Mihai Bârlea este un tânăr băimărean care face parte dintr-o generație pusă pe treburi serioase în țara asta. El este unul dintre acei tineri care nu se mai gândesc să plece din țară doar pentru că politicienii corupți nu fac nimic altceva decât să-și apere interesele de clan. Mihai Bârlea crede cu tărie într-o Românie cinstită, demnă, frumoasă, muncitoare, unde oamenii au un trai decent și sunt respectați peste tot în lume.

mihai barlea.jpg2

Acest tânăr a avut curajul să iasă în față și să protesteze pentru drepturile sale. A organizat un protest pentru asta, o manifestație care a adunat aproximativ 2000 de oameni care s-au săturat să fie mințiți și să se resemneze mereu cu ridicatul neputincios din umeri și cu exclamația: „Asta e, n-ai ce să faci!”. Mihai Bârlea e convins că trebuie ca oamenii de calitate să facă front comun pentru ca lucrurile să revină la un normal visat de toți. Iată cum gândește Mihai Bârlea, acest „Gavroche” al generației facebook:

Cine este Mihai Bârlea?

Sunt un simplu adolescent, am doar 18 ani, sunt elev in clasa a-12-a la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare. Sunt îndrăgostit de muzică si în general de artă și sport. Sunt un băiat simplu, cu așteptări mari de la propria persoană. Sunt foarte optimist dar în același timp sunt și foarte realist, de asemenea sunt un luptător și așa voi rămâne toată viața mea. Sunt sincer și mă daruiesc în tot ceea ce fac, îmi place să pun suflet în fiecare lucru sau activitate pe care o organizez.

Ce anume te-a determinat să organizezi  protestul desfășurat vineri seara?

În primul rând, m-am simțit obligat sa ies in strada pentru a fi solidar cu romanii nostri din diaspora, dar si cu studentii din toata tara care au iesit in strada pentru a apara dreptul la vot. De asemenea imi doresc ca ceva sa se schimbe in Romania, imi doresc ca aceasta tara sa devina un exemplu pentru Europa si mi-as dori din inima sa traiesc aici si sa-mi cresc copiii invatandu-i cât de frumos este sa fii roman. Au murit oameni pentru noi, acum e randul nostru sa facem ceva pentru cei care vor veni din urma.

mihai barlea3

Cum arată România lui Mihai Bârlea?

 Romania in care mi-as dori sa traiesc, este o Romania prospera, in care oamenii sa munceasca cinstit si sa traiasca cat mai decent. Mi-as dori ca in Romania sa predomine munca cinstita, adevarul, respectul si egalitatea intre cetateni. Romania, o consider ca fiind cea mai frumoasa tara din Europa si una dintre cele mai frumoase din lume, cu oameni deosebit de calzi, dar are nevoie de acea schimbare care sa o propulseze in randul tarilor civilizate si de aceea am sa lupt pana in ultimul moment al vietii mele.

De ce crezi ca romanii s-au lasat pacaliti de clasa politica coruptă vreme de peste două decenii?

Romanii au trecut prin momente grele, au fost condusi de comunisti multi ani, iar dupa instaurarea democratiei au sperat mereu ca le va fi mai bine, pentru ca aveau drepturi si aveau mult mai multe oportunități prin care puteau sa-si asigure un trai decent. Au sperat mereu ca libertatea pe care o au, le va putea oferi un viitor normal si fericit, insa de multe ori nu s-a intamplat asa, din cauza „ghinioanelor” pe care multi romani l-au avut.

Ce așteptări ai de la viitorul președinte al țării?

 Imi doresc ca viitorul presedinte sa respecte toti cetatenii in mod egal, sa ajute tinerii prin crearea unor locuri de munca, sa dezvolte invatamantul si spitalele, sa le ofere oamenilor nevoiasi un loc de munca si o casa, pentru a nu mai exista atat de multi cersetori. De asemenea, să le ofere posibilitatea de a recupera anii de scoala pierduti. Imi dorec ca viitorul presedinte sa aiba grija si de bunicii mei, sa le ofere linistea de care acesti oameni batrani au nevoie si sa le faca ultimii ani din viaţă, cât mai frumosi si linistiti. Imi doresc ca viitorul presedinte sa faca din Romania de azi, o Romanie respectata in toata lumea, o Romania prospera si frumoasa.

Numește trei valori la care tineri de azi crezi că ar trebui să aspire?

E greu de spus, fiecare om gandeste si judeca in felul sau, dar pentru mine cel mai importante valori sunt, familia, respectul si educatia. Avand aceste valori, cred ca orice om poate creste in iubire, respect si educatie, crescand astfel nivelul de trai din Romania si facand din aceasta tara, un diamant. Romania este si in acest moment un diamant, dar este inca unul neslefuit, iar noi suntem cei care trebuie sa ne dedicam viata pentru a-l slefuii si a-l face frumos si valoros.

Cum ai defini cuvântul sau fenomenul de revoluție în contextul actual?

Mi-e greu sa definesc acest cuvant, deoarece inca nu am trait pe pielea mea acest fenomen. Am vazut doar ceea ce s-a intamplat in 1989 in tara si chiar nu mi-as dori sa se ajunga la o noua revolutie. Dar daca suntem nevoiti si daca aceasta este singura cale, atunci vom face o noua revolutie, o revolutie care va schimba cu siguranta si definitiv sistemul din România.

mihai barlea