In unele tari, a fi primar este mai mult sau mai putin o chestie onorifica. Persoane respectate de societatea civila si de cetatenii urbei sunt alese, in mod democratic, ca sa-i reprezinte si sa le sustina interesele.

Consilierii locali sunt cei ce hotarasc cum se imparta bugetul, care sunt prioritatile si cum sunt planificate taxele si impozitele. Cheltuielile sunt strans corelate cu banii care intra in bugetul local. Banii, putini sau multi, nu sunt risipiti, iar localitatea nu vrea sa se indatoreze mai mult decat este posibil.

Rolul cetatenilor este decisiv in luarea tuturor deciziilor importante si nimeni nu se joaca pe banii altora. Spaga, comision, mita sunt cuvinte scoase din vocabularul curent al edililor din alte orase europene si nimeni nu se inghesuie pentru a deveni primar doar cu gandul de a se imbogati rapid.

Vi se pare cumva ca avem primari in Romania anului 2016 care sa se gandeasca ca pot ocupa o functie in mod onorific? Inca o data va spun. Sunt primari in unele tari care iau un salariu simbolic pentru munca pe care o presteaza, ei avand afacerile lor private, care nu se interfereaza cu munca in folosul obstei.

In peste 75% din cazurile din Romania, primarii, fie ei de municipii, orase sau comune, ofera locuitorilor paine si circ pe tot parcursul mandatului. Este modul in care pot trage cortina peste afacerile oneroase pe care le practica cu cei care adulmeca si se infrupta din bugetul local. Cu cat mai mult circ si paine distribuit gratuit poporului, cu atat mai mult se poate fura din bugetul local prin metode deja cunoscute.

Primarii au o lege pe care ar trebui sa o respecte ca pe Biblie. Legea 215 a Administratiei Publice Locale. Articolul 68, punctul 1 din aceasta lege precizeaza clar atributiile sale. Daca parcugeti atributiile de la a la z, nu veti gasi nicaieri ca primarul distribuie in mod gratuit pachete cu mancare, cupoane la pensionari, ghiozdane si rechizite la elevi, cadouri de Mos Craciun si Mos Nicolae, baluri si chermeze si concerte in aer liber si lista poate continua in functie de imaginatia fiecarui edil.

A da paine si circ ieftin si de prost gust inseamna tot atatea voturi adunate in ziua alegerilor.

In conformitate cu Legea 215, primarul trebuie sa se ocupe de transportul in comun, de reteaua stradala, de salubritate si de ordinea publica. Mai are atributii in finantarea unei parti a sistemului de sanatate si a celui de invatamant. Atat si nimic mai mult! Comparati cu ce au facut primarii pana acum si in ce s-au bagat consumand cu nonsalanta banii nostri si veti constata singuri daca si-au depasit sau nu atributiile.

Pana acum primarii au facut ce au vrut si asta pentru ca nu exista un consiliul local care sa functioneze ca un mecanism de cenzura si care sa lucreze in interesul cetatenilor si nu in interesul edilului. Primarii abili din Romania au transformat consilierii locali in niste marionete pe care le joaca asa cum vor ei. In alte cazuri, consilierii locali duc un razboi pe viata si pe moarte cu primarul. In ambele cazuri relatia nu este benefica pentru locuitori.

Dependenta de sefii de partid ii face pe unii consilieri sa nu judece corect nici o hotarare de consiliu. Daca ei nu se supun ordinelor risca sa isi piarda locul. Spre deosebire de parlamentari, care pot migra de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatul, consilierii nu au aceasta libertate.

Ca si primarii, consilierii locali se supun Legii 215 care prevede extrem de clar ca fiecare consilier trebuie sa depuna un raport anual de activitate si sa organizeze intalniri publice cu cetatenii. La cate astfel de intalniri ati fost invitati in ultimii patru ani?

In Baia Mare, cu un primar independent, asa cum s-a declarat el, consilierii i-au facut pe plac fara sa existe opozitie, cu toate ca toti erau cu carnet de partid. Cum este posibil ca toate manevrele facute de edil, pe bani publici, sa fie sustinute prin vot de catre consilierii locali indiferent de culoare lor politica? O turma care a fost pastorita cu ciomagul de catre un cioban autoritar si care le-a facut dosare la toti cei care nu erau de partea lui, asta au fost TOTI cei care au compus consiliul local actual.

