Maramuresul se va putea mandri cu cel mai modern si performant proiector stelar din Romania si chiar din Europa Centrala si de Est. Acest echipament de ultima generatie in domeniul astronomic urmeaza sa fie montat la Planetariul din Baia Mare. 

planetariu

Proiectorul de planetariu este un model ZKP-4 si a fost achizitionat in cadrul  proiectului pl@NETour, derulat în cadrul ENPI Cross-border Cooperation Programme, cofinanțat de Uniunea Europeană. Valoarea acestui instrument de observare astronomica ridicandu-se la suma de 300.000 euro. „Din informatiile pe care le avem acest proiector stelar va fi unic atat la nivelul tarii noastre, cat si in regiunea din Europa Centrala si de Est. Detaliile tehnice o sa le putem furniza pe masura in care se va instala acest nou echipament de proiectie. Avem contractul de furnizare semnat, insa trebuie sa asteptam sa vina sa ni-l monteze si sa vedem care sunt posibilitatile tehnice”, a explicat Ovidiu Ignat, managerul Complexului Astronomic Baia Mare.

Lucrarile pentru instalarea proiectorului stelar vor incepe din data de 17 octombrie, din acest motiv programul de vizitare al Planetariului din Baia Mare va suferi modificari. Programul de acces la expozitii si pachetul alternativ de demonstratii digitale cu un planetariu virtual va fi urmatorul: Marti – Sambata: 9.00 – 15.00; Duminica si Luni: Inchis. „Am decis ca si duminica sa tinem inchis pentru ca am constatat ca in aceasta zi aveam cel mai mic numar de vizitatori din cursul sapatamanii. Pe de alta parte toti cei care veneau duminica doreau spectacolele oferite de Planetariu, iar noi de acum si pana la inaugurarea acestui nou proiector stelar, nu mai putem face proiectii, deoarece se desfasoara lucrari de renovare”, a precizat Ovidiu Ignat.

Noul echipament de proiectie se estimeaza ca va fi in functiune pentru pasionatii de astronomie din Baia Mare, undeva la inceputul anului viitor.