Maramureșeni din străinătate, în ce condiții v-ați întoarce acasă?

Maramureșeni din străinătate, în ce condiții v-ați întoarce acasă?

Dezbaterea acestei săptămâni, în care sărbătorim și Ziua Națională, este dedicată tuturor acelor familii care au oameni dragi plecați în străinătate, la muncă și în căutarea unui trai mai bun.

Întrebarea la care vă invităm să răspundeți folosind secțiunea de comentarii de mai jos este una complexă, de fapt este o dezbatere al cărei punct de plecare este format din mai multe întrebări:

– Plănuiți să vă întoarceți acasă, în Maramureș? Când?

– Ce ar trebui să se întâmple aici, acasă, ca să vă convingă să reveniți mai repede?

– Ce ar trebui să facem noi, cei de acasă și autoritățile regionale, pentru a vă aduce înapoi?

– Ce faceți voi, concret, ca să schimbați lucrurile acasă, pentru a putea reveni mai rapid?

Spuneți-vă părerile, deschideți noi perspective în această dezbatere, platforma Maramureșenii este un loc deschis pentru dezbateri și propuneri constructive. Puteți să ne sugerați și teme, subiecte și idei pentru următoarele noastre dezbateri.

Maramureș, vorbește tare și spune liber ce crezi, să ți se audă vocea! 

Atlassib-690x377

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

REDACTIA Maramuresenii.ro

REDACTIA Maramuresenii.ro

Puteti contacta Redactia Maramuresenii.ro prin e-mail la redactia@maramuresenii.ro. Va vom raspunde prompt.


Etichete atasate acestui articol
acasădiasporarevenirestrainatate

5 comments

Scrie un comentariu
 1. daniel
  daniel 30 November, 2015, 10:38

  Nu sunt unul dintre cei plecati dar cred ca pot sa vorbesc in numele unora dintre ei, amici plecati la munca in strainatate, datorita lipsei locurilor de munca decent platite si a lipsei de perspectiva.Mai pe romaneste au plecat de foame,iar unii dintre ei s-au intors o perioada scurta iar cand au vazut ca in oras e mai rau ca inainte au plecat din nou. Pentru unul dintre ei am intervenit personal, o stiam pe o fata de la resursele umane dintr-o fabrica din oras si am rugat-o sa il primeasca la un interviu.Tipul, harnic, de la tara a trecut de interviu a fost chiar si la o proba de lucru, i s-a spus ca e admis si sa plece acasa ca peste o saptamana o sa fie chemat la vizita medicala pentru angajare.A trecut o saptamana, au trecut doua si pe prieten au uitat sa-l mai cheme.Am sunat din nou, am intrebat ce se intampla si tipa a zis ca e plecat medicul din oras si sa mai astepte putin. A trecut o luna, chiar doua si neseriozitatea astora l-a impins pe individ sa mearga in alta parte si sa se angajeze.Era sa uit,acceptase chiar si un salariu de 600 de lei pe 3 luni si cica dupa aceea o sa fie reevaluat si o sa i se mareasca salariul. Angajatorii sunt aia care mai nou pun fluturasi ca angajeaza cu 1600 lei, dar uita sa spuna ca au un target irealizabil astfel inca oricat de harnic esti te invarti in jurul cifrei de 1 000 lei. Asta e piata muncii intr-un oras mort care aspira sa ajunga capitala culturala,somereasca probabil.Te intrebi ce ii mai face pe maramureseni sa incerce sa se mai intoarca ? Reintregirea famililor,dorul pentru copiii lasati in grija bunicilor si faptul ca unii dintre ei mai viseaza probabil la niste familii clasice, normale.In rest multi dintre ceilalti si-au facut praf familiile, deoarece ochii care nu se vad se uita….in alta parte.In multe comunitati romanesti de dincolo,povestesc tot ei,ca e un dezmat total.Si totul pentru ce ? Pentru a nu muri de foame aici si pentru a le acorda pruncilor un minim de perspectiva.Cand se vor intoarce ? Cand o sa gaseasca acasa locuri de munca, platite peste alocatia unui copil din Germania ( 280 de euro ) si societatea va intra in normalitate.Majoritatea dintre ei au apartamente si case, goale in tara si platesc chirii, de multe ori exorbitante in strainatate ( 250 de lire loc intr-un pat dublu intr-o camaruta,in Anglia )iar dezvoltarea economica de la noi , siguranta zilei de maine, pe unii chiar i-ar aduce acasa.

  Reply this comment
 2. vasile
  vasile 30 November, 2015, 12:56

  sunt stabilit in germania. in tara am lucrat ca operator intr-o poienita,salar de incadrare 1150 de lei,aceeasi munca o fac aici pentru 2600 de euro-acasa regim de lagar,sute de proceduri,echipament de protectie,sefi tineri,fara scoala si fara experienta de a lucra cu personalul din subordine.-doar figurile de firma straina in rest totul are regim de lucru romanesc-imi povestea un fost coleg ca chiar si o amarata de tombola,facuta pentru angajati a fost manarita tipic romaneste si au fost extrasi castigatori exact cei care trebuia sa iasa dupa genul pupincurist.-era sa uit,in comparatie cu ceea ce fac aici acasa nu se respecta fisa postului,acolo esti umilit si pus sa faci tot felul de munci sub pregatirea ta,ca in armata, cica sa nu te vada camerele,ca stai-in germania cand nu ai de lucru, te ridici, te pontezi si pleci acasa.-esti respectat si nu umilit pentru cativa firfirei.-o sa vin acasa cand voi fi platit si respectat ca aici-

  Reply this comment
  • duckmm
   duckmm 1 December, 2015, 08:47

   Stati pe vine, termina caKe marele parc industrial( deocamdata in forma de plastelina ) si orasul va ajunge Tigrul( cel transferat in Africa de Sud )de dezvoltare a zonei.Sa-i aduceti si pe nemti, italieni,spanioli si englezi la munca in zona : la cules de corcoduse! PS. amu nu stiu daca nu va termina CJ MM primul parc industrial, inaintea lui caKe,ca au mai multa plastelina si oameni mai hodiniti.

   Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*