Vlad Crisan este un tanar din Baia Mare care a castigat numeroase medalii la olimpiada nationala de matematica si la alte concursuri. A absolvit Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare si in prezent studiaza la Universitatea Cambridge in Marea Britanie, unde ne reprezinta tara cu mandrie.

Cu toate ca tinerii elitisti nu sunt sustinuti asa cum ar trebui in Romania, Vlad spera ca va veni totusi un moment in care o sa poata profesa acasa. Vlad Crisan este un tanar brilliant pentru care nu exista limite atunci cand este vorba de a face performanta, un tanar pe care mintea l-a purtat departe,  un tanar care face cinste Romaniei si Maramuresului in special.

 

vlad crisan 002

Vlad Crisan ne-a acordat saptamanile trecute un interviu pentru platforma Maramureșenii.ro:

– Cum a inceput pasiunea ta pentru matematica si pe unde te-a purtat ea?

– Tin minte ca imi placea de mic sa ma joc cu numerele si sa explorez proprietatile lor de baza. Desi am avut cateva tentative la competitii locale si mai devreme, am inceput sa particip constiincios la concursuri de matematica odata cu inceperea studiilor la Colegiul National „Vasile Lucaciu”, in clasa a cincea.  Initial a fost o curiozitate,  apoi o provocare de a fi clasat cat mai sus la diverse olimpiade, iar de cativa ani a devenit modul de viata pe care vreau sa-l urmez mai departe.

In cadrul claselor 5-12, prin participarea la diverse concursuri sau tabere de matematica am avut placerea sa vizitez cam toate orasele importante ale tarii, alaturi de cateva tari precum Bulgaria, Austria sau Cipru. In momentul de fata sunt student in Anglia, iar vara aceasta am avut privilegiul de a preda matematica la doua tabere de elevi in SUA.

– De ce nu ai ales o universitate din Romania?

– Cand am aplicat la diverse universitati din strainatate credeam ca voi urma o alta cariera, iar ceea ce imi doream sa fac la vremea respectiva parea sa aiba mai multe sanse de reusita in afara tarii. Am ales strainatatea pentru a imi putea duce planurile profesionale la nivelul visat.

– Ce inseamna Romania pentru tine?

– Pe scurt, este acasa. E un loc in care ma intorc mereu cu drag si mi-ar face placere sa pot reveni mai tarziu sa profesez aici.

– Cum este sa faci parte din elita?

– Daca va referiti la Universitate, este un mediu care ma forteaza constant sa imi depasesc limitele. Am colegi care sunt exceptionali in ceea ce fac, iar notele de la examene depind de cum te clasezi in raport cu ceilalti, prin urmare exista mereu o motivatie de a incerca sa fii mai bun.

– Din punctul tau de vedere este matematica o stiinta 100% exacta?

– Cred ca exactitatea e mai mult un criteriu filosofic. Matematica este 100% exacta daca apreciem axiomele pe care este construita ca fiind 100% exacte.

– Descrie te rog un mod de gandire matematic.

– Un exemplu foarte bun mi se pare gandirea „outside the box”. Sunt de parere ca ea reprezinta un element cheie al progresului in general si in mod particular al celui in matematica.

– Crezi ca poti reusi in Romania?

– Da, cu putin noroc.

– La ce ne foloseste matematica si educatia in general?

Cred ca o persoana fara educatie este precum o roata in forma de patrat: are nevoie sa-i fie slefuite colturile pentru a putea face progrese din punctul in care se afla. In opinia mea matematica este limbajul abstract prin care codificam ceea ce este in jurul nostru (si nu numai). Cu cat dezvoltam mai mult acest limbaj, avem ocazia sa descoperim mai multe despre Univers.

vlad crisan