In cultura organizationala din Romania, individualismul este foarte rar. Putem vorbi de un colectivism, nuantat prin asteptarea ajutorului din partea comunitatii, lipsa de inititiva, viziunea contraproductiva asupra proprietatii private si un nepotism exagerat. Unele studii arata ca individualismul la romani are un nivel redus, de 30 de puncte in comparatie cu SUA care are 91, Olanda si Canada cate 80, Italia – 76. Doar tari africane ca Ghana si Burkina Faso au 15 puncte.

Un individualism redus inseamna ca asteptam prea mult din partea comunitatii, a celor ce ne conduc, iar cei ce ne conduc “destinele” profita de pe urma acestor metehne si se considera superiorii nostri din toate punctele de vedere.

De aici si lasitatea cu care asteptam sa ni se ofere, cu titlu gratuit, orice. Fie un spectacol, o piesa de teatru, un concert simfonic, cel mai mare brad de Craciun, cel mai tare Eurovision, cele mai bune echipe de handbal si de rugby, pana la cele mai insorite zile de vara si ierni cu zapada multicolora.

Cand alesii locali, in speta primarii, vor inceta sa mai fie superstaruri si vor deveni simpli angajati ai comunitatii, cand consilerii locali vor face ce ii obliga legea dar mai ales cand noi, oamenii care muncim din greu pentru o viata decenta, vom realiza ca ei sunt angajatii nostri si ii vom obliga, fara sa folosim forta, sa lucreze pentru noi si nu pentru buzunarelor lor, vom putea spera ca vom pasi intr-o normalitate spre care tindem de 26 de ani.

Uitati-va bine cine sunt cei care vor sa se inscauneze in fotoliul de primar. Analizati-i bine inainte de a le oferi votul. Vedeti ce au facut in viata lor si daca au experienta necesara functiei la care aspira.

Uitati-va la ei! Cu totii par onesti, bine crescuti si cu dragoste pentru comunitatea din care provin. Nu mai votati indivizii care va manipuleaza si va ofera circ si paine fara sa tina seama de interesele voastre.

Dezvoltarea economica a localitatii si scaderea somajului sunt poate unele dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tina seama un edil. O comunitate inseamna cu totul altceva decat un show interminabil. Cand veti afla cati bani s-au dus pe circ si cat s-a furat din painea voastra cea de toate zilele poate ca va veti gandi mai mult atunci cand veti pune stampila pe candidatul la primarie.

Zilnic am auzit cat de mult suntem iubiti! Nu mai vrem asa ceva. Vrem ca primarul sa isi faca treaba conform legii, la fel si consilierii locali. Vrem taxe si impozite cat mai mici si o administrare cat mai buna a banului public. Nu mai vrem sa finantam activitati care nu tin de Legea 215. Nu mai vrem ca, din banul public, cei ce ne conduc sa isi traga 10, 20, 30 sau 50% partea lor, ca mita, pentru orice finantare.

Baia Mare cu siguranta arata azi mai bine decat in 2011. Ar fi putut arata si mai bine daca milioanele de lei nu s-ar fi dus in buzunarele altora. Deturnarea de fonduri a fost uriasa si inca procurorii nu au descusut toate firele dosarelor in curs de cercetare.

Urmeaza 30 de zile de campanie electorala. Uitati-va bine la cei ce ne cersesc azi votul! Sa invatam din greselile trecutului. Am ajuns din nou la anul 2011, cand primarul era in inchisoare. Ca un facut, nu stim sa le impunen alesilor nostri un comportament decent si performant. Fara sa vrem, ne cream proprii nostri monstri si devenim robii lor.

Chiar daca 2016 nu pare un an aflat la rascruce de drumuri, noi, cu puterea noastra, putem sa schimbam cursul istoriei. Decizia este in mainile noastre, doar intelepciune si discernamant sa ne dea Dumnezeu.