3.800.000 Euro. Tu ce ai face cu suma asta?

Te rog, nu, nu te gândi prea mult, oricum cel mai probabil nu vei fi pus niciodată în situația de a stabili așa ceva. Dar există cineva care deja a decis ce va face cu acești bani. Și suntem și noi curioși de mama focului ce se va întâmpla cu banii. De ce? Fiindcă nu noi îi cheltuim, dar noi o să îi plătim, până la ultimul leuț. Da, noi. Eu, tu și ei, cetățenii Băii Mari.

Atașat găsești un extras din ”Raportarea datoriei publice locale la 31 octombrie 2015”, document încheiat la data de 11 noiembrie 2015 și semnat de primarul Cătălin Cherecheș. Documentul este public, se regăsește pe site-ul Primăriei Baia Mare (www.baiamare.ro) și se poate descărca de pe linkul acesta.

banii cheltuieli primarie

Din totalul creditului de 96.400.000 lei pus la dispoziție de CEC Bank S.A. la data de 29.07.2013, Primăria Baia Mare își propune să cheltuiască în trimestrul IV al acestui an suma de 20.348.741,56 lei (aprox. 4.560.000 Euro), adică 20% din totalul creditului. Pentru comparație, menționăm că pe parcursul întregului an 2014 s-au accesat/cheltuit din acest credit 24.558.682 lei. Adică acum, în acest trimestru se cheltuie aproape aceeași sumă care s-a cheltuit în doi ani și jumătate. Oare pe ce?

Oare ce urgență reclamă cheltuirea unei asemenea sume acum la sfârșit de an? Mai achiziționăm un brad? Tot așa, cel mai înalt din țară, de 40 de metri? O fi aflat primarul că ne așteaptă o iarnă foarte grea și ne trebuie mulți bani pentru deszăpezire? Sau este un ultim tun înainte de o iminentă ședere prelungită pe la DNA și Beciul Domnesc?

Poate că niște explicații oferite public din partea administrației locale, chiar și pe site-ul de lingușeli, propagandă și cultul personalității ActualMM, ne vor lămuri curiozitatea.

Ne scuzați impertinența de a cere asemenea răspunsuri și de a vrea să știm pentru ce vom plăti rate, noi, cetățenii din Baia Mare, până în 2028.

Oare actualii conducători ai administrației locale vor fi alături de noi până atunci, la greu, la plătit ratele sau suntem împreună numai până cheltuim bănuții și după aia ne pupă dulce pe portofel, de pe o plajă din Dubai? Că mai avem un fost primar care are o datorie uriașă către oraș, din care plătește lunar, cu țârâita, niște mărunțiș…