Un preot din Rozavlea zguduie Biserica Ortodoxă: “Banul, Pământul și Betoanele sunt noua ne-sfântă treime”

Un preot din Rozavlea zguduie Biserica Ortodoxă: “Banul, Pământul și Betoanele sunt noua ne-sfântă treime”

Un preot pensionar din Maramureș zguduie din temelii Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului și întreaga Biserică Ortodoxă Română, descriind într-un articol extrem de clar, coerent și virulent întreg sistemul de relații, complicități, mentalități și compromisuri care domină organizarea Bisericii Ortodoxe și criticând extrem de aspru îndepărtarea Bisericii de adevărata sa misiune spirituală și transformarea acesteia într-o grupare financiară, preocupată exclusiv de proprietăți, finanțe și bunuri materiale, condusă de oameni lacomi și înrăiți în huzur, fără vocație spirituală de pastor al sufletelor.

Părintele Grigore Andreica, astăzi în vârstă de 69 de ani și pensionar, a slujit în Parohia Rozavlea (județul Maramureș) timp de patruzeci de ani, fiind ales în anul 1994, de către preoții din zonă, ca protopop al Vișeului. A fost distins cu Crucea Patriarhală a Bisericii Ortodoxe Române.

Preotul Grigore Andreica a scris un articol, intitulat „Meditație despre starea actuală a Bisericii Ortodoxe Române: Zidul despărțitor”, în care își prezintă ideile, opiniile și concluziile asupra stării actuale grave și critice a Bisericii Ortodoxe. Vă prezentăm acest articol integral în cele ce urmează, cu precizarea că machetarea, ilustrațiile foto și intertitlurile aparțin redacției noastre.

Preot Grigore Andreica

 

„Meditație despre starea actuală a Bisericii Ortodoxe Române: Zidul despărțitor”. Așa am decis să intitulez meditația mea despre starea Bisericii Ortodoxe Române și realitățile dinăuntrul Bisericii.

„Dacă ești între lupi, trebuie să urli sau să muști ca lupii, altfel te sfâșie!”

Ca unul care am trăit în două regimuri, cel comunist și cel democrat, înăuntru și în afara zidului, pot face comparații și pot emite aprecieri, nu totdeauna măgulitoare. Am auzit nemulțumirile unor colegi și reproșul: „de ce n-ai zis, de ce n-ai scris acestea când erai în funcția de protopop?” Recunosc că au dreptate și le cer iertare, dar le spun că dacă ai trecut dincolo de zidul de care voi vorbi, nu ai nici o șansă. Acolo ascultarea este regula de aur sau, popular vorbind, se aplică proverbele românești „Dacă ești între lupi, trebuie să urli sau să muști ca lupii, altfel te sfâșie!”, sau alt proverb românesc: „Inaintea șefului și în spatele calului să nu stai, că te împroașcă“. In acest loc, așa ca-n saltul cu parașuta, nu poți greși decât o singură dată. Trist, dar adevărat.Ne aducem aminte că în anii `90-`92, slujitorii bisericii, ierarhii, mai ales cei din București, au fost aspru judecați și condamnați, pentru că n-au luat nici o atitudine, că n-au manifestat împotriva demolării bisericilor, că niciunul n-a ieșit in fața buldozerelor pentru a-și apăra bisericile. Poate unii ajungeau în închisoare, alții probabil ar fi fost călcați de buldozere. Acuma erau eroi, poate martiri…

Rândurile pe care le scriu, adresate doar mediului bisericesc, colegilor preoți, știu că n-au vreo șansă să schimbe ceva, poate vor fi doar niște mâzgălituri, niște zgârâieturi pe dinafara zidului, fără a sparge zidul. Dintre cărțile apărute in ultimii ani, remarc pe cea scrisă de ieromonahul Savatie Baștovoi.

Originar din Republica Moldova, bun cunoscător al fenomenului bisericesc, mai ales din spațiul ortodox, amintesc doar volumul mic, ușor de citit, pe care-l recomand tuturor fraților preoți și chiar înalților ierarhi. Se numește „Pietrele vorbesc”, apărut la Editura „Lumina Tipo” din București, din care voi cita de câteva ori.

În vremea când scriu aceste rânduri, la jumătatea lunii ianuarie 2016, deși schițele, planurile și ideile le am demult, Biserica a ajuns la cel mai scăzut nivel de încredere în fața opiniei publice, aproape la 50%, conform sondajelor și mai ales a unor sondaje nepublicate. Chiar Sf. Sinod, în ultima ședință din ianuarie 2016, apreciază că „este nevoie de o mai multă intensificare a vieții spirituale, de co-responsabilitate și cooperare între cler, credincioși și mireni, într-o societate secularizată, din ce în ce mai ostilă Bisericii“.

Cine sunt vinovații? Cine sunt principalii vinovați?

Frumos! Diagnostic corect, nu-i așa? Dar nu se spune niciun cuvânt despre cauzele care au condus la această stare de fapt. Cine sunt vinovații? Cine sunt principalii vinovați? Știe oricine că scăderea dramatică a încrederii în Biserică se datoreaza ierarhilor, în frunte cu patriarhul. Opinia publică nu-i sancționează atât pe preoții de rând, cu unele excepții, mai ales pe cei de la sate, care rămân la datorie, mai țin candela aprinsă, sunt alături de popor, acolo unde nu mai sunt nici profesori, nici doctori, nici învățători. Opinia publică îi vizează, mai ales pe ierarhi care, monahi fiind, care au depus votul sărăciei, trăiesc în palate, sfidează lumea prin opulență, mașini ca ale miliardarilor, veșminte sclipitoare, suită de bodyguarzi în sutană, izolați și rupți de realitățile vremii. Și mai sunt sancționate cârdășiile și „concubinajele” legitime cu politicienii, pentru bani, pentru cât mai mulți bani.

Deși au trecut 26 de ani de la Revoluție, deși majoritatea au călătorit în străinătate, mai ales prin Europa, se fac că nu văd, că nu știu că absolut toți liderii religioși creștini, protestanți, neo-protestanți, catolici, anglicani, nu beneficiază de privilegii, aceștia pot fi văzuți pe stradă, în magazine, în autobuz, în metrou, spre sau de la serviciu, modest îmbrăcați, fără sutane, fără gardă de corp, doar cu acea bentiță albă la gât, care îi definește a fi clerici, deși pot fi chiar cardinali. Ca absolut toți oamenii, ei nu pot rămâne în vreo funcție administrativă, de conducere, decât până la vârsta de maximum 75 de ani.

Oare a căzut și zidul roșu din Biserică?

Se apelează acuma, în regim de avarie, din nou la cler și la popor. Dar până acuma? Recent s-au împlinit 26 de ani de la Revoluție, de la căderea Zidului Roșu, de când am dobândit „libertatea”. Sunt 26 de ani de când Patriarhul Teoctist a fost nevoit să se retragă din scaun, ascuns pe la Sinaia, vreo 3 luni. Și știm cine au fost în acel Grup de Reflecție, care l-au „convins” să se retragă. Și mai știm și cine l-a adus înapoi în scaun: nu preoții din București, nu colegii din Sinod, ci… Ion Iliescu, care știa că, dacă pică Patriarhul, pică și el! Plecând de la aceste realități, sunt nevoit să întreb, să mă întreb: Oare a căzut și zidul roșu din Biserică? Comunismul așa de mult hulit oficial, a „iubit“ Biserica, a ocrotit-o, a protejat-o și a strâns-o în brațe, de i-a rupt Coloana Vertebrală…

Sunt mulți nostalgici după vremurile „de dinainte“, că erau mai bune, că Biserica era protejată, ca presa nu avea voie să scrie nici de bine nici de rău despre Biserică, că Ion Iliescu a mai rămas o vreme conducător dar s-a retras și el, în timp ce în Biserică lucrurile, năravurile, practicile au rămas ca mai-nainte. Personal consider că sistemul comunist s-a transferat, s-a meținut și se menține în Biserică. Și voi argumenta.

Principalele trăsături și arme ale comunismului erau: monopolul Partidului în tot și în toate, monopol pe toate bunurile, cenzura presei, frica de securitate și de partid, alegeri de tot râsul, rotirea cadrelor fără opoziție, orice mișcare „în front” se pedepsea cu excluderea, informatori în toate instituțiile, inclusiv în Biserică, informatori chiar la nivel înalt. Pentru detalii și exemple concrete: presa, internetul, memoriile lui Bartolomeu Anania stau marturie.

999 iustin si ponta

 

Și acum să-l las din nou pe ieromonahul Savatie Baștovoi să constate realitatea zilelor noastre din B.O.R.: „Ortodoxia, așa cum se înfățișează ea epocii moderne, pare să nu lase loc de acțiune liberului arbitru, pe care orice om îl are din fire. Aceasta impresie nu poate fi contrazisă nici de sistemul de cazarmă al seminariilor teologice, nici de relația milițienească: superior-inferior, instalată la nivelul clerului, unde frica de a fi exclus din tagmă paralizează orice inițiativă sau opinie personală“ (op. cit., pag.31).

„Atâta vreme cât iraționalitatea colectivă va fi lăudată de oficialii ecleziastici și ridicată la rang de virtute, dacă nu cumva de virtute absolută, nu se va putea vorbi de o redresare a imaginii Bisericii. Atâta vreme cât lașitatea și fățărnicia vor persista în adunarea credincioșilor sub pretextul „ascultării”, nu se va putea vorbi despre Ortodoxie decât cu sfiala și rușinea specifice” (idem, p. 30).

Provoc pe această cale pe cucernicii protopopi și consilieri eparhiali să identifice o altă instituție publică, unde se păstrează cel mai bine structurile, metodele, practicile și armele fostului P.C.R., decât în B.O.R. Un mare duhovnic ortodox spunea, înainte de Revoluție că, atunci când în țară va fi democrație, se va instala dictatura în Biserică.

„Fericit” ești părinte, că profeția ta s-a împlinit. Acuma în B.O.R. nu este nici democrație, nici sobornicitate. Nu există putere și opoziție. Și unde nu există opoziție, se naște și se menține dictatura.

S-a ridicat un zid despărțitor uriaș între ierarhie și între cler și popor

După noul Statut al B.OR., statut monaho-iluminat, doar ierarhia superioară are drepturi și putere. Clerul și poporul se află dincolo de zid. Tot ieromonahul Baștovoi zice: „Reformele imagologice, ce se încearcă prin modernizare, trebuie intreprinse mai întâi în interior, ca atât ierarhia cât și adunarea credincioșilor să-și recapete poziția evanghelică autentică. Cineva trebuie sa sfarâme aceste năluciri făurite de istorie, în care nu se mai regăsește duhul Creștinismului adevărat“ (idem, p. 30).

Da, aceasta este realitatea zilelor noastre. S-a ridicat un zid despărțitor uriaș între ierarhie și între cler și popor. Episcopiile și Mitropoliile, poate cu unele excepții, au luat locul vechilor Județene de Partid, cu P.S în frunte (aici cu Prim Secretarul). Culmea coincidenței este că nici nu trebuie schimbate inițialele. Centrele Eparhiale, așezate și instalate în veritabile palate, cu raionale de partid (adică protopopiate), organizate acum după un Statut special, nici șagunian și nici de a lui Iustinian Marina, nici democratic și nici sobornicesc, nici european și nici oriental, conservă foarte bine tehnica și practica vechiului Partid Comunist.

Deși Statutul B.O.R., așa cum este, prevede existența unui Consiliu Eparhial, compus din 3 membri clerici și 6 membri mireni ca for executiv, care aprobă hotărârile Permanenței Eparhiale, Consiliu care lipsește cu desăvârșire în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului chiar de la „Darea Legii”, adică de la intrarea în vigoare a noului Statut, în anul 2007. Permanența Episcopiei, formată din consilieri aleși pe sprânceană și numiți în funcții de conducere, rotiți pe posturi, unși, miruiți ca Șova, de mai multe ori, oferă imaginea unei Permanențe veșnice.

Pentru orice amărâtă de parohie vacantă, un preot trebuie să dea examen, să se prezinte la un concurs. Trebuie să pună mâna pe carte, să recitească Dogmatica, Morala, Istoria, Liturgica, ceva din administrație, catehetică. Pentru funcțiile mari de protopop, secretar, consilier, vicar, nu trebuie să mai înveți, nu trebuie să mai dai examen. În plus, dacă unul din cei menționați ajunge pentru puțină vreme în vreo funcție administrativă, adică intră între „cei veșnici “, se umple de har și de înțelepciune, miroase frumos, iar dacă dorește o parohie foarte bună, va fi numit direct, nu trebuie să mai învețe să dea concurs.

La Baia Mare – veșnicia s-a mutat de la sat… la oraș!

De aceleași privilegii beneficiază și cei ce vor ocupa vreun scaun de episcop sau mitropolit. Nu vor mai da examen. Nici un concurs teologico-dogmatic, ci doar vor apela la „dragostea și votul colegilor”. Deși Statutul B.O.R. prevede ca un funcționar bisericesc (protopop, consilier, inspector, vicar) poate cumula maximum două mandate, deși Sf. Sinod cerea expres, înca în 2014, punerea în aplicare a prevederilor statutare. La Baia Mare – veșnicia s-a mutat de la sat… la oraș!

Cine își poate imagina Episcopia MM & SM fără consilierul Pop Ionică? Se află la al 7-lea mandat. În orice post a fost numit, s-a dovedit a fi de neînlocuit. Deși de vreo 5 ani omul flutura lozinca demisiei, se vede ca i-a fost refuzată. Că este indispensabil, de neînlocuit. Căci cine ar mai putea face ca el dosarele de angajare, de pensionare, de transfer sau de promovare? Sau cine știe și poate să înjure ca el, mai ales pe cei care îl contrazic sau îl enervează?

Marea mea decepție este preotul, vrednic de altfel, Augustin Vasile, cu un doctorat în drept canonic, necontestat sau suspectat de plagiat. Are merite deosebite în renașterea și cresterea Sfintei Episcopii, de la care mă așteptam să fie un senzor, un detector al eventualelor ilegalități sau derapaje ce s-ar comite în Episcopie, ca un veritabil canonist și jurist ce este. Dar m-am înșelat. El însuși este un „călcător de lege“, aflându-se tot la al 7-lea mandat, uitând de statut, de canoane, de imagine, îi place să stea de atâta amar de vreme pe „scaunul chinuitorilor“, votând totul și orice vine de la Stăpân, în multe cazuri lezând rațiunea și bunul simț. Nu știu să fi zis cândva nu. Se încadrează perfect în sistemul Județenei de Partid, supus și ascultător față de Primul Secretar. Dacă ar fi făcut vreo figură sau opoziție, era de mult aruncat peste zid, în ceata clerului de rând.

Un personaj aparte, simpatic, isteț, cu șanse de înveșnicire în Permanență, cu șanse la „mandate fără număr“ este consilierul Virgil Jicăreanu. Pe orice post a fost rotit, sau a fost creat post pentru el, s-a dovedit a fi mereu the best. Pe lângă calitățile profesionale fără concurență, este cunoscut ca Mare Maestru de Ceremonii, campion absolut la întreținerea atmosferei și la spus bancuri, precum și mare specialist cinegetic în organizarea de Balc-uri duhovnicești. Cine ar avea șanse să-l înlocuiască? Apoi să nu-l uit pe vrednicul păstor de suflete Buteanu Alexandru, inspector eparhial, care știe foarte bine să facă anchete, să împace adversarii și reclamanții, dar și el se află pe un trend de înveșnicire. Doar că la redactarea rapoartelor pe care le întocmește trebuie să se prezinte la P.S. pentru a-i dicta Propunerile, Concluziile și Rezoluția (atentie la inițiale).

999-iustin-2

Remeșoaia, geniul finanțelor Episcopiei Maramureșului

Episcopia MM & SM ar trebui să-i facă o statuie de bronz, în mărime naturală, doamnei contabile Violeta Augustin. Numită de unii preoți „Remeșoaie”, după Decebal Remeș, eu o gratulez cu un numele „Doamna Merkel” (cu care seamănă și fizic) a Finanțelor bisericești din Maramureș și Sătmar, care a reușit să scoată bani și din piatră seacă, și pe care eu aș propune-o, dacă aș avea posibilitatea, de Ministru al Finanțelor în Guvernul României. Doamna Augustin are meritul excepțional de a fi menținut economic instituția, de a fi refăcut, modernizat, dotat cu tot ce este necesar Palatul Episcopal, ale cărui costuri totale s-ar ridica la valoarea unui Mic Templu a lui Solomon.

Reușește în zilele noastre să întrețină palatul, Casa Episcopală, să ajute și la construcția catedralei și mai ales, reușește incredibila performanță de a face rost de „fonduri proprii” pentru cei 48 de angajați ai Episcopiei și Catedralei. Și când ne gândim că Episcopia a început cu 7 angajați.

Se vede treaba că la noi se lucrează în cifre și cicluri biblice, de șapte ori câte șapte. Acestor „monștri sacri“ ai administrației bisericești ar trebui ca, încă în viață fiind, să li se așeze o stea cu cruce pe Aleea din fața Catedralei, iar după înălțarea sufletelor la ceruri, trupurile lor să fie îmbălsămate, ca al lui Lenin, și apoi expuse în viitorul muzeu al Episcopiei, spre adevărata lor înveșnicire.

Toți banii provin din subvenții de la stat, ajutoare de la Consiliul Județean, de la Primărie și din taxe, dări, colecte și monopol pe materialele de cult, cu prețuri exorbitante

Dintre acești angajați ai Episcopiei, doar părinții de la Catedrală produc ceva la PIB–ul Episcopiei și anume veniturile din disc, pomelnice și mir. În rest toți banii provin din subvenții de la stat, ajutoare de la Consiliul Județean, de la Primărie și din taxe, dări, colecte și monopol pe materialele de cult, cu prețuri exorbitante, cu cote obligatorii care nemulțumesc pe preoți și pe credincioși, practici ce contribuie de asemenea la scăderea în sondajele menționate.

Pentru a ilustra că la noi se păstrează cu sfințenie practica de partid, amintesc că la filiala BCR din Vișeu de Sus, unde cunosc bine realitatea, înainte de privatizare erau angajati 67 de oameni, iar după privatizare filiala funcționează bine cu 4, sau la nevoie cu 6 oameni. Comparați și vă cruciți. Dacă spui sau scrii aceste lucruri ești considerat „dușman al Bisericii“, după cum pe vremurile dinainte, erai numit „dușman al poporului”.

Despre ceilalți membrii ai Permanenței, ca și despre morți: numai de bine. Chiar dacă sunt persoane onorabile, chiar dacă ar vrea ceva…. nu fac nimic nici vara nici iarna. Executa orbește și votează totul și orice li se cere. Și totuși un gând aparte și un comentariu trebuie să fac despre consilierul economic, Prea-Cuviosul Teodosie.

Cum se împacă jurământul călugăresc cu demnitățile lumești ale episcopiei, mitropoliei și patriarhiei?

