Pentru iubitorii de moda, Lorand Coza, designer vestimentar, este o aparitie binecunoscuta in peisajul mondenitatilor din Baia Mare. Pentru cei care nu il cunosc, trebuie spus ca Lorand este un creator de moda foarte apreciat, absolvent al Universitatii de Arte din Bucuresti, care si-a facut un nume in domeniul sau si care, pe langa activitatea sa de designer, se ocupa si de scris (este autor al cartii “Confesiunile unui anxios”), dar si de activitati caritabile.

Lorand Coza3

Astazi va propun un interviu cu Lorand Coza din postura omului de afaceri, pentru a vedea care este modul in care designerul crede ca se va dezvolta orasul.

Vladut BURDE: Cum ti se pare a fi Baia Mare la ora actuala? Ce fel de oras?

Lorand COZA: Pentru mine, Baia Mare a insemnat mereu “acasa”. Locul in care  m-am intors de fiecare data cu drag, unde ma asteapta cei dragi, mancarea delicioasa, oamenii primitori si bunavointa la loc de cinste. In momentul de fata, orasul natal este intr-un continuu proces, destul de vizibil de metamorfozare. Ne apropiem de standardele europene cu siguranta, la o mai atenta observare a mersului lucrurilor. Orasul a inflorit la propriu.

V.B.: Cum vede Lorand Coza, ca om de afaceri, situatia economica actuala din Baia Mare?

L.C.: Este mult spus ca sunt un om de afaceri sau antreprenor. Sunt doar un tanar care, viseaza mult si care, de cativa ani pune si in practica ceea ce ii misuna prin minte. Imi place sa cred despre mine ca sunt omul cu initiativa, dar si cu planul de realizare a acesteia. Situatia economica actuala a orasului, este intr-o perpetua schimbare pozitiva, tinand cont de numarul de oameni care decid sa se intoarca acasa, dupa ani buni munciti in strainatate, hotarand sa porneasca la drum cu noi idei de afaceri. Din perspectiva domeniului meu, avem designer locali si manechini/manechine (care profeseaza peste hotare) care au reusit sa atinga performante inalte si castiga bani destui pe care adeseori hotarasc sa-i cheltuie tot…acasa.

V.B.: Ce ai schimba, daca ti-ar sta in putere?

L.C.: Daca as avea puterea necesara, m-as implica activ in bunul mers al partii socio-comunitare. M-as precupa indeaproape de integrarea in societate a rromilor care locuiesc in colibele de pe Craica sau Pirita (desi exista proiecte foarte bune care se desfasoara pe acest subiect), as transforma Turnul Combinatului intr-un loc cool, un punct important de atractie turistica, facandu-l trade-mark-ul orasului (s-ar putea amenaja un restaurant in varf, de unde sa se poata lua masa la inaltime, sau un loc pentru bunjee-jumping), de asemenea l-as imprima pe vederi si l-as construi in miniatura pentru a se regasi pe biroul oricui. De asemenea as cauta solutii eficiente pentru rezolvarea problemelor pe care le intampina voluntarii de la asociatiile iubitorilor de animale. Sunt zeci de animale fie aflate la maturitate sau nu, care sunt abandonate sau supuse unor rele tratamente. As construi un adapost de capacitate mare si as devolta un plan prin care sa asigur lunar bunul-mers al lucrurilor, de la hrana si pana la sterilizare.

V.B.: Ce crezi ca se va schimba in orasul nostru in urmatorii 20 de ani? Cum vezi tu Baia Mare peste acest interval?

L.C.: Nu este nevoie sa fim vizionari pentru a stii ca Baia Mare va deveni, in mult mai putin de 20 de ani un oras model pentru tara noastra. Avem oameni sus-pusi care isi fac foarte bine treaba si investesc idei si timp intr-un oras cu o puternica incarcatura istorica, geografica si emotionala.

Ii multumesc lui Lorand Coza pentru aceste raspunsuri, bine punctate, dorindu-i mult succes in toate activitatile in care e implicat. Sper ca, pe viitor, Lorand sa ne mai onoreze cu unele raspunsuri.