10 miliardari din Maramures in Top 500 Forbes 2014

Revista Forbes Romania a publicat zilele trecute cunoscutul si controversatul sau TOP 500 MILIARDARI din Romania, clasament alcatuit in fiecare an si din care nici in 2014 nu lipsesc reprezentantii Maramuresului.

Pe locul 3 in top se afla sigheteanul VASILE FRANK TIMIS, in varsta de 50 de ani,rezident la Londra si implicat in afaceri cu produse farmaceutice si resurse minerale. Controversatul si foarte discretul om de afaceri originar din Maramures este creditat de Forbes cu o avere de 650 de milioane de euro. El a emigrat in tinerete in Australia, unde a reusit sa detina, la numai 27 de ani,prima sa afacere in domeniul minier. Este initiatorul priectului de la Rosia Montana si acum are o multime de investitii in Africa, unde exploateaza petrol si minereu de fier.

ernest-timis

 

Pe locul 24 in top il regasim pe fostul premier al Republicii Moldova, ION STURZA, rezident in Bucuresti si a carui avere este estimata la 110 milioane de euro. Legatura lui Ion Sturza cu Maramuresul este facuta prin intermediul companiei Romaltyn, unde detine un pachet solid de actiuni si controleaza managementul. Ion Sturza a fost de mai multe ori in Baia Mare in ultimii ani, incercand sa obtina de la autoritatile locale autorizatiile necesare redeschiderii activitatilor de exploatare a unor resurse minerale prin procedeul cianurarii. Ion Sturza mai are in prezent activitate in domeniul imobiliar, lansand recent un complex de birouri pentru industria IT la Cluj.

ion-sturza-golos_md

 

Pe locul 148 in Top 500 Forbes 2014 se afla DAN VASILE, originar din Negresti-Oas si rezident in Bistrita, proprietarul companiei Dan Steel, creditat cu o avere de 22 milioane de euro. Se ocupa cu productia metalurgica si comertul cu materiale de constructii si are o cifra de afaceri cumulata in 2013 de aproape 100 de milioane de euro.Este proprietarul uneia dintre cele mai extravagante vile din Negresti Oas, vedeta a multor stiri si emisiuni de televiziune.

dan vasile

 

Pe locul 158 in Topul Forbes 2014 se gaseste actionarul si managerul companiei Aramis din Baia Mare, VLADIMIR IACOB, a carui avere este estimata de catre revista de business la valoarea de 21 milioane de euro. In varsta de 53 de ani, Vladimir Iacob este un om de afaceri foarte discret si detine pachetul majoritar de actiuni al fabricii care produce mobilier si burete pentru IKEA si care, recent, a investit intr-o linie noua de business, mobilier conceput si distribuit exclusiv in Romania, sub marca Aramis Feeling. Noua afacere Aramis detine deja doua show-room-uri in mallurile din Baia Mare si Cluj Napoca si prezinta cateva solutii de mobilare extrem de atractive ca design si pret. Aramis a raportat in 2013 o cifra de afaceri de 120 de milioane de euro si un profit de 6 milioane de euro.

aramis feeling

 

Pe locul 220 in clasament, cu o avere estimata la 16 milioane de euro, se afla proprietarul grupului de firme Maravet, FERENC KORPONAY, impreuna cu familia. Se ocupa cu importul si distributia de medicamente si echipamente veterinare si este unul dintre investitorii privati care activeaza in lumea handbalului baimarean. A inregistrat