Cea mai recent premiată creație cinematografică românească, filmul  AFERIM!, câștigător al Trofeului Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de Film de la Berlin 2015, va avea joi, 5 martie, o serie de avanpremiere de gală în întreaga țară. În Baia Mare, proiecția în avanpremieră va avea loc la Cinema City în Gold Plaza, joi de la ora 19.30. Biletele pot fi rezervate deja pe site-ul www.cinemacity.ro. Premiera de galăa filmului la Baia Mare va avea loc în 18 martie, la eveniment urmând a participa câțiva dintre membrii echipei filmului.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

aferim-berlin-film-festival-review

Costandin, un zapciu din secolul 19, primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul său Ghiţă, iar Radu Jude le va retrasa itinerariul aventuros filmând în Dobrogea, în munţii Măcinului şi în localităţi din judeţul Giurgiu.

aferim (1)

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu, producător Ada Solomon. Din distribuție fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

aferim

Fotografiile care ilustrează perioada filmărilor acestei pelicule și care reprezintă un extraordinar univers de imagini spectaculoase care recreează universul mediului arhaic românesc sunt realizate de către artistul vizual băimărean Silviu Gheție, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați fotografi din România. Mai jos, trailerul filmului. Mergeți să-l vedeți, merită!