Moroșene, ăștia sunt reprezentanții tăi?

Deocamdată, doar zece dintre foștii miniștri ai României ultimilor 25 de ani au ajuns după gratii cu sentințe definitive. Spun deocamdată fiindcă marile dosare ale DNA abia urmează să ajungă în instanță, iar numărul miniștrilor pușcăriași sigur se va dubla rapid. Totuși, statistica de astăzi ne arată zece, iar rușinea pentru județul nostru abia acum apare, fiindcă trei din cei zece au fost reprezentanții Maramureșului în Parlament și în treburile de înalt nivel ale țării.

Codruț Șereș – 4 ani și opt luni cu executare, Ioan Avram Mureșan – 7 ani plus bonus din altă sentință, Decebal Traian Caltaboș Remeș – 3 ani executați deja parțial. Sunt doar trei nume din lunga listă a celor care, de-a lungul ultimilor 25 de ani, au fost reprezentanții Maramureșului în Parlamentul și Guvernul României, dar nu s-au ocupat decât de interesele personale, de hoții, de potlogării, de combinații, de aranjamente care să le umple lor buzunarul sau să îi îmbogățească pe membrii familiei sau mafiei lor personale.

Dacă stăm să numărăm și să listăm, în ultimii 25 de ani peste 50 de persoane au îndeplinit calitatea legală de parlamentar de Maramureș. Hai să facem un test de sinceritate, individual: puteți spune un nume, măcar un nume de parlamentar de Maramureș care a avut o contribuție semnificativă în parlament, pentru îmbunătățirea reală a vieții cetățenilor care i-au plătit salariul? Faceți bine și completați acest nume mai jos, la comentarii, alături de menționarea lucrului bun pe care acel om l-a făcut pentru cetățeni. Tovarășii parlamentari și slugile lor sunt invitați să se abțină, deși pot să folosească această oportunitate, pentru a fi și mai penibili decât sunt azi.

Fiindcă tot vorbim de pușcărie, hai să nu uităm că am mai avut cel puțin un ilustru om politic condamnat cu executare, fostul primar de Baia Mare. Și să nu uităm că și actualul primar are câteva dosare în cercetare la DNA și că nu este singurul din județ în această situație, mulți dintre șefii de administrații locale fiind făptași de lucruri deloc onorabile. De fapt, știm bine cu toții că actuala clasă politică din România este compusă în majoritate din infractori de drept comun, cea mai mare parte a lor încă nedovediți. Toți se află acolo, în lumea politică, fiindcă asta le-a fost cea mai ușoară cale spre căpătuială, spre îmbogățire, spre adunarea unor averi nemeritate, făcute nu din muncă și din capacitățile personale, ci din hoție din bani publici scurși în buzunarul personal. Greu găsești unul care să fi fost înstărit înainte de a intra în joc, să fi adunat o avere serioasă din muncă cinstită și să se fi decis apoi că își lasă afacerile să meargă singure și se sacrifică, își pune priceperea și înțelepciunea în slujba comunității, pentru a face legi bune și a ajuta și pe alții, cât mai mulți, să ajungă la bunăstare. (Iar milioanele de euro moștenite de la părinții bugetari, bani adunați ușor din jaf forestier, nu se consideră avere făcută cinstit, ca să fie clar pentru cititorii noștri care pun suflet în activități edilitare).

Cine reprezintă Maramureșul astăzi în parlament și în guvern? Dacă facem o listă, ne apucă durerile de cap și se nasc firesc zâmbete triste în colțul gurii. Avem un ministru delegat, numai bun de legat pentru abuz în serviciu, în cazul mușamalizării doctoratului lui Ponta, un domn care are mari dificultăți de raționament și exprimare și care sigur se face de râsul lumii dacă îl pui să completeze un banal test de inteligență. Mai avem un secretar de stat care are certe dificultăți de exprimare coerentă și corectă în limba română și care, lucrând la transporturi, a avut grijă ca Maramureșul să nu aibă nici 100 de metri de șosea de calitate în celebrul Masterplan fluturat la televizor. Și un alt secretar de stat, o doamnă, cu o activitate sublimă dar care lipsește cu desăvârșire din mențiunile publice și pentru care singura calitate care a recomandat-o ca să ajungă în guvern a fost căsătoria cu un fiu de grangur din capitală, avocat al unui fost premier pușcăriaș.

Dacă ne referim la actualii parlamentari, unii cu multe mandate la activ, situația este la fel de tulbure. Nici nu o să le listăm numele acestor celebri anonimi, fiindcă absolut niciunul nu merită vreo mențiune publică, de vreme ce singura lor preocupare și activitate este să își încaseze salariul și să facă lobby pentru propriile ciubucuri, comisioane și afaceri împuțite cu bani publici. Principala problemă a acestor indivizi este că singura calitate personală care i-a dus în funcție este tupeul. Coatele ascuțite, minciuna, impostura, pilele și relațiile familiei, încuscrirea și nășitul, bătutul din gură fără discernământ sunt singurele lor atuuri. Ce studii au acești indivizi? Ce realizări profesionale relevante i-au recomandat ca și oameni competenți pentru a gândi și conduce treburile țării? Ce afaceri serioase au făcut, câte locuri de muncă au creat, câte impozite au plătit, câte beneficii u adus comunității prin activitatea lor? Cu ce trăsături de caracter admirabile au impresionat comunitatea, pentru a îi propune în acele poziții?

Nu găsești aproape nimic din toate acestea, în cazul tuturor celor care mâncă o pită caldă pe spatele plătitorilor de impozite. Pur și simplu și-au creat niște găști de infractori, paraziți și escroci pe care le-au numit partide, au dat mereu deoparte oamenii competenți și bine intenționați care au încercat să ofere competență și onestitate pentru viața publică, s-au pus mereu în fruntea listei și au oferit alegătorilor mereu doar 3 sau 4 variante de liste de partid, astfel încât tot ei să se aleagă, oricare ar fi fost tendința electorală. Cât au fost la putere au furat cât au putut și și-au pus slugile și lingăii în funcții generatoare de șpăgi grase, cât au fost în opoziție au trăit din rânza guvernării sau din micile găinării făcute pe plan local, cu primarii și ceilalți paraziți din instituții pe care au reușit să îi păstreze în funcții. România a mers din rău în mai rău în acești 25 de ani fiindcă la conducerea treburilor publice au fost mereu aceiași paraziți cu reflexe mafiote și inteligență subunitară, care nu au niciun fel de calificare, viziune, plan, expertiză sau capacitate managerială. Iar lucrurile nu sunt pe cale să se schimbe, actualele partide, absolut toate, nu sunt decât niște încrengături de interese penale compuse din aceiași mafioți ai ultimilor 25 de ani, aceste structuri nu permit oamenilor cinstiți să iasă în față și să preia controlul, fiindcă și-ar pierde beneficiile și sursele de venituri.

Și acum, tu, cel care citești acest articol, pune-ți câteva întrebări și răspunde-ți sincer: Ăștia sunt oamenii care te reprezintă? Aceștia sunt oamenii reprezentativi pentru Maramureș, așa arată maramureșenii veritabili? Ăștia sunt oameni în care ai avea încredere să le lași cheile gospodăriei pentru câteva zile, să aibă grijă de treburile casei? Aceștia sunt cei mai școliți, mai pricepuți și mai cinstiți oameni ai acestor locuri? Nu există oameni mai capabili, mai onești și mai preocupați de soarta comunității și a semenilor lor decât paraziții ăștia?

Se apropie 2016, când vor fi noi alegeri, locale și parlamentare. Tu, cel care citești și înțelegi acest text, ce ai de gând să faci CONCRET ca să oprești mizeria asta? Să mergi la vot nu e suficient, vei avea de ales dintre aceleași lighioane.

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

REDACTIA Maramuresenii.ro

REDACTIA Maramuresenii.ro

Puteti contacta Redactia Maramuresenii.ro prin e-mail la redactia@maramuresenii.ro. Va vom raspunde prompt.


Etichete atasate acestui articol
coruptieincompetențăpoliticieni

3 comments

Scrie un comentariu
 1. Bianca
  Bianca 29 January, 2015, 18:52

  Importam poate niste cetateni nordici ca in rest sunt numai javre .

  Reply this comment
 2. Marin
  Marin 30 January, 2015, 10:31

  Este clar, pe listele partidelor ajung numai lichelele care isi platesc locul.
  Exista totusi solutii, fara sa importam cetateni nordici, cum sugereaza Bianca.
  Din pacate ne ducem ca turma si votam o lista a unui partid si nu am stiut sa profitam de votul uninominal. Asta se datoreaza lipsei noastre de asa zisa cultura politica si indobitocirea cu televizorul. Multi cred ca acolo se spune adevarul si refuza sa mai judece cu propria minte.
  Solutia ar fi sa construim o societate civila puternica care sa deschida ochii oamenilor. Nu este usor, mai ales ca mare parte din mass media este in mana politicienilor, dar cu asta trebuie inceput. O voce sau doua care se aude in strada nu poate face mare lucru. Politicienii nostrii nu sunt prosti, ei lucreaza foarte bine pentru interesul lor personal sau de grup. Ei au forta si mijloacele de a anihila orice voce.
  Fara organizare, nu avem nicio sansa.

  Reply this comment
  • BMS
   BMS 3 February, 2015, 00:37

   ” Asta se datoreaza lipsei noastre de asa zisa cultura politica si indobitocirea cu televizorul. Multi cred ca acolo se spune adevarul si refuza sa mai judece cu propria minte.” Adevăr grăiești, doar ca să judeci cu propria minte trebuie să ai PROPRIILE INFORMAȚII, aici e buba, informațiile sunt ținute în cercuri restrânse, dacă s-ar face publice nici unul din parlamentari n-ar mai primi nici un vot (cu excepții desigur, mai avem votanți analfabeți politic)

   Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*