Rețeaua de socializare Facebook, preferata preşedintelui ales și a premierului în exerciţiu a mustit de urări de bine, sănătate, prosperitate și voie bună pe 2015. La o primă privire ai putea spune că românii sunt cel mai fericit popor de pe mapamond, iar politicienii nu fac decât să ridice pe culmi nebănuite bunăstarea cetățenilor.

Treziți din euforia vinului și a pălincii, ghiftuiți de sarmale și cârnați vom constata pe la mijlocul lunii ianuarie că nu s-a schimbat nimic în țara noastră. Victor Ponta este tot la Palatul Victoria, călărind bugetul național împreună cu camarilla sa, iar la Cotroceni cucuveaua a învățat nemțește și e mai tăcută decât un cuc. Cu siguranță că românii încă nu și-au dat seama că adevăratul revelion a fost sărbătorit în 16 noiembrie când doar artificiile au lipsit pentru a marca trecerea într-o altă eră. Am parcurs aproape o lună și constatăm că votul nostru, care s-a îndreptat nu numai împotriva lui Victor Ponta ci și a PSD-ului, a avut efect doar la Cotroceni. Cu o rapididate greu de crezut, plagiatorul național s-a repliat rapid și miaună languros în grădina cu trandafiri a lui Carmen și Klaus mai ceva decât pe vremea lui Traian Băsescu.

Coabitarea dintre preşedinte şi primul ministru, neparafată și fără susținerea populației, funcționează din plin și cu rezultate care nu prevestesc nimic bun pe viitor. În teritoriu primarii și președinții de Consilii Județene, care până mai ieri defilau pe străzi cu cei trei trandafiri în mâini, au schimbat discursul și continuă să-i îmbete cu vorbe pe plătitorii de taxe și impozite. Iarna a lovit pe ici, pe colo, punându-i în dificultate pe unii, iar altora dându-le încă o dată șansa să ne demonstreze că sunt buni gospodari. Ţara încă mai sărbătorește. Preoții se pregătesc de Bobotează, iar agențiile de turism vin cu oferte de sezon pentru excursii și mini vacanțe.

România se va trezi pe la sfârșitul lunii. Strategii și consultanții politici cunosc mersul lucrurilor la români. Atât timp cât avem masa încărcată cu băutură și mâncare, iar munca e mai mult benevolă decât obligatorie în această perioadă din an, nimeni nu are nici o grijă. Este momentul de respiro pe care ni-l dă calendarul.

2015 nu se anunță un an mai bun decât 2014, chiar dacă trăim cu speranța că așa va fi. Economia mondială este încă în agonie, iar conflictele sociale şi armate stau să izbucnească din moment în moment.

Cât să mai așteptăm?