Înainte de acest comentariu, doresc să precizez că port și dau tot respectul adevăraților călugări care își poartă cu demnitate crucea și respectă voturile pe care le-au depus, trăiesc modest, izolați, săraci. În fața lor mă plec cu reverență și le sărut sincer mâna. Am avut șansa de 5 ori în viață să asist la depunerea voturilor de călugărie și mărturisesc că la primele două am plâns ca un copil, fiind profund impresionat de ceremonial, de jurământul pe care îl depune viitorul călugăr, de mersul în coate și în genunchi, de lepădarea de lumea aceasta, de făgăduința ca va trăi toată viața în mănăstire în sărăcie, în castitate și ascultare, de momentul când, prin învelirea cu mantia și cântarea Brațele Părintești el „moare” și este înmormântat pentru lumea aceasta. Și numele îi este schimbat.

Și atunci mă întreb: cum se împacă toate acestea cu demnitățile lumești pe care le ocupă călugării zilelor noastre în cadrul episcopiilor, mitropoliilor, al Patriarhiei? Ori votul n-a fost sincer și valabil, ori n-a „murit” de fapt pentru lume, ori mortul învie. Atunci ar trebui să-și recapete și numele de botez. Cum se împacă votul sărăciei cu Ministerul Economiei din Episcopie? Oare ascultarea de șef este mai mare decât votul ascultării față de Hristos pe care l-a depus? De cine ar trebui să asculte mai mult un călugăr: de Hristos sau de episcop?

Mănăstirile au devenit deja hotele sau pensiuni, de la trei stele în sus

De aceea consider că, așa cum nu se împacă ziua cu noaptea și moartea cu viața, așa nu se pot împăca demnitatea călugărească cu trăirea în lume, în lux, cu mașini scumpe, cu lumea la picioare, cu internetul în buzunar. Chiar și mănăstirile, în cea mai mare parte a lor, au devenit deja hotele sau pensiuni, de la trei stele în sus. Și de aceea nu mai merg tinerii la mănăstiri, deoarece stiu și văd că acolo găsesc tot ce au și lasă în lume. De aceea tare mă tem ca la mulți călugări de-ai lumii de azi, nu la toți, camilafca, scufia și barba nu-s decât niște măști pe figură.

Acuma, după ce au zidit atâtea mănăstiri, palate, zgârie-nori în munte, cred că va trebui, preventiv, să construiască și buncăre anti-atomice, în vederea supraviețuirii, în cazul unui cataclism nuclear. Banul, Pământul și Betoanele sunt noua ne-sfântă treime, căreia trebuie să i se închine și să-i slujească prea mulți călugări, făcând „ascultare”, neavând timp să slujească cum se cuvine Adevăratei Sfintei Treimi. Nicolae Ceausescu, în vremea gloriei sale, avea câte o cabană de vânătoare în fiecare județ, unde venea câte odată în vizită de lucru, unde se retrăgea discret și era bine păzit.

De aceea, întreb și eu cu sfială, dar și cu îndrăzneală: episcopii si mitropolitii (calugari), câte „Case Voievodale”, câte palate și sedii social-culturale, cu sigle false, au pe lângă mănăstiri? Și de aceea ne mirăm că Biserica este atacată, criticată, că scade în sondaje. Degeaba a produs românul o sentență dură, un proverb greu de acceptat: „Câinele pe lanț, porcul în coteț și călugărul în mănăstire”!, degeaba scriu ziarele, în zadar televiziunile arată ostentativ orice deviație, orice greșeală.

Comuniștii cred că sunt invidioși dar și fericiți, că rânduielile lor se păstrează cu sfințenie în Biserică

O altă reminiscență comunistă este aprovizionarea cu materiale de cult: lumânări, calendare și altele. Reamintesc faptul că acea Lege din 1992, ce conferea cultelor dreptul de monopol, este caducă prin aderarea României la UE. În actualul Statut al BOR nu se menționează nicăieri vreo obligație financiară, cu exceptia ziarului „Lumina”, toate dările, taxele etc. sunt cutume, practici, hotărâri, dar sunt absolut benevole. Și atunci de unde și de ce aceste executări silite, din salariul de la stat, în stil jihadist, cum se practică la Protopopiatul Vișeu?

În vremurile noastre toți cei care au mărfuri de vândut fac oferte, vin la fața locului, fac reduceri, aduc ei marfa, o ridică pe cea nevândută și își încasează ei costurile la magazine. Doar la episcopii și la mitropolii se păstrează altă practică comunistă, și anume centrul rămâne un fel de Depozit BJATM, unde protopopii și secretarii, ca oarecând gestionarii cooperației care aduceau rația de alimente a oamenilor, trebuie să se deplaseze după marfa-monopol cu mașina lor, cu benzina lor, să aducă marfa pentru a le-o vinde, apoi să le dea pe tavă toți bănuții, în caz contrar li se retine din salariul de la stat! Comuniștii, pe bună dreptate, cred că sunt invidioși dar și fericiți, că rânduielile lor se păstrează cu sfințenie în Biserică.

De aceea și pentru alte practici de acest fel este nevoie la episcopii de o Permanență veșnică, de aceea NU este nevoie de un Consiliu Eparhial, și chiar dacă acesta ar exista, tot ce hotărește Permanența rămâne veșnic, de aceea este nevoie de o „Mare Adunare Națională”, pentru aplauze, omagii și ovații (Adunarea Eparhială), compusă din membri clerici și mireni, „votați în unanimitate“ de către votanți absenți. Este suficient să aibă „binecuvântare”. Ei se adună o dată pe an, fără drept de a vota hotărâri, fără drept de a depune vreo „moțiune de cenzură” împotriva Permanenței, fiind răsplătiți cu diplome, plăci aniversare și o agapă.

De aceea este nevoie în fiecare protopopiat, sau măcar în fiecare episcopie, de câte un Baștovoi sau Ion Buga, care să depisteze și să consemneze unele abateri sau devieri de la Statut sau de la Morala Creștină. Și presa își aduce obolul și osanalele mai marilor zilei din Biserică. Prin metode abile, presa județeană, cu unele excepții, este „convinsă” să preamarească mărețele realizări. Citind articolele din ziarele băimarene, ai impresia că citești ziarul „Lumina” sau asculți reporterii de la „Tritinitas”. Și ei, ziariștii locali, sunt răsplătiți la fel ca și membrii Adunării Eparhiale.

Se angajează, pe pile, ghizi turistici la mănăstiri, plătiți din bani europeni

Ultima ispravă, ce amintește de vremurile ce le credeam demult apuse, este cea referitoare la angajarea de ghizi turistici la bisericile monument istoric, unde au avut loc ample lucrări de modernizare, alei pietonale, centru de informare pentru turiști. Noile posturi și finanțarea lor provin din fonduri europene, gestionate prin Consiliul Județean.

