Alegătorul solidar cu hoțul ar trebui să plătească direct din buzunarul lui prejudiciile corupției

Alegătorul solidar cu hoțul ar trebui să plătească direct din buzunarul lui prejudiciile corupției

De când a devenit judecata ”A furat, dar totuși a făcut ceva” rezonabilă din punct de vedere moral, social și religios pentru băimăreni? Cum se face că această afirmație, care ar revolta pe oricine stă cu 80 de kilometri mai la Vest, este atât de des pe buze aici, în Baia Mare și în restul țării?

Când începi să-l combați pe cel care o rostește, îți trântește imediat în față o propoziție categorică universală: ”Oricum, TOȚI fură”. Prezentată ca o fatalitate, ca o lege naturală, ca alternanța noapte/zi, această aserțiune e considerat argumentul suprem care vine în sprijinul derapajului moral formulat în prima propoziție.

Dacă îl întrebi, dacă prin toți se include și pe sine, iese ca ars din propriul lui cerc și îl retrasează: ”Toți politicienii fură”. Și zâmbește victorios, acum ești tu în cerc și el afară. Te-a prins! Tu ești un politician hoț, el un cetățean cinstit, dar admirator al hoților.

Îi spui că nu ai furat niciodată, nimic. N-are rost, el știe că tu vei fura! Indubitabil! Ajunge, astfel, să-și susțină aberația morală făcând pe Mama Omida. Toată dezbaterea nu mai are un fundament logic, ci futurologic. Plasată într-un viitor improbabil, argumentarea rațională se încheie aici.

Evident, nu logica rezolvă sau explică această dezordine morală în care trăim, în care hoția e un gest acceptabil, iar statul după gratii o perioadă firească în viața fiecărui om. Explicația și rezolvarea stau în lipsa de cultură civică și economică a unei majorități care se duce la vot.

Dacă o întrebi pe Mama Omida ai cui sunt banii pe care tolerează să-i jefuiască cineva, apare bâlbâiala. Acești bani sunt pentru el ceva imaginar, veniți de undeva, ”de la Stat” și nu au proprietar. De aceea, deturnarea banilor spre buzunarele unui politician corupt nu contează, e ca o haiduceală, e ca ”trăitul de la locul de muncă”.

El nu știe că sunt banii munciți de cei din jurul lui, inclusiv de către el, cel care acceptă să-i împartă jumi-juma cu hoțul. El nu știe că acești bani sunt strânși leuț cu leuț, de la fiecare dintre noi. Așa că, pentru el nu e o problemă că dintr-o jumătate, hoțul îi pune flori și că cealaltă jumătate îi bagă-n buzunar. Pentru Mama Omidă, această împărțeală e convenabilă.

Acest jumătate-de-cetățean nu înțelege de ce ”Corupția ucide”, până nu îl bagă-n groapă, pe el sau pe cineva din apropiere. Nu simte proximitatea corupției, până nu îi dă un șut. Nu este capabil să recunoască corupții, chiar dacă hoțul este luat de lângă el cu cătușele pe mâini.

Pe acest gen de alegător eu nu știu cum aș putea să-l reprezint. Nu vreau să mă trimită la Primărie sau în Consiliul Local, dacă el crede că oricum o să-l fur și consideră acest lucru acceptabil. Mai bine zic PAS, nu îmi trebuie votul lui, nu am cum să muncesc cinstit pentru o Mamă Omida ignorantă și solidară cu hoția!

P.S. Ar fi interesant dacă prejudiciul s-ar recupera și de la cei care votează hoții, pentru că, într-un fel, sunt complici cu acesta.

Această postare este scrisă doar pentru votanții mei, care sunt mai deștepți decât ai lor și gândesc lucrurile logic.

Călin HERȚEG – candidat la Primăria Municipiului Baia Mare din partea Partidului M10

Găsiți detaliile programului pentru Baia Mare și Maramureș al Partidului M10 și al luui Călin Herțeg pe pagina sa oficială de Facebook: https://www.facebook.com/Călin-Herțeg-242678469413914

Calin Herteg 1

Calin Herteg Partidul M10 Baia Mare

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

REDACTIA Maramuresenii.ro

REDACTIA Maramuresenii.ro

Puteti contacta Redactia Maramuresenii.ro prin e-mail la redactia@maramuresenii.ro. Va vom raspunde prompt.


