a ajuns la peste 2000 (cifră vehiculată chiar de jandarmii care însoțeau manifestanții). Revenind la protestul de aseară, băimărenii veniți pe Platoul București s-au așezat la rând în fața acelei secției de votare simbolice, în semn de solidaritate cu românii umiliți, ținuți zeci de ore la cozi pentru a putea ajunge să voteze. sectie de vot Totul s-a derulat în liniște, oamenii au stat de vorbă, s-au plimbat în cerc de câteva ori pentru a se încălzi, cu toții au așteptat cuminți închiderea urnelor de vot și rezultatul primelor exit-poll-uri. La ora 21.00 și un pic, la primirea veștii că Iohannis este cotat cu șanse mari să fie ales noul președinte al țării, băimărenii nu și-au mai putut stăpâni bucuria și au izbucnit în aplauze și urale: „România, România, ole, ole! România înainte cu Iohannis președinte!”. Imaginile de mai jos revelă atmosfera entuziastă a cetățenilor:

Și ca totul ca bucuria să le fie deplină, la final au ținut să cânte în cor „Deșteaptă-te române”: