Dacă în urmă cu aproximativ 20 de ani, Baia Mare oferea o gamă variată de locuri de muncă, de la industria textilă, la industria alimentară, minerit și metalurgie, iar accentul era pus pe productie, nu pe servicii; astăzi, realitatea este cu totul alta.

Deși transportul, turismul și restaurantele sunt mai dezvoltate, industria lipsește în totalitate. Dacă înainte salariații din industrie, servicii, comerț și agricultură erau de trei ori mai mulți, acum, funcționează doar întreprinderile mici în ceea ce privește produsele de panificație și lactate, cu un număr maxim de 200 de muncitori.

12

În 2014, oferta de muncă din județul Maramureș este extrem de slabă: barmani, ospătari, bucătari, spălători auto, dansatoare de club, coafeze, manichiuriste, vânzători, confecționeri, zidari și șoferi. În majoritatea cazurilor, anunțurile nu cuprind decât jobul vizat, un număr de telefon și o adresă de e-mail.

WP_20141110_13_00_33_Pro

Daca dorești să obții mai multe informații în legatură cu programul de lucru sau salariul oferit, angajatorul iți spune politicos că vei afla aceste informații doar dacă CV-ul tău va fi selectat și vei fi chemat la interviu. Însă, pentru că ai îndrăznit să pui tu aceste întrebări, riști să nu mai fii chemat deloc la interviu.

WP_20141110_13_00_07_Pro

Totuși, cei din domeniul vânzărilor sunt dispuși să dea mai multe informații în legătură cu programul și condițiile de lucru. Astfel, programul de lucru pentru o vânzătoare la un magazin alimentar sau mixt este pe două schimburi, de la 8 la 16 sau de la 12 la 20, de luni până vineri, iar la magazinele la care se lucrează sâmbăta și duminica, programul este de la 8 la 16. Salariul declarat este minimul pe economie. Spre deosebire de vânzătoare, coafezele și manichiuristele pot alege să lucreze full time, în două schimburi: de la 8 la 14 sau de la 14 la 20; sau part-time, adică 6 ore pe zi. Acestea pot lucra cu procent 50% sau cu chirie prin PFA, salariul fiind de 75 €/lună. Pentru barmani și ospătari programul de lucru este 24 de ore din 48, salariul variind între 900 de lei și 1000 de lei pe lună, iar pentru confecționerii cu experiența în industria textilă programul este de 8-10 ore pe zi, cu un salariu de 900 de lei pe luna plus bonuri. Printre oferta locurilor de munca se găsesc și câteva anunturi cu posturi de asistent manager sau secretară. Unei tinere absolvente de facultate, dacă opteaza pentru meseria de secretară, i se oferă în primele luni un salariu de 600 de lei, urmand ca acesta să crească la 800 de lei, iar programul de lucru este de la ora 8 la ora 17.

În aceste condiții, puțini tineri absolvenți de facultate aleg să opteze pentru un loc de muncă în oraș sau în țară, cei mai mulți alegând să plece în străinătate chiar și pentru locuri de muncă mai puțin bune, dar cu un salariu mult mai mare.

10