Doamna Florica Gabriela Tulbure este de doi ani primar al localitatii Seini. Dansa este si membru al Partidului Social Democrat si, probabil pe cale ierarhica politica, a inceput sa imprumute de la colegii sai parlamentari unele proaste obiceiuri in privinta utilizarii limbii romane.
Ca si ceilalti lideri ai PSD Maramures, doamna Florica si-a facut profil pe Facebook si publica acolo moloz electoral, poze de la sedintele de partid si din vizitele de lucru si ganduri politice imprumutate de la sectia de propaganda, cu speranta ca ar putea impresiona pe cineva. Fiindca nu se pricep la comunicare online si social media si nici nu au in preajma specialisti in mediile electronice, aceasta doamna si domnii ei colegi ar putea observa rezultatele activitatii lor pe Facebook si ar putea intelege ca media de 10-20 like-uri per postare, aprecieri primite in general de la colegii de partid sau subalternii lingusitori din primarie, reprezinta un rezultat mai mult decat inutil si cu efect electoral absolut nul.
Scopul comunicarii online este interactiunea, schimbul de idei, incurajarea comentariilor si a redistribuirii continutului, lucru care nu se poate intampla atunci cand mesajele transmise sunt ori stupide, ori goale de continut, nu au idee, nu incita, nu provoaca interesul cititorilor. La ce consilieri de imagine se invart pe langa liderii PSD, niste mercenari care se autointituleaza jurnalisti si care sunt prizonierii epocii cand ziarele se tipareau din litere de plumb, nu e de mirare ca oamenii de la PSD vorbesc singuri pe Internet si se aplauda intre ei. Profesionalism 100%, asa guvernare, asa comunicare.
Daca rezultatele propagarii mesajelor online sunt nule, putem insa sa analizam calitatea mesajelor postate, pentru a intelege ca la PSD Maramures incalcarea regulilor gramaticale si pocirea cuvintelor din limba romana au devenit criteriu de selectie si promovare. Asa cum constatam intr-un articol anterior, domnul Gabriel Zetea are probleme cu acordul de numar intre subiect si predicat, lucru care se pare ca a devenit contagios: in aceasta postare, doamna Florica Gabriela Tulbure zice: „Conferinta… au validat”. A validat, doamna, fiindca este un substantiv la singular, desi dumneavoastra presupuneti ca desemneaza un grup de oameni. Presupunere eronata de altfel, fiindca o conferinta este un eveniment la care participa o colectivitate, cuvantul nu desemneaza colectivitatea in sine.
Mai navigam putin pe profilul doamnei Tulbure si constatam ca este la fel de tacuta ca si multi oameni politici, preferand sa posteze poze de proasta calitate facute cu telefonul mobil si fara a scrie precizari despre continutul acestora, fara mentiuni legate de subiectul suprins in imagini. Totusi, doamna Tulbure ne prezinta pe Facebook si unele realizari ale administratiei sale, asa cum a vazut dansa la primarii ceva mai evoluati ca si PR si care au echipe calificate de comunicare in spate:
Fiindca suntem pe un teren de sport, sa fluieram FAULT la adresa limbii romane: La ce v-a trebuit, stimata doamna, forma de dativ/genitiv a substantivului care este subiect al propozitiei? „Terenul” era suficient, draga doamna, iar la finalul propozitiei noi, romanii care ne respectam limba, obisnuim sa punem un punct. La dumneavoastra nu e obligatoriu, vorbiti la partid, se da o ordonanta de urgenta si desfiintati si punctul, cum ati facut si cu Bacalaureatul si cu comisia care a confirmat plagiatul lui Ponta.
Si inca un sfat amical, asa, ca intre fete, doamna Tulbure: atunci cand va faceti profilul de Facebook si va intreaba First Name si Last Name, pentru ca se vede ca nu stiti engleza va spun eu ca primul desemneaza Prenumele si al doilea Numele. Colegii dumneavoastra de partid care sunt pe Facebook au inteles treaba asta, se vede ca au secretare care inteleg limbile straine sau folosesc Facebook cu interfata in limba romana.
In mediile de comunicare moderne se recomanda identificarea persoanelor cu formule care pozitioneaza prenumele inaintea numelui, este o tehnica de apropiere a oamenilor, de creare a unei atmosfere calde, prietenoase in comunicare. Sub forma asta, nume de familie inainte si apoi prenume opereaza doar sistemele birocratice si mai ales justitia. Nu va doresc sa fiti strigata prea des Tulbure Gabriela Florica, fiindca de obicei inaintea numelui se foloseste formula „inculpat”.