Cea mai înaltă Biserică de lemn din lume, în Maramureș

manastirea_sapanta_peri

În Maramureș avem cea mai înaltă Biserică de lemn din lume, Mănăstirea Săpânţa-Peri, situată în localitatea Săpânța. Măsoară 78 de metri, fiind astfel mai înaltă decât Statuia Libertății din New York, fără soclu.

Mănăstirea a fost înființată în anul 1997, din dorința de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei. Ctitorită de părintele paroh Grigore Lutai, după planurile arhitectului Dorel Cordoș, Mănăstirea Săpânța Peri a primit, din anul 2005, o obște de maici, care a continuat lucrările de construcție începute anterior.

Biserica în stil maramureșean a mănăstirii a fost placată, inițial, cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea, înaltă de șapte metri, la rândul ei, învelită cu patru kilograme de aur. Construcția se află pe malul Tisei și fost realizată între anii 1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina. În prezent mănăstirea găzduiește șase măicuțe, stareță fiind monahia Agnia Ciuban.

Mai multe despre frumoasa cea mai înaltă biserică din lemn, în documentarul video de mai jos.

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

REDACTIA Maramuresenii.ro

REDACTIA Maramuresenii.ro

Puteti contacta Redactia Maramuresenii.ro prin e-mail la redactia@maramuresenii.ro. Va vom raspunde prompt.


Etichete atasate acestui articol
cea maiînaltămănăstirePeriSapanta

3 comments

Scrie un comentariu
 1. Vlad
  Vlad 27 December, 2014, 06:51

  Macar daca am avea si profesionisti care sa puna in valoare astfel de obiective si sa atraga turisti in zona . La intrarea in judet era corect ca omul lui Felix sa puna o tablita cu inscriptia : Suntem judetul cu un cimitir ,, vesel” si zero parcuri industriale!!!

  Reply this comment
  • elena
   elena 27 December, 2014, 10:26

   Sapanta e printre putinele localitati care fac cinste judetului, in rest sunt localitatii in care nu se intampla nimic, aparatul administrativ consumand doar resurse si fonduri de pomana.De altfel unele orase ar fi cazul sa revina la statutul de comune iar unele comune ar trebui sa ajunga din nou sate iar primariile lor ar trebui categoric desfiintate. Ce parcuri industriale cand gunoaiele de prin administratii nu se mai satura sa-si umfle propriile buzunare, cand sa mai aiba timp si pentru amarati.

   Reply this comment
   • anamaria
    anamaria 28 December, 2014, 10:07

    Mai vlad, eu cand te aud de parcuri industriale si ma gandesc ca harnica administratie ( aia care toaca milioane de euro pe an pe balarii ) in peste 3 ani de mandat Chereches nu a fost in stare sa gaseasca in plin centru groapa de noroi din fata blocului meu de pe Culturii 13 ( in fata la European Outlet -colt cu Scolii ) ma faci sa rad . Desigur ca cei din Primarie nu au vazut nici cand taranii cu magazine au taiat cei doi copaci dintre trotuar si strada dar nici mizeria care se face din aceste gropi . Ironia e ca si la munca, tot pe Scolii , imi este dat sa vad niste gropi similare cu noroi ( intre Casa de Pensii si Casa Armatei, plus gunoaiele de sub brazii din zona pe care nici o firma de curatenie inca nu le-a detectat ).Faptul ca nu esti in stare sa gasesti 10 roabe de pietris sau o alta solutie( dale ) ca in plin centru sa nu arate ca la tara , spune totul despre administratie si despre aceiasi manageri care pastoresc de zeci de ani propriile interese in acest oras.

    Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*