Educat la Viena, Cătălin Cherecheș vrea ca Baia Mare să fie mai mult decât este, adică buricul României, și asta pentru că municipiul de pe malul râului Săsar a fost singurul loc unde putea candida pentru funcția de primar.
Oraș minier, Baia Mare și-a pierdut din aura anilor în care PCR a investit foarte mult în această localitate. Sighetenii nu pot uita că, în vremurile interbelice, orașul lor era foarte dezvoltat economic și cultural. De aici și desele conflicte de idei și orgoliu cu cei de „peste deal”, care nu vor să recunoască „supremația băimarenilor”.

În 2012, Baia Mare s-a transformat în metropolă, probabil la insistențele actualului primar care se vrea mai mult decât este, un simplu primar de reședință de județ. De ce Baia Mare metropolă? Ce are în comun cu marile metropole ale lumii, New York, Tokyo, Toronto, Seoul, Delhi, Mumbai, Jakarta, etc.? O simplă privire pe internet și putem vedea că în România zonele metropolitane sunt Iași, Constanța, Târgu Mureș, Brașov, Oradea și Craiova. Niciuna dintre aceste zone nu are nimic de a face cu definiţia dată de DEX pentru cuvântul metropolă. Ambițiilor primarilor români depășesc performanțele localităților pe care le conduc efemer.

Ύn România zonele metropolitane au fost reglementate prin legea 351 din 6 iulie 2001, ca fiind o zonムconstituitムprin asociere, pe bazムde parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitală României și municipiile de rangul I) și localitățtile urbane și rurale aflate în zonă imediată, la distanţe de pânムla 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.

Studiind localitățile care „au aderat la zona metropolitană Baia Mare” putem vedea că unele localități au încălcat legea sau sunt la limita de a o face. Cavnic, Cerneşti, Mireşul Mare și Valea Chioarului sunt în afara razei de 30 Km iar localități ca Seini, Şomcuta Mare și Copalnic-Mănăștur sunt la o distanță care le dă dreptul de a intra în zona metropolitană doar pe hârtie. În realitate divergențele au existat și vor exista mereu între primarii maramureșeni dornici de a face cât mai mult pentru orașele și comunele pe care le administrează. Nu cred și nu văd cum primarii din cele 18 localități ar veni cu căciula în mână la ușa lui Cătălin Chereches, pentru a primi asistență și ajutor când și așa nu sunt bani destui pentru proiectele pe care le-au generat în anii scurși în cei 25 de ani de libertate și democrație.

Presa obedientă primarului, ce se dezvoltă într-un suprarealism provincial, scrie: „Dezvoltarea economică a municipiului Baia Mare rămâne un capitol prioritar pentru administrația locală. În acest context, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat că își dorește ca în acest an să se facă pași importanți pentru ca în zonă să prindă contur cel mai mare parc industrial din țară.”

„O chestiune importantă pentru 2014, dar care se va finaliza în 2015 este latura economică și în special platforma de colaborare pe care o avem cu Dumbrăvița, Groși, Recea și aici mă refer la autorități publice sau proprietari privați de terenuri pentru realizarea celui mai mare parc industrial din România. Am avut în decembrie ultima întâlnire cu partenerii noștri din zonele adiacente. În zona Italsofa, Aramis, ATP Exodus, Metro, avem o bandă de teren de câteva mii de hectare. Zona aceea poate să fie printr-o asociere între noi și ceilalți proprietari, poate să fie în așa fel structurată încât să avem cel mai mare parc industrial din Romania”, a afirmat primarul Cătălin Cherecheș.

Edilul băimărean spune că, odată cu realizarea celui mai mare parc industrial, investitorii vor fi atrași mai ușor, iar impactul va fi unul major, deoarece lucrurile se vor mișcă într-un ritm mai alert pe plan economic.

„Sunt foarte multe orașe mai mici sau mai mari care au parcuri industriale. Dar când spui Baia Mare este cel mai mare parc industrial și pe investitori nu-i interesează când spui parc industrial să ai hale, să ai platforme betonate. Nu, înseamnă o hârtie pe care o primești de la Ministerul Dezvoltării care îți atestă că acel perimetru este definit ca și parc industrial și ai tot ce înseamnă facilități ca și investitor pentru un astfel de parc industrial: cheltuieli deductibile, reduceri de impozite, scutire de la impozite pe o perioadă de timp, dar lucrul acesta vreau să genereze un impact în ceea ce înseamnă notorietatea municipiului Baia Mare, în ochii investitorilor autohtoni sau străini pentru că va trebui să intrăm într-o competiție mult mai alertă unde suntem întârziați”, a adăugat primarul băimărean.

De la metropolă la realizarea celui mai mare parc industrial a fost doar un pas. Că Baia Mare nu este pregătită pentru a găzdui giganticul parc industrial din România este la mintea cocoșului. Nu am fost și nu vom fi în poziția de a concura cu alte piețe industriale din România. Nu avem poziția geografică și nici forța de muncă pentru a atrage investitorii străini. Unde mai punem că strategia de dezvoltare a drumurilor rapide sau a rețelei de autostrăzi, trasată de Guvern evită municipiul nostru. Cât despre Universitatea de Nord, care pregătea specialiștii pentru industria minieră, a devenit o simplă anexă a centrelor universitare, neinteresantă decât pentru cadrele didactice dornice de a-și creiona un viitor universitar obscur.

In plus, cine își mai amintește că în 2012 am votat un primar independent politic, iar azi avem un primar înregimentat politic în UNPR, partidul traseiştilor, cum este supranumit. În anii scurși de la ultimele alegeri, am fost oare întrebați dacă vrem un primar politic? De ce a ales domnia sa UNPR și nu PSD, PNL, PC, PPDD, UDMR sau PMP, ca să enumăr doar câteva dintre partidele cu reprezentanță parlamentară? Pentru că, independent politic, Cătălin Cherecheș ar fi lipsit de la marile decizii luate de liderii naționali. Astfel că un selfie cu Klaus Iohannis, în ciuda faptului că l-a susținut până în pânzele albe pe Victor Ponta în campania electorală, face azi cât zece alte fotografii cu șeful guvernului în panoplia sa de trofee.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a fost zilele trecute la București, la consultările de la Cotroceni, ca membru al delegației UNPR. A vorbit acolo despre altceva, despre armată și legile siguranței naționale, în loc să se ocupe de prioritățile localității pe care o conduce: €œ„I-am propus președintelui României să majorăm din 2016 bugetul apărării la 2% pentru a ne adapta vremurilor în care trăim și pentru a fi un stat respectat în lume. Am mai discutat despre oportunitatea organizării unei dezbateri publice cu societatea civilă, mediul academic și instituțiile de securitate, pe temă legilor Big Brother, respectiv a cartelelor pre-pay. Statul român și românii trebuie să fie protejați și să se simtă în siguranță. Instituțiile care oferă siguranță și securitate trebuie sprijinite în mod prioritar de mediul politic. Nu poți genera dezvoltare economică, educație, cultură, dacă pilonul de bază, siguranța și securitatea cetățeanului nu sunt protejate sau chiar mai mult, generate. Când e vorba de securitatea statului român, nici o zi nu trebuie pierdută”.

Rămâne ca, întors la treburile zilnice în orașul pe care a uitat să îl și deszăpezească, Cătălin Cherecheș să răspundă întrebărilor ridicate aici. Chiar credeţi că o va face? Puțin probabil! Însă noi sperăm că vocea noastră să se amplifice și să devenim pe zi ce trece o forță a străzii și nu doar niște simpli plătitori de taxe și impozite.