Numai că la venirea timpului de pus în aplicare, cei de la Consiliul Județean Maramureș și-au „declinat competența” și, din „dragoste partinică” (prietenii știu de ce), au pasat responsabilitatea (posturile și finanțarea) către Episcopie, pe mâini bune și curate.

Astfel Permanența Veșnică a hotărât în unanimitate ca vechile posturi de supraveghetori muzeu, paznici sau ceva asemănător, cu contribuție cu tot, să fie retrase la centru pentru o „înțeleaptă redistribuire”, iar persoanele în cauză să fie reangajate în noile posturi. Vechile posturi erau pe perioadă nedeterminată, iar cele noi pe o perioadă de doar 5 ani, cât durează garanția lucrărilor.

Se știe doar că orice lege, orice hotărâre are nevoie de „norme de aplicare”. Cei mai în vârstă își aduc aminte de vremurile tătucului Stalin. Prin anii 50-60 țăranii români erau hăituiți, fugăriți pe munți, prinși de milițieni, duși cu dubele în beciuri, bătuți și „convinși” să se înscrie în colectiv. Apoi erau puși să facă o cerere de acest fel:

Subsemnatul…… domiciliat în…….., de bună voie și nesilit de nimeni, fiind incapabil să-mi conduc mica mea gospodărie, vă rog să mă primiți în Gospodăria Agricolă Colectivă. Trăiască Lupta Pentru Pace ! Și omul semna… Și acum mostra de cerere, solicitată de către cei din Permanența Episcopală de la Baia Mare celor vizați de posturile menționate mai sus, așa cum mi s-a dictat, prin telefon, de la protopopiat. Cel care avea post și trebuia reangajat, trebuia să facă urmatoarea cerere: Eu……..domiciliat……….angajat al parohiei…………… în postul de (supraveghetor muzeu de ex) pe perioadă nedeterminată, de buna voie și nesilit de nimeni, renunț la acest post și la contribuția (salariul) de la stat și vă rog să mă angajați în postul de „ghid turistic” pe perioada determinată de 5 ani.
Cu fiască și veșnică supunere!
Semnătura…….

Citiți și vă mai cruciți încă o data! În aceeași normă de aplicare a Hotărârii Permanenței se stipula că respectivele contribuții vor fi restituite parohiilor peste 5 ani! Unii zic că mai degrabă va vedea România Tezaurul de la ruși, decât parohiile respectivele posturi peste 5 ani.

Biserica Ortodoxă este bogată financiar, dar săracă și pustie pe dinăuntru

B.O.R cred că n-a fost niciodată așa de bine administrată. Niciodată n-a fost așa de puternică, de bogată ca în zilele noastre. Dar mă tem că, de asemenea, niciodată nu a fost așa de „săracă” și de „goală” pe „dinăuntru”. Și se tot golește. Ce-i de făcut? Cum s-ar putea sparge „zidul desparțitor”? De dinăuntru nu-i nici o speranță.

Cetățenii de rând mai au câteva posibilități în situații de nemulțumire. Au dreptul de vot, de schimbare. Au dreptul la grevă, la protest, pot ocupa piețele, drumurile publice, pot face grevă, greva foamei, grevă generală, nesupunere civică, lanțuri umane, pot apela la Avocatul Poporului, Justiție, CEDO ș.a.m.d. Clerul și poporul de dincoace de zid n-au nici una dintre aceste posibilități. Clerul și poporul, pe bune, au datoria și șansa de a se ruga mai mult, de a posti, de a ajuna, de a-L ruga pe Bunul Dumnezeu să le asculte rugăciunile, să îndrepte lucrurile prin oameni, să spargă „zidurile” menționate. Hristos nu va mai veni să se răstignească încă o dată, așa cum sugera Savatie Baștovoi. El va veni ca Judecător.

Preoții trebuie să alunge frica aceasta patologică față de om, față de stăpân. Frica biblică are alt sens. Este frica izvorâtă din iubirea față de Domnul, frica de a nu greși, de a nu păcătui, iar nu frica de om, de oameni. Această frică, transferată parcă de fosta securitate în Biserică, este una destinată animalelor, robilor și pușcăriașilor, iar nu unor oameni liberi, care pretind și trebuie să aibă demnitate, libertate.

Arma preoților cinstiți: refuzul de a plăti dările impuse

O armă pașnică, legală, canonică, statutară de a sparge zidul ar fi refuzul de a plăti taxele, dările impuse, care sunt și trebuie să fie benevole, așa cum sunt și taxele percepute de către preoți de la credincioși. Parohiile sunt unități de cult „de sine stătătoare, cu personalitate juridică, cu cod fiscal”, și doar canonic și administrativ sunt subordonate protopopiatelor, episcopiilor sau mitropoliilor. Apropo de mitropolii. Cum poate un episcop sau mitropolit să administreze și să păstorească 2-4-5 județe, câte sunt arondate unei episcopii sau mitropolii, iar un preot de „dincoace de zid “, la aceeași vârstă sau mai mică, nu poate păstori un sat sau o jumatate de comună?

O altă „armă” canonică, legală pe care ar trebui s-o folosească preoții în același scop, ar fi refuzul de a participa pentru un „blid de linte” la hramurile, la slujbele și maslurile organizate la mănăstiri, de a sta acasă cu credincioșii, pentru o vreme, până se vor îndrepta lucrurile, deoarece în timp ce mănăstirile înfloresc, unele parohii se „usucă”, se „ofilesc“, economic vorbind […].

Dacă nu vom sparge noi, clerul și poporul, zidul despărțitor, s-ar putea să-l spargă altcineva, ateii, indiferenții, ONG-iștii, tehnocratii sau (Doamne ferește!) islamiștii!

Preot Grigore Andreica, Rozavlea, 28.01.2016.

 

Post Scriptum: Acest material a fost scris la „îndemnul” actualului protopop de la Vișeu de Sus de a scrie, „de a scrie orice, că tot nu este relevant“. Îl îndemn și eu să scrie acuma și el ceva, care să fie „relevant”. Este răspunsul meu pentru comportamentul care l-a avut față de mine beizadeaua Chira Mihai, ca șef al Raionalei de Partid Vișeu, în sediul „exilului autoimpus“ din Vișeu, în prezența starețului Pop Teofil de la Moisei care, la rândul său, în fața beizadelei și de frica P.S. s-a comportat nedemn, fricos, servil, de parcă ar fi fost cipat.

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

REDACTIA Maramuresenii.ro

REDACTIA Maramuresenii.ro

Puteti contacta Redactia Maramuresenii.ro prin e-mail la redactia@maramuresenii.ro. Va vom raspunde prompt.32 comments

Scrie un comentariu
 1. Vali
  Vali 17 February, 2016, 05:29

  Stiti parerea mea despre hramuri este ca sunt binevenite si ca nu toate mănăstirile înfloresc dupa hram, insa dureros este ca in timpul cat ati fost protopop nu ati avut nici o reacție, acum când sunteți pensionar v ati asternut un trai bine nervi si aruncati cu noroi. Nu e crestineste

  Reply this comment
  • doinas
   doinas 19 February, 2016, 06:11

   Sigur, crestineste este sa mori tacand, nu-i asa domnule sau doamna Vali!

   Reply this comment
 2. colis
  colis 17 February, 2016, 09:25

  Frumos articol si din pacate adevarat … biserica e plina de bogatie si opulenta si goala de credinta si de adevarata menire …

  Reply this comment
 3. angela
  angela 17 February, 2016, 10:23

  Il felicit pe acest preot ca a avut acest curaj, nu critic pozitia lui de dupa ce a parasit postul pe care il detinea , iainte de pensionare, asa a avut timp sa obsereve mai bine multele NELEGIUIR si POGORAMINTE pe care le fac conducatoriii bisericii de azi.(ptr un pumn de bani rapid il vand si ei ca Iuda pe Hristos)

  Reply this comment
 4. Adi
  Adi 17 February, 2016, 10:49

  ,,Dacă nu vom sparge noi, clerul și poporul, zidul despărțitor, s-ar putea să-l spargă altcineva, ateii, indiferenții, ONG-iștii, tehnocratii sau (Doamne ferește!) islamiștii!”

  Reply this comment
 5. Grigore
  Grigore 17 February, 2016, 13:59

  CARE ESTE BISERICA ADEVĂRATĂ

  A fi înscris într-o biserică ortodoxă, baptistă, adventistă etc. denotă că eşti copilul acelei biserici, pe când s-ar cuveni să fii mai degrabă un copil al lui Dumnezeu, pentru că biserica nu-i Dumnezeu. Citim în Luca 10.20 “numele voastre sunt scrise în ceruri” deci nu-i nevoie să figurăm în registrul vreunei biserici; Psalmul 87.6 “Domnul numără popoarele, scriindu-le”, iar în Ieremia 17.13 este scris “cei ce se abat de la Mine vor fi scrişi pe pământ, căci părăsesc pe Domnul, izvorul de apă vie”. Încă din vechime, vezi 1 Cronici cap.21, Dumnezeu a pedepsit aspru pe David care aţâţat de satan a păcătuit făcând numărătoarea poporului lui Dumnezeu şi ce consecinţe a avut. Deci în Biserica Dumnezeului celui viu, nu prin aderare devini membru, ci prin naştere ca într-o familie aşa cum citim în Evrei 12.23 “Biserica celor întâi născuţi, care sunt scrişi în ceruri, de Dumnezeu” (deci este greşit să fim scrişi în registre bisericeşti care sunt pământeşti). Biblia este singura carte care vă spune de unde veniţi, cine sunteţi, şi unde mergeţi. Este bine ca să fii tare ancorat în Cuvânt decât în biserică pt.că biserica nu-i Dumnezeu, adică biserica nu este mai mare ca Dumnezeu. “Oile Mele ascultă glasul Meu”. Dacă vei urma Cuvântul, nu te-ai mai lua după alte voci…Nicăieri în Biblie nu vei găsi catolici, penticostali, baptişti, martori, adventişti etc. Bisericile se dau ca izvoare ale adevărului dar Adevărul nu este în ele, Adevărul este numai în Cuvânt. Biserica nu-i mai mare ca Dumnezeu, iar ca să înţelegi, nicăieri în Biblie nu vei găsi o poruncă de a construi biserici, aceasta a fost părerea omului crezînd că are o ideie mai bună ca Dumnezeu. Şi nici de şcoli teologice sau biblice nu este scris în Biblie, acestea au fost concepute de oameni care au încercat să facă un serviciu Lui Dumnezeu fără să fi fost Voia Sa.
  Este o singură Cale: Isus Cristos, alte căi păcălesc oamenii fiindcă religiile sunt anticriste.
  Există deja în multe localităţi, biserici creştine ne-religioase, atât la noi în ţară cât şi în afară, clădite pe temelia apostolilor şi proorocilor, practicând botezul biblic în Numele lui Isus Cristos (Fap.2.38). Dumnezeu să te călăuzească să aparţini la acea biserică de care Domnul Isus a zis: “Eu voi zidi biserica Mea”, unde nu avem nici o lege decât dragostea, nici un crez ci doar Cristos şi nici o altă carte decât Biblia.

  http://www.youtube.com/watch?v=JBx7iFRWdNM

  Reply this comment
  • valerian pop
   valerian pop 22 August, 2017, 08:50

   În afară de Biserica Ortodoxă, nu există altă Biserică, Prostule. Există adunări, adunături, capiști și pule de kal!

   Reply this comment
 6. pablomison
  pablomison 17 February, 2016, 15:00

  In plus, Biserica trebuie sa se “modernizeze”, adica sa tina pasul cu descoperirile stiintei, (inclusiv cea medicala), ale tehnologiei si evolutia culturii.

  Reply this comment
 7. o femeie
  o femeie 17 February, 2016, 17:56

  mare curaj a avut pentru vorbele sale. Intradevar, e o falie mare intre functionarii BOR si oamenii simpli; romanii de rand au ramas saraci si slabi, isi duc postul si crucea cu umilinta, pe cand multi functionari de sus din BOR au uitat sa posteasca, au uitat sa se roage, au uitat mila.
  Am o cunostinta ce la terminarea facultatii de teologie i s-au cerut 20 mii euro donatie pentru un post de diacon.
  Personal am cautat cateva biserici in Bucuresti sa ne cunune gratis. Nicio sansa. Banii distrug multe…Iisus nu mai bine a 2a oara sa rastoarne mesele din templu, dar noi oamenii suntem aici.

  Reply this comment
  • ramniceanul
   ramniceanul 18 February, 2016, 09:51

   Veniti la biserica mea din Valcea si va cunun eu gratis!
   Pr.Bogdan

   Reply this comment
  • Ana
   Ana 22 February, 2016, 11:17

   La biserica Rusa (Sf Nicolae – Paraclis universitar/ este vis a vis de Univeristatea din Bucuresti) nu se percepe nicio taxa. Si cred ca la toate bisericile ar trebui sa fie asa pt cazuri sociale. Dar, pe de alta parte, mie mi se pare de bun simt daca ai ceva sa faci o donatie. Asa cum platesti mii de euro pe restaurant, haine si alte prostioare pt nunta, poti da si 100-200 de lei sau mai mult daca ai la biserica. Nu stiu daca intelege cineva, dincolo de neregulile spuse in acest articol, bisericile trebuie sa functioneze. Si doar preotii stiu de unde obtin banii pentru a plati lumina, incalzirea si altele de folos intr-o biserica. Asa cum ti se pare normal sa platesti restaurantul pt nunta sau intretinerea pt casa ta, ar trebui sa fie normal si pt orice om care isi zice crestin si vrea sa beneficieze si el de ”serviciile” bisericii sa se gandeasca si la faptul ca exista si nevoie materiale. Iar cei care nu au, bineinteles ca nu ar trebui sa nu poata face nunta sau botez si sa nu li se perceapa taxa. Suntem o comunitate si ar trebui sa ne sprijinim unii pe altii.

   Reply this comment
   • borsamarius
    borsamarius 23 June, 2016, 00:25

    Eu cred ca santeti preoteasa dupa cum vorbiti ,am mai vazut biserici SRL tot se plng de facturile de curent apa gaz,etc acuma sa soctim cu 200 de enoriasi in bisrica daca pune fiecare 10 lei se aduna 2000 de lei pe saptamana 8000 pe luna ,asa mult sa coste lumina gazu si apa ! cu restul de bani fac lucruri sataniste [afaceri] dar la mine acasa cinemi plateste facturile, popa ,vecini ,saul nu doamna eu singur cu mana mea si nu uitati un lucru singura scrisoare ste biblia si iei nuti tare citeste din ea, mai mult din burta,nu poti fi si crestin si afacerist cu biserici SRL.

    Reply this comment
 8. Octav
  Octav 17 February, 2016, 19:33

  Stiti ceva? Curajul ,chiar si in al 12 lea ceas este salvator. Mai ales pentru cel care se expune riscului. Apoi pentru cei care au ocazia sa faca acelasi lucru poate fi un exemplu. Asa ca mai lasati-o cu “cat ati fost protopop nu ati avut reactii”.
  Ii veti cere socoteala talharului de pe cruce ca de ce a asteptat pana sa il rastigneasca impreuna cu Mantuitorul?
  Mai bine sa ne asteptam fiecare dintre noi ,ca la locurile noastre din societate ,atunci cand va fi momentul ,sa fim mai putin obedienti si mai curajosi in a apara si impune adevarul.

  Reply this comment
  • Sniper
   Sniper 22 February, 2016, 20:59

   Da, ai dreptate, şi pe Iuda l-a apucat curajul şi n-a sfârşit bine, dar asta e plata trădării!

   Reply this comment
   • ILIE GEORGETA
    ILIE GEORGETA 3 April, 2016, 23:55

    iuda ,nu la tradat pe iisus ci a facut ce ia cerut iisus,pentruca cineva trebuia s-o faca si el a fost ales a-ti vazut ca nici el na mai vrut sa traiasca dupa ce la tradat pe iisus na vrut dar a trebuit s-o faca si atit de rau ia parut pe urma ,incit chiar viata si-a luat… mint ?…el na avut nici o vina dumnezeu tatal la ales pe el ca-sa-l denunte pe iisus nu la tradat ci a facut ce trebuia sa faca …e tirziu si am dat peste acest comentariu din intimplare …am o poezie unde chiar asa si se spune in ea dar e ora 11 si jumatate noaptea ca , ai fi vazut ca nu minte gura mea dar e posibil ca miine s-o caut si sa v-o scriu…

    Reply this comment
 9. marius
  marius 18 February, 2016, 10:00

  bun articolul. Dar daca venea de la un protopop si nu de la un FOST protopop esra MARTURISIRE.

  Reply this comment
 10. Tatar Valer
  Tatar Valer 18 February, 2016, 19:52

  este din pacate mare adevar

  Reply this comment
 11. Vasile, Moisei
  Vasile, Moisei 18 February, 2016, 22:14

  Ceea ce se întâmplă azi în BOR, după părerea mea, este lucrarea satanei. Încet, constant și sistematic, încearcă să ne depărteze de Dumnezeu și Fiul Său, Iisus Hristos. Și cum e mai rotitor acest lucru ? Lovind la temelia Bisericii, prin slujitorii Săi ! Dar să nu cădem pradă acestei înșelătorii…….să ne rugăm și pentru ei și pentru noi, ca Bunul Dumnezeu să ne ferească de dezbinarea dintre noi.
  Să nu uităm ce a zis Mântuitorul……..Biserica Mea, nici portile iadului nu o va zdrobi ! Și dacă a spus Mântuitorul asta, așa va fii.
  Nu deznădăjduiti……citiți Sfintele Scripturi !
  Acolo găsim răspunsurile la toate câte ne frământă.
  În ceea ce privește articolul publicat al protopopului Andreica, îl consider cât se poate de inoportun. Ce a făcut ca să îndrepte lucrurile ? S-a lăsat dus de val, pentru că ia convenit. Oare nu este și el părtaș la toate cele câte le-a expus ? Când a luat pozitie în fata ierarhiilor săi ?
  A tăcut ! Și vine acum și blameaza tocmai tagma din care a făcut parte atâtia zeci de ani !
  Ar trebui să-i fie rușine ! Și pentru că a tăcut, dar mai ales pentru ce face acum.
  E similar cu a-ti blama familia în stradă când te certi cu ea.
  Închei acest comentariu cu rugămintea de a nu vă lăsa amăgiti ! Stati treji……Dumnezeu ne iubeste, dar să întoarcem și noi iubirea spre El…….dar și spre semenii noștri !

  Reply this comment
 12. Petrus.
  Petrus. 19 February, 2016, 06:02

  In cutia de carton a copilului meu, in care-si tine pantofii curati si cremuiti, este adunata mai multa credinta, decat in biserica hoteliera, unde dupa vecernie, tinerii merg perechi perechi, sa se cazeze sub acoperamantul monahal.

  Reply this comment
 13. Necunoscut
  Necunoscut 19 February, 2016, 10:00

  Sincer, un om normal nu ar spune asemenea prostii. Credeam ca o data cu inaintarea in varsta omul devine mai intelept dar se pare ca unii dau in mintea copiilor si fabuleaza. Sunt obligat sa ma repet, un om normal nu spune asemenea ineptii!

