Cu toate că unii vlădici din Mitropolia Clujului Maramureșului și Sătmarului s-au „înroșit” rău de tot în campania electorală, mulți preoți din parohiile maramureșene nu au dat curs îndemnului venit din partea șefilor, de a deveni activiști de partid pentru candidatul „ortodox” și „bun român”.

Am primit multe mesaje de la cititorii noștri care au participat duminica trecută la slujbele din lăcașele de cult de pe întreg teritoriul județului. Slujitorii altarelor au dat dovadă de echidistanță și le-au spus oamenilor să meargă la vot și să voteze așa cum cred ei că e mai bine pentru țară.

Am stat de vorbă și noi cu câțiva dintre preoții care pun pe primul loc cele sufletești în fața partizanatului pentru o anumită stăpânire vremelnică. Aceștia sunt de părere că este nevoie de ca în sfârșit Biserica să-și facă curățenie în propria ogradă, eliminând toate mădulare bolnave care afișează credință de fațadă și bazată doar pe cât de tare sună punga cu arginți. Înainte de a vedea ce spun unii preoți maramureșeni, să ne amintim discursul de campanie în favoarea PSD, ținut de PS Iustin Sigheteanul cu ocazia predicii ținute după oficierea unei sfinte Liturghii: 

„Și la noi ca și în orice instituție sunt oameni, care din păcate ocupă anumite scaune doar de dragul unui lux și confort material. Prea puțini aleg Biserica doar pentru o misiune duhovnicească, de conștiință, care să aibă ca și grijă principală curățenia sufletească a lor și a oamenilor. Unii aleg să fie preoți doar pentru că este o profesie bună, dacă știi cum să te învârți câștigi și material binișor și atunci ignoră total factorul divin și mulțumirea sufletească față de comunitatea pe care o păstoresc. Ei bine toți aceștia care văd în Biserică doar un mijloc de căpătuială ar trebuie frumos scoși înafara clerului, altfel nu poți crește și zidi credința curată îndreptată doar către cele sfinte”, consideră un preot dintr-o parohie din Maramureșul Istoric.

Alți slujitori ai Domnului, din Maramureș, consideră că ar fi demn și corect din partea unor fețe bisericești care au făcut campanie electorală fățiș, să-și asume lucrul acesta și să nu apeleze la fenomenul „omul cu 1000 de fețe”.

„Dacă alegi să fii polițist nu poți fura din buzunarele oamenilor. Trebuie să ne gândim că într-o bună zi Dumnezeu ne va chema la el și ne va spune: <<Te-am făcut popă, ce ai făcut tu cu acest talant? Ti-ai cumpărat mobilă din stejar masiv în vila de lux sau mașină de zeci de mii de euro sau ai ținut cât ai putut pasul cu apăsările sufletului oamenilor?>> Din păcate există la ora actuală o generație de preoți și ierarhi care țin mai aproape de suflet banu’ decât credința. Eu nu sunt ortodox pentru a susține un episcop, eu sunt ortodox ca răspundere în fața lui Dumnezeu. Oricine trebuie să răspundă față de acțiunile pe care le face. Dacă ești paznic și ți s-a furat, sau mai grav ai fost complice cu hoții, nu mai ești vrednic să oferi siguranță sau încredere”, crede un al preot al unei parohii din Tara Lăpușului.

Având în vedere astfel de reacții, avem încredere că BOR va lua măsuri concrete pentru înlăturarea tuturor episcopilor sau clericilor care au iubit, în ultima vreme, mai degrabă purpura pesedistă decât hainele cernite ale smereniei. 

duminica-ortodoxiei-basilicaro