Parlamentarii par sa nu fi abandonat cruciada de demolare a statului de drept. Lucreaza zi de zi la sabotarea Codului Penal. Uneltesc la griparea institutiilor care i-ar putea trimite dupa gratii pe ei sau pe amicii lor hotomani. Sigur ca nu toti parlamentarii fac asta, dar inca nu i-am auzit pe senatorii sau deputatii care sa apere transant si public statul de drept si sa actioneze in acest sens. Nu e nici acum prea tarziu!

Ultima fapta de vitejie a parlamentarilor a fost aceea sa ii scoata pe medici din categoria functionarilor publici. Ei, asa si, ce mare scofala?!, ai zice. E mare scofala pentru ca aceasta actiune a parlamentarilor reprezinta un mesaj clar si raspicat ca Martea Neagra din decembrie anul trecut nu a fost uitata. Atunci au vrut sa se elimine singuri din Codul Penal folosind acelasi artificiu, adica scoaterea senatorilor si deputatilor din categoria functionarilor publici.

In privinta medicilor nefunctionari publici, in sistemul judiciar sunt doua curente de opinie. Unul care spune ca, practic, medicii nu mai pot fi anchetati pentru luare de mita, pentru ca luarea de mita ca infractiune este definita ca fapta unui functionar care primeste bani pentru a face sau a nu face un anumit lucru care ii intra in atributii.

Un alt curent de opinie spune ca, de fapt, medicii vor putea fi anchetati in continuare pentru ca functionarul este definit si in Codul Penal si ca legea parlamentarilor nu poate suprascrie norma penala.

O serie de specialisti din sistemul judiciar au atras insa atentia ca deja exista sentinte diametral opuse referitor la aceasta interpretare a legii. Adica exista judecatori care au pronuntat condamnari considerand ca medicii sunt functionari si, pe cale de consecinta, i-au gasit vinovati pentru luare de mita. Altii au pronuntat solutii de achitare considerand ca medicii nu sunt functionari si ca lor nu li se aplica infractiunea de luare de mita.

Solutia va fi data din nou de Curtea Suprema care va fi chemata sa se pronunte pe o intrebare preliminara in acest caz. Un complet special va analiza aceste solutii divergente si va da o interpretare unitara.

In schimb, legea adoptata de Parlament nu face decat sa introduca si mai multa confuzie si sa induca ideea ca unele categorii de angajati care sunt platiti de stat nu sunt functionari. Aceasta este teza si in privinta senatorilor si deputatilor. Ei ar vea sa acrediteze ideea ca ei nu sunt functionari si ca ei nu pot fi inclusi in Codul Penal. Astfel si-ar asigura o superimunitate in fata anchetelor penale.

Legea de scoatere a medicilor din categoria functionarilor este un precedent. In acelasi fel pot solicita profesorii sa nu mai fie functionari publici.

Mesajul parlamentarilor este clar: „Frati corupti, nu v-am uitat, in orice domeniu de activitate ati fi!” Muncim pentru voi si pentru eliberarea voastra de Codul Penal!”

Nu trebuie sa uitam ca parlamentarii nu au abandonat proiectul gratierii si amnistiei. Recent au eliminat un articol din Codul Penal care proteja procurorii si judecatorii de presiuni. Un alt proiect initiat de senatorul Serban Nicolae are ca tinta secretizarea dosarelor de coruptie. Sa nu uitam ca anul acesta a fost legiferata si promulgata legea prin care primarii si sefii de consilii judetene isi pot delega atributiile, un efect fiind acela ca, de acum, responsabili pentru coruptia din aceste institutii ar urma sa fie interpusii nominalizati de acestia. Iata cum se defineste planul complex al parlamentarilor de deconstruire a statului de drept.