Vizita lui Victor Ponta la Baia Mare azi după-amiază a fost o alegere neinspirată pentru imaginea candidatului PSD și înseamnă un început cu stângul al campaniei electorale pentru turul al doilea al prezidențialelor.

Câteva zeci de băimăreni au stat în frig vreme de aproape două ore pentru a aștepta ieșirea lui Victor Ponta din sala Millenium, unde acesta a participat la o întâlnire cu activul de partid PSD din județele din nordul țării. Observând că grupurile care așteptau în Centrul Vechi, formate din cetățeni simpli dar și din membri ai organizațiilor de tineret ale PNL și PDL, aveau intenții clare de a îl huidui pe Ponta, forțele de ordine și strategii de imagine ai PSD au decis să rezolve evacuarea candidatului PSD din zonă prin folosirea unei dube-microbuz, cu care venise la Baia Mare o parte a delegației de la centru.

În jurul orei 18.25, la sfârșitul ședinței, forțele de securitate formate din agenți SPP și ai Poliției Locale, care au acționat cu maxim profesionalism și eleganță și fără a permite sau provoca manifestări de violență, au decis să mute microbuzul în fața intrării în clădire, l-au urcat pe candidatul PSD și pe însoțitorii săi principali în dubă și au însoțit vehiculul prin mulțime, până la ieșirea din zona ocupată de cetățeni. Observând că se va întâmpla ca grupurile de protestatari să le strice festivitatea, liderii PSD Maramureș au mobilizat în fața clădirii circa 20 de tineri din organizația de juniori și un grup de pensionari veniți să își aplaude favoritul și i-au îndemnat pe aceștia să scandeze lozinci favorabile.

A rezultat pentru circa 10 minute un cor de scandări de ambele părți, într-o confruntare strict verbală, fără violențe fizice. La momentul ieșirii din clădire a lui Ponta, scandările au atins maximum de intensitate, iar ieșirea microbuzului s-a făcut într-un amestec de huiduieli, fluierături, aplauze și scandări pro-PSD.

Iată imaginile evacuării:

Revenim în câteva minute cu povestea întregii zile și cu momentul în care cetățeanul băimărean Traian Cătună a fost agresat și scos din zonă de agenții firmei de securitate Quick Security. La sosirea lui Victor Ponta la sala Millenium, din mijlocul mulțimii liniștite s-a auzit strigătul lui Traian Cătună: “Du-te acasă, în Oltenia! Ce cauți în Ardeal, oltene?”.

Imediat, un grup de patru agenți de securitate ai firmei private l-au imobilizat, unul dintre badigarzi i-a pus mâna pe gură ca să nu mai strige, iar întregul grup a părăsit zona. Imediat după ce au dat colțul către spatele clădirii Millenium, unul dintre agenți i-a dat un pumn în cap protestatarului, după care acesta a fost dus la duba Poliției Locale și predat autorităților respective. Avem înregistrarea video a evacuării lui Traian Cătună și a dialogului purtat de acesta cu polițiștii locali.

Iată și imaginile din momentul în care microbuzul este tras în fața intrării în sala Millenium, pentru a asigura evacuarea candidatului PSD: