Mi-am dorit sa ajung pe varful Tibles, pentru prima data, in decembrie 2012. In urma lecturarii unui articol publicat de oamenii faini de la Bandarosie.ro, am studiat putin hartile, traseele posibile si m-am hotarat sa descopar zona mai…indeaproape. Lucru pe care l-am facut, insa nu cum mi-am dorit: am batut drumul Botiza-Grosii Tiblesului, am parcurs drumul forestier pana la mina, pe traseu banda albastra, insa am fost nevoit sa ma intorc. Mi-a placut insa si asa valea Bradului ce merge de-a lungul drumului forestier ce porneste din Grosii Tiblesului si ajunge pana la vechea mina. Vegetatia – fag, molid, brad; cursul apei, popasurile, aerul curat, zecile de fluturi m-au revigorat, intr-o calda zi de iulie.
Rezervatie protejată de interes național, aria naturală se află în Munții Țibleș (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali), în extremitatea sud-estică a județului Maramureș la limita de contact cu județul Bistrița-Năsăud, la o altitudine cuprinsă între 1400 și 1840 m, atinsă în Vârful Bran (Țibleș).
Asa ca, pentru prima data, in rezervatia Arcer Tibles Bran am urcat doar la final de octombrie, in 2013. Am urmat atat la coborare cat si la urcare traseul banda albastra. Privelistea a fost incredibila, dupa cum se poate vedea si din pozele de mai jos. Daca aerul este curat, poti sa vezi varfurile Ignis, Creasta Cocosului, muntii Rodnei, Maramuresului … Ajungi asadar la 1840 metri, altitudinea maxima pe vf. Tibles. Chiar daca toamna vantul este destul de puternic, merita sa strabati intreaga creasta – te bucuri de un peisaj incredibil, si in stanga, si in dreapta!
A doua oara cand am mers pe Tibles a fost…ceva mai special. In 23 martie (nu am cum sa uit data), am dus-o pentru prima oara pe prietena mea (alaturi de doi buni prieteni, fotografi), pe Tibles. Am ales ca de la refugiu sa mergem pe punct albastru, stiind ca e mai spectaculos – si se pare ca si putin mai dificil, in special daca ai rucsaci sau echipament foto (oups!). Iar in varf, dupa o scurta pauza si admirarea peisajului…surpriza! Si bineinteles, dupa multa emotie (si plans) a spus da! Coborarea prin zapada a fost parca mult mai usoara si mai scurta, pentru amandoi.
In fine, cea mai recenta drumetie pe Tibles ne-a dus oarecum pe alt drum (nu din pasul Botiza, desi stim ca si de acolo porneste un traseu). Am fotografiat mai mult, am filmat si am inghetat de frig! Chiar daca a fost tot luna octombrie, ca in prima urcare pe Tibles, acum vantul a fost incredibil de puternic.
Asadar daca ai o conditie fizica buna, la aproximativ 75 km de Baia Mare te asteapta Tiblesul! Nu te abate de pe traseu, porneste de dimineata si bucura-te de priveliste!
Bine de stiut:
– nu se recomanda parcurgerea traseului fara harta sau cineva care a mai mers pe acolo.
– atentie la animale (asadar, liber la galagie!) – zona e chiar un culoar de trecere pentru ursi (conform studiului de la WWF Romania)
– ai nevoie de ghete de munte, bete de treking (recomandam), apa suficienta (poti realimenta doar din zona cascadei, daca urci pe traseul banda albastra de dupa refugiul Arcer).
– durata aproximativa: 3 h urcare (de la mina) – 2 h coborare (sau mai putin), in functie de conditie fizica, sezon, opriri, etc, daca porniti de la mina; daca porniti pe jos de la directia silvica, cred ca se mai adauga 1 sau 1,5 h; asa ca porniti de dimineata sau luati-va frontalele la voi Pentru banda albastra pana la refugiul Arcer, banda sau punct albastru pe varf, si inapoi pe vale pe banda albastra. Nu coborati pe triunghi rosu decat daca vreti sa ajungeti in judetul Bistrita
Trackbacks/Pingbacks