Context periculos creat de autoritățile locale din Baia Mare, după ce au dat undă verde pentru două proteste de stradă, care ar urma să se desfășoare mâine în aceeași locație și aproximativ la aceeași oră.

Reprezentații societății civile s-au mobilizat pe rețelele de socializare și vor să iasă în stradă în semn de solidaritate cu românii din diaspora care au putut să voteze la primul tur al alegerilor prezidențiale. Acțiunea a fost adusă în atenția autorităților care au aprobat acest lucru. Însă Primăria Baia Mare a dat undă verde și unei contra-manifestății a membrilor PSD, care ar urma să aibă loc în aceeași locație, la o distanță de jumătate de oră.

În acest contex, reprezentații Alianței Creștin Democrate (ACL) îl acuză pe primarul Cătălin Cherecheș, că a creat un precedent periculos prin faptul ca a avizat două manifestații în același timp.

„Sesizăm opinia publică și autoritățile statului cu privire la un precedent periculos în Baia Mare unde primarul Cătălin Cherecheș, coordonatorul campaniei electorale a PSD-UNPR-PC în Baia Mare și Maramureș, a semnat un act cu consecințe grave. Edilul-șef a avizat o contra-manifestație PSD-UNPR-PC la marșul societății civile din Baia Mare anunțat încă de acum o săptămână și organizat cu ajutorul rețelelor de socializare. ACL Baia Mare militează pentru exprimarea pașnică a opțiunii politice inclusiv prin manifestări de stradă și dezavuează ferm orice tentativă de deturnare a unui protest non-violent. Orice escaladare a violenței in ziua de 14 noiembrie in Baia Mare este exclusiv responsabilitatea politică, dar și penală a PSD-UNPR-PC și a primarului Cătalin Chereches”, precizează ACL Baia Mare într-un comunicat de presă.

Contactat în această chestiune de publicația stiripesurse.ro, primarul Cătălin Cherecheș a declarat:

„Nu intra in atributiile mele sa aprob manifestatiile publice, ci in autoritatea de specialitate, o comisie mixta formata din reprezentanto ai Politiei, ai Jandarmariei, care aproba astfel de manifestatii publice. M-am documentat si la ora 17.o0 cei de la societatea civila, sau parte a societatii civile vor sa initieze un mars care sa inceapa din Bd Independentei si va continua pe Bd Decebal, Bd Bucuresti si sa se finalizeze in Piata Libertatii. Iar un alt tip de manifestatie de sustinere, tot al unei alte parti a societatii civile doreste un mars cu incepere tot in Piata Revolutiei dar de la ora 19.00, astfel incat cei din prima parte a societatii civile vor fi de mult plecati. Este doar o chestiune de poveste politica ieftina pe care nu vreau sa o comentez ca e mult prea penibila. Nu stau sa ascult mofturile unor deputati si senatori care nu-i reprezinta pe locuitorii din Baia Mare. Cred ca daca stim lucrurile care tin de citire si de scadere si adunare si care se invata in clasa a I-a si in clasa a II-a, lucrurile sunt simple, ora 17.00 nu este ora 19.00”.

sibiu-protest