Au trecut două decenii și jumătate de la căderea regimului comunist și Baia Mare încă nu deține un inventar complet și o hartă exactă cu toate terenurile pe care le are. La aproape fiecare sedință de Consiliul Local, pe ordinea de zi apare câte un punct legat de faptul că s-a mai descoperit un teren care trebuie să intre în proprietatea urbei.
Am luat legătura cu câțiva consilieri locali pentru a vedea ce spun dânșii legat de acest aspect. Unii dintre ei s-au ferit să comenteze pe motiv că nu intră în sfera lor de competențe astfel de probleme. Singurul consilier care a vorbit detaliat despre problemele cadastrului imobiliar al orașului Baia Mare a fost Dumitru Matei.
Acesta a spus că în momentul de față Baia Mare are un cadastru imobiliar care nu mai este de actualitate. Fostul viceprimar a precizat că primele demersuri pentru realizarea unui document funciar pentru Primăria Baia Mare au fost făcute în anul 2005. De atunci se tot lucrează și încă nu s-a finalizat acest cadastru care să conțină exact toate proprietăților imobiliare pe care le deține municipalitatea. Dumitru Matei menționează că până la data când a părăsit fotoliul de viceprimar al orașului (2013), se plătiseră de-a lungul timpului aproximativ 3 milioane de lei pentru realizarea cadastrului imobiliar. Până când nu se finalizează acest document, nu se poate face un cadastru general.
„Un lucru este cert, acum zece ani s-a început realizarea cadastrului imobiliar. Să zicem că a început de undeva din zona reprezentanției Dacia (n.r. B-dul Independenței, aproape de Dura), acolo, acum, după zece ani, este plin de case și dacă cineva între timp nu a actualizat acest cadastru, înseamnă că l-am făcut degeaba. Nu se poate face cadastrul general al orașului, dacă încă n-au finalizat pe cel imobiliar. Cadastrul general înseamnă că se identifică fiecare metru pătrat de pământ și specifică cine îl deține ca proprietar”, a spus Dumitru Matei
Consilierul mai atrage atenția și asupra faptului că primăria ar putea să piardă dreptul de proprietate pe terenurile dobândite în urma schimburilor imobiliare.
„Treaba e mult mai complicată pentru că dacă s-au făcut schimburi de terenuri între primărie și o anumită persoană privată, iar municipalitatea nu s-a înregistrat, să zicem, cu terenurile de la marginea orașului, respectivele pământuri le-a ocupat altcineva. Nici nu vreau să mă gândesc ce complicații pot apărea. Din câte am înțeles, pentru terenurile schimbate, Primăria Baia nu a mai făcut acte pentru a intra în proprietate. Dacă pe un teren schimbat noi n-am devenit proprietari, putem admite prin absurd că de fapt nu suntem proprietari ca primărie pe niciunul. Știu un caz cu un teren schimbat în zona Metro, căruia i s-a dat acord de 1 la 1 undeva în centrul orașului. Nu vreau să cred că această nebuloasă au menținut-o unii în mod intenționat”, mărturisește Dumitru Matei.
Pe de altă parte autoritățile locale pregătesc caietul de sarcini ca să poată organiza licitația pentru realizarea cadastrului general al orașului Baia Mare. Nimeni însă nu știe însă când anume va fi realizat un astfel de document, depinde de câți bani vor fi alocați și câte firme vor fi implicate în acest proiect. Până atunci municipalitatea nu știe pe ce terenuri se poate baza pentru dezvoltarea sa.
Sursă foto: turismland.ro
Cum sa faci cadastru pe niste terenuri care nu au numere cadastrale ( proprietarii au numere vechi topografice si multi nu au reglementata inca situatia juridica : vanzari cumparari sub semnatura privata , succesiuni , ipoteci ) sau unde inca nu au fost intabulate titlurile de proprietate ? Matei e total paralel , iar daca mai au de restituit ceva vechilor proprietari situatia e si mai nasoala , sa nu mai zic de cei care nu au fost membrii CAP si nu au nevoie de titlu de proprietate. Pe aia cum ii identifica cineva ? Si aia cu situatia 1 : 1 e haioasa , dar cei care au avut terenuri in Centru si au fost prostiti sa accepte la periferie pe ideea ca in Centru Primaria are mari obiective publice si pe urma aceste terenuri au fost date la smecheri , deoarece proprietarii de drept au renuntat usor , acceptand la periferie . Nu primaria a pierdut ci cetatenii care aveau terenurile in zone bune si au fost prostiti de functionarime sa accepte in alta parte .Haios e faptul ca la cadastru nu poti sa obti un numar cadastral nou daca nu rezolvi si problemele juridice iar acum astia o sa se joace de-a topograful pe bani multi si cu rezultate zero . O sa va dau un singur exemplu : in zona lui Matei ( unde locuieste ) , Primaria a cheltuit un carut de bani pe sistematizarea zonei ( drumuri , alei , etc ) si pe urma primii care nu au tinut cont de ceea ce au proiectat si exista PUZ in acest sens , au fost chiar cei de la Urbanism , deoarece au permis fiecarui smecher sa ,, resistematizeze ”zona .Sa nu mai zic ca cei care si-au impartit propriile terenuri si au lasat drumuri de acces pentru domeniul public sunt pusi in situatia de a suporta pe cheltuiala lor trecerea terenului din proprietate privata in domeniul public al Primariei , dar nu inainte de a obtine in acest sens hotararea Consiliului Local .
Cum poti sa faci un schimb de teren si sa nu fie inregistrat ? Unde ar vrea ., la portarul primariei ? Pai nu era nevoie de un HCL , dar nu inainte de a obtine si un aviz al altor structuri a primariei , care se termina cu un act notarial inregistrat la Cadastru. ? Daca tot aveti la arhivare oameni care se calca unii pe altii in picioare, lingeti arhivele si scoateti-le la suprafata . Iar daca nu aveti acte inseamna ca nu a fost un schimb , deoarece schimb inseamna sa dai o proprietate aflata pe tine la schimb cu o proprietate aflata pe un tert . Cum si-a intabulat tertul schimbul ? Daca nu prin acte , schimbul nu e schimb si tranzactia nu e valabila .
Pe tot Campul Tineretului proprietar in CF a fost o familie din Firiza careia i s-a reconstituit dreptul de proprietate pe vreo 3 hectare la periferia orasului , in schimb municipalitatea si-a permis sa concesioneze unui privat o bucata din acel teren unde de altfel exista acum un birt . A fost corect domnule consilier ?