In data de 10 octombrie 2014, primarul municipiului Baia Mare a semnat contractul de executie a lucrarilor de reabilitare a Cresei numarul 5 din localitate, situata in cartierul Sasar, pe strada Narciselor. Conform datelor facute publice chiar de catre primarul orasului si publicate de presa locala, valoarea lucrarii este de 3.400.000 de lei, adica circa 780.000 de euro, la cursul de schimb leu-euro valabil astazi. Nu se precizeaza in informatiile oficiale oferite de primarie daca suma include sau nu TVA.

Cladirea la care face referire contractul are o amprenta la sol de circa 450 metri patrati si are doua nivele, parter si etaj, astfel ca suprafata totala construita a cladirii este de circa 900 de metri patrati. Obiectul lucrarii nu este (re)constructia cladirii, a carei structura de beton se va pastra, contractul are in vedere exclusiv lucrari de termoizolare exterioara a peretilor, inlocuirea tamplariei existente, schimbarea tuturor instalatiilor electrice, termice si sanitare, amenajarea pardoselilor cu gresie si linoleum, acoperirea peretilor in bucatarii si bai cu faianta, modernizarea interioarelor cladirii si amplasarea in curte a unui loc de joaca. Cu alte cuvinte, lucrarile de renovare nu presupun operatiuni speciale si nici nu sunt supuse unor standarde de executie iesite din comun.

cresa 5 2

Facand un calcul simplu, lucrarile de reabilitare a acestei cladiri costa circa 860 de euro pe metrul patrat de constructie. Aceasta in conditiile in care constructiile realizate de la zero in Baia Mare, cu tot cu fundatie si structura de rezistenta din beton, costuri de autorizare si proiectare si costul achizitiei terenului se vand la preturi de circa 450 – 500 de euro pe metrul patrat si se realizeaza in regim privat la un cost cu circa 15-25% mai mic. La solicitarea redactiei noastre, mai multi specialisti in constructii au estimat ca pretul care ar trebui platit petru lucrarile de renovare a unei cladiri in conditiile mentionate este de circa 150 – 200 de euro, putand ajunge la maxim 250 de euro, in conditiile alegerii unor materiale pentru finisaje din gama de lux si a unor amenajari extravagante.

De mentionat ca incredintarea acestui contract de catre primarie s-a facut prin negociere si incredintare directa, nu prin licitatie publica sau prin alta metoda concurentiala prevazuta de lege, iar executantul lucrarii este compania AMI SA, unul dintre colaboratorii preferati ai Primariei Baia Mare din ultimii ani si totodata unul dintre sponsorii echipelor de handbal din localitate. Finantarea acestei lucrari se asigura de la bugetul local, adica din impozitele si taxele platite de catre locuitorii orasului. Daca valoarea mentionata a contractului nu include TVA, atunci pretul de realizare a unui metru patrat de reabilitare de cresa ajunge conform acestui contract la suma de 1066 de euro.