Ies toate zoaiele din PSD. Dați-l afară pe Ion Iliescu

Vorbim despre cel mai mare partid al României; alternativa de stânga, așa cum există teoretic în orice țară normală. E Partidul Social-Democrat, nu o formațiune de apartament în care membrii se ceartă pe cheltuielile de întreținere.

Și totuși, ceea ce a ieșit la iveală după „analiza” liderilor ar trebui să ne pună pe gânduri. Și aici nu e vorba de excluderi, ci de isteria baroniadei înfrânte: liderii ăștia au condus România ultimilor doi ani? Ăștia, incapabili să-și țină furiile deoparte, au plămădit viitorul fiecăruia dintre noi?

Pesediștii din teritoriu își fac cruce cu limba. Să stai, după 25 de ani de libertate, drepți în fața unui fost prim-secretar PCR, înseamnă să nu fi învățat nimic de la istorie. Să vină Dragnea și să spună, apud Vanghelie, că eșecul în alegeri e opera americanilor? – de ce nu sună direct la Ambasada URSS, după modelul înaintașului Ion Ilici Iliescu? Poate de-aia l-ai dat afară pe Geoană, recunoscut ca având relații excelente cu vârful administrației americane? – și dacă tot spui că e musai să te desparți de baroni, ce mai caută Oprișan lângă tine? Mazăre? Ăla din Satu-Mare, care amenința nevestele popilor? De ce se zborșește baronul de Giurgiu – așa-i că nu înțelege că prin Ardeal turiștii chiar sunt turiști și nu șmecherași pe liste suplimentare? Olguța?

Ăștia dau cu țara de pământ. Obsesia puterii totale le-a dezvoltat un al șaselea simț pe care nici strămoșii lor comuniști nu l-au activat: ei nu la guvernare au fost vreodată, ci sistem de protecție personală au făcut din ministere. Nu i-au interesat autostrăzile, ci legea amnistiei. Nu economie, ci afaceri pentru noii oligarhi. Nu educație, ci licitații trucate cu manualele copiilor. La ei problema nu e cum guvernează, ci cum scapă de pușcărie când pierd alegerile.

PSD e singurul partid românesc important care trăiește dintr-un mit vinovat: Ion Iliescu. Da, e cel care a făcut pulbere cei șapte ani de-acasă ai democrației, eroul fondator al jumătăților de măsură și cavaler de Frunze al democrației. Compară-l cu Rațiu, Coposu, Câmpeanu și vei înțelege de ce România a pornit șchiopătând în noua lume de după 89. I-a prostit pe toți că-i sărac și cinstit – și-n spatele lui creșteau haite hămesite. Și da, poți să spui că în toate partidele sunt corupți – zece, douăzeci sau cincizeci: dar sub tovarășul Ilici corupția e malignă, invadează întreg sistemul.

N-am votat niciodată cu stânga și poate n-ar trebui să-mi pese că-și dau liderii-n cap. Dar vreau-nu vreau, stânga face parte din filmul numit democrație – nu-s eu ăl mai deștept de pe planetă să n-o accept – și cât m-oi ține eu de dreapta, nu cred că aș putea trăi într-o lume condusă mereu de cei de dreapta, așa cum cei de stânga n-ar putea trăi mereu într-o lume condusă doar de „ai lor”.

Până nu vor scăpa de fantoma lui Ilici, pesediștii se vor mânca între ei. După care onorata asistență socială rrrumână îi va aduce într-o zi la putere și-apoi ne vor mânca și pe noi.

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

Sabin GHERMAN

Sabin GHERMAN

Poet si jurnalist clujean, nascut in judetul Mures in 1968, absolvent al Facultatii de Litere din Craiova. Cunoscut publicist comentator almai multor publicatii regionale sau nationale si realizator de emisiuni la TVR si LookTV. Este autorul celebrului manifest "M-am saturat de Romania" si un puternic sustinator al ideii de autonomie administrativa a Transilvaniei.


Etichete atasate acestui articol
Idei si OpiniiSabin Gherman

5 comments

Scrie un comentariu
 1. primarul care este
  primarul care este 29 November, 2014, 14:46

  Dacă Ponta zice că PSD trebuie să scape de baroni, nu era mai logic să renunțe la Oprişan în locul lui Geoană?

  Reply this comment
 2. ioan
  ioan 30 November, 2014, 16:38

  deci ghernmane in puscarie n-ai invatat nimic dimpotriva in presa asta ROMANEASCA EXISTA DOUA <<< taraturi fara precedent , fara cap plin cu nisip inutil in constructii, neste nemernici prin tot ce faceti la TV,, deci esti un gunoi fara margini alaturi de negrea stelian de la B1TV,, nusuporta hartia cat sunteti de josnici ziaristi , mizerii far pereche !!!!!!!!!!!

  Reply this comment
  • detectorul de prosti
   detectorul de prosti 30 November, 2014, 19:41

   Mai ioane , tu uita-te in continuare la A3 , ca acolo se uita toti retardatii ca si tine . Tu sigur nu ai sanse ca in creieras sa ti se intalneasca doi neuroni sa faca o sinapsa .

   Reply this comment
 3. sabin
  sabin 1 December, 2014, 05:37

  “Doar Voronin” – ăsta e sloganul comuniștilor din Moldova.
  Doar Ponta înțelege planul pregătit pentru România și Moldova, nu-i așa?

  Reply this comment
 4. ioan
  ioan 3 December, 2014, 17:25

  Mai ahiii,, detector de prosti… aici ai mare dreptate cu A3,, ala la care personal nu accsez,, pentru ca acolo gadea este pentru mine ceva ce nu gandeste ,, dar TU care sigur esti facut in palma,, aruncat oriunde cade,, crescut in handicap mintal fara precedent,, invatat sa scrii si sa citesti de o aproap[e faza de analfabet nu poti sa scrii decat ca si puscariasul de mai sus motiv pentru care iti recomandam a fi mai putin jignitor si chiar o sate urmarim pe viitor poate te agatam la o bere pentru a povesti ca barbatii ,, fara jigniri, spalarea imediata a creierului tau este obligatorie si o putem face privindu-ne reciproc cu caracter uman pe masa !!!!!!!!!!!

  Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*