Etichete atasate acestui articol
Calin HertegM10 Baia MareM10 Maramureș

5 comments

Scrie un comentariu
 1. mmm
  mmm 19 May, 2016, 09:06

  DA, din pcate muta lume gandeste asa … cared ca oamenii pur si simplu sau pus armele jos si incep sa se multumeasca cu faramiturile aruncate de politicienii corupti … e trist … foarte trist …

  Reply this comment
 2. Bau Bau
  Bau Bau 19 May, 2016, 09:28

  Foarte bine zis.
  Dar care este proiectul pentru Baia Mare domnule Herteg? dar mai detaliat va rog nu doar 5 puncte care suna asa de frumos. Ceva de genul asta http://jurnaluldesatumare.ro/politic/adrian-cozma-ordine-in-oras-ordine-la-primarie-5-proiecte-esentiale-pentru-satu-mare/ vreau sa vad la un candidat pentru Baia Mare.

  Reply this comment
 3. A.B
  A.B 20 May, 2016, 11:51

  I-am întrebat pe mai multe cunoștințe, pe mai mulți prieteni, amici, colegi etc. cu cine votează. Răspunsul era, în majoritatea cazurilor, același. I-am întrebat de ce, răspunsul era, în majoritatea cazurilor, același. Am venit cu argumente împotriva candidatului lor, iar ei, bineînțeles, au folosit replica – ”A furat, dar totuși a făcut ceva”. Le-am propus un exercițiu de imaginație:

  Ce reacție ai avea dacă ai știi că îi dai în mână 100 de lei candidatului tău preferat, spunându-i să-ți facă piața de toți banii, iar el s-ar întoarce cu produse în valoare de 40 de lei (spunându-ți că au costat 90 de lei), ți-ar da 10 lei rest și restul de 50 de lei și i-ar băga în buzunar?
  Răspunsul majorității a fost același – ”e ok”.
  ”Păi cum?”
  ”A furat, dar măcar n-a furat tot și mi-a luat ceva. Altul fura tot.”
  ”De unde știi?”
  ”Știu!”

  În acest caz, le-am cerut partenerilor mei de discuție să-mi dea mie 100 de lei, chiar atunci, pe loc, și să fac la fel ca în exemplul anterior.
  Răspunsul lor?
  ”Păi, ești bulangiu!” (sau alternativele)

  Reply this comment
 4. the anticomunist
  the anticomunist 29 May, 2016, 20:14

  Stimati ziaristi, ce am de gand sa va scriu aici trebuie urmarit cu MAXIMA SERIOZITATE deoarece adevarati dusmani ai primarului nostru sunt in continuare foarte putin cunoscuti de catre baimareni! Domnilor, de interesele ROMALTYN MINING in Baia Mare si despre refuzul domnului primar de a accepta prelucrarea cu cianuri chiar pe teritoriul orasului nostru am uitat asa de repede? Inca nu avem dovezi in acest sens, dar va recomand tuturor celor din Coalitie sa faceti sapaturii in acest sens si sa faceti asta cat mai repede! Posibil sa dati peste informatii mai pretioase decat tot aurul din Baia mare! Romaltyn Mining este controlata de Polyus Gold, companie ce apartine oligarhului rus Mihail Prokhorov, un mega-rechin economic! Vreau sa stiti ca adversarii politici ai lui Chereches sunt mici copii pe langa sforile trase de asasinii economici ai orasului si tarii noastre, delegatia rusa a lui Prokhorov! Sunt sanse de peste 90% ca acestia sa fi dat bani acolo “unde trebuie” pentru inscenarea facuta lui Chereches! Daca va pleca Chereches oricine altcineva ar fi primar in locul lui, ar accepta imediat “oferta de nerefuzat” a oligarhului rus: cianura, poluare si boli! Sa servim din nou, fara sa vrem, interesele hidrei ruso-bolsevice de trista amintire? Asta vrem?

  Reply this comment
  • Vlad
   Vlad 3 June, 2016, 11:07

   De ce nu iti iei pastilele ? Aberezi doar ca sa gasesti o justificare la starea de fapt, refuzand realitatea: favoritul tau e vinovat de multe pacate, pe care justitia le-a identificat si dovedit . Te mai asteapta multe dezamagiri pe tema asta, asa ca fii tare si gaseste-ti noi dusmani pentru “preacuratul” CC.

   Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*