  Reply this comment
 14. Iulian F
  Iulian F 20 February, 2016, 22:23

  E adevarat ca sunt multe probleme la conducerea BOR dar noi oamenii de rand nu trebuie sa ne departam de credinta ortodoxa cea adevarat.
  In aceste momente grele sa participam la Sfanta Liturghie din dragoste fata de Hristos, care sa jertfit pentru noi si sa nu luom in seama vrednicia mai mare sau mai mica a slujitorilor, pentru ca Hristos le vede pe toate si el face cu adevarat dreptate tuturor.

  Reply this comment
  • Eu
   Eu 24 February, 2016, 12:04

   Credinta ortodoxa s-a diluat. Acesti functionari bisericesti corupti, numiti “preoti”, au indepartat poporul de credinta. Nu-i mai intereseaza sufletele oamenilor (cu f. putine exceptii). Credinta ortodoxa nu mai seamana cu ce era in secolele trecute, daramite cu credinta dreapta de acum 2000 de ani.. SĂ SPARGEM ZIDUL!!!

   Reply this comment
 15. eduard
  eduard 20 February, 2016, 23:58

  Dumnezeu este unic asa cum unica. este si legea Lui. El nu este nici ortodox, nici catolic, baptist etc. Deci si credinta trebuie Sa fie la fel UNA .

  Reply this comment
 16. Elena
  Elena 21 February, 2016, 13:17

  Trist si in acelasi timp strigator la cer cum un preot ,fost PROTOPOP,sa scrie un asemenea articol acum dupa iesirea la pensie. A slujit Bisericii ortodoxe 40 de ani si s-a complacut in ,,mizeriile” pe care acum le aduce la cunostinta semenilor.Sa-i fie rusine ! Sunt de acord ca biserica este plina de bogatie si opulenta dar tu ce -ai facut ,de ce nu ai luat pozitie pentru a se stopa aceste lucruri. Ei frate,ciocu mic fiindca si tu ai pupat mana la multi si ti-a placut,ai facut bani pe spinarea enoriasilor si ti-a placut,cand ai fost inscaunat ca protopop ti-a placut.Acum nu-ti mai place ca esti la pensie ?N-ai invatat nimic cat l-ai slujit pe Dumnezeu,trebuia sa iei atitudine atunci sau sa iesi din preotie cu cinste si onoare si ramaneai in fata lui Hristos si a oamenilor un adevarat model ,dar asa ………..>?O felicit pe d-na Adriana Florea pentru cele spuse,cu siguranta te cunoaste foarte bine.Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze pe toti !

  Reply this comment
 17. zamolxe
  zamolxe 21 February, 2016, 18:44

  Părinte binecuvântați și mă iertați pe mine păcătosul. V-a admir pentru muncă și destăinuirile vieții din interiorul cetății bisericii romine. Aparțin de mitropolia Slătioara, dar cred ca mai este mult pina la mărturisirea creștină, spre a deveni martiri. V-a admir și v-a inteleg perfect. Înțelepciune, pază și ajutor de la Dumneazau Soarele Dreptății și Lumina vieții.

  Reply this comment
  • Sniper
   Sniper 22 February, 2016, 20:46

   Dacă ai sentimente de admiraţie la adresa “părintelui” Andreica, îmi pare rău să-ţi spun, dar chiar ai nevoie de iertare, binecuvântare, doar că din partea lui Dumnezeu! Nu înţeleg cum puteţi să aveţi cuvinte de laudă la adresa unui om care aruncă cu insulte în stânga şi-n dreapta doar ca să-şi exprime frustrările cauzate de pensionarea din demnitatea de protopop al Vişeului şi cea care urmează: din funcţia de preot paroh al Rozavlei! Ar trebui să se gândească că sunt o mulţmime de teologi care au terminat o facultate şi, poate, un masterat în domeniu şi ajung să lucreze în staţii peco!

   Reply this comment
   • eu
    eu 24 February, 2016, 12:11

    “demnitatea de protopop”???… eu știam că preoții sunt numiți SLUJITORII DOMNULUI, nu DEMNITARI… de-asta s-a stins credința curată, că biserica este condusă de DEMNITARI, și nu de SLUJITORI..

    Reply this comment
 18. romanasul
  romanasul 24 February, 2016, 12:15

  Curaj fraților!! Nu fiți indiferenți. SĂ SPARGEM ZIDUL!!!

  Reply this comment
 19. Calin Dura
  Calin Dura 29 February, 2016, 23:40

  In mare parte are dreptate parintele. Trebuie transparenta si in randul superiorilor . Mai coboare cu picioarele pe pamant, nu se plimbe toata ziua cu masini scumpe.
  Cat esti in functie sa stiti ca nu indraznesti sa spui un cuvant, ca imediat te pune la punct episcopul, n+ai voie sa spui nimic contrar crezului sau
  Cititi Marele Inchizitor din opera Fratii Karamazov, de Dostoievski si va convingeti.
  oricum nu trebuie sa ne smintim, pt ca in cea mai mare parte dintre ierarhii nostri sunt oameni deosebiti si devotati in ceea ce fac. dar mai exista si…. exceptii!

  Reply this comment
 20. ion adrian
  ion adrian 19 March, 2016, 11:55

  Parinte, Eexceptional articol dar intreb ce am intrebat si pe feisbucul dnei Nora Damian unde am aflat despre acest text al dvs daca elementele cu care caracterizati BOR (ierarhia) si care spuneti ca nu se regasesc la celelalte culte crestine se regasesc la intreaga ortodoxie atat in tari foste comuniste cat si in tari necomuniste(Grecia, Cipru si poate si altele)?
  Rdau comentariul facut la dna Nora Damian:
  ” Multumesc pentru acest articol .Are dreptate pr Savatie Bastovoi cand se refera la liber arbitru una din cele trei esente date noua de crstinism si care dupa mine sunt; iubirea aproapelui oricare ar fi acela cu iertarea lui ca sa poti fi si tu iertat(deci nu o iertare neconditionata), rostirea adevarului s liberul arbitru.IIsus spune ref la Iuda(asa tin minte) ca : “raul trebuie sa vina si vine prin cineva, dar vai de cel prin care vine” caci suntem liberi si responsabili .Dar daca tot trebuie sa vina cum mai suntem liberi? Raspunsul meu este:cand nu va mai avea prin cine sa vina Raul va dispare caci el nu are existenta in sine precum Binele, Adevarul ,Frumosul”.

  PS Voi rostogoli acest articol si in ograda(feisbucul) parintelui Savatie Bastovoi .

  Reply this comment
 21. Garibaldi
  Garibaldi 19 July, 2016, 17:22

  Toti sant doar porci si excroci. Am avut onoarea acum 26 de ani sa cunosc mai multi mari banditi ai bisericii… Au doar bani si afaceri in cap!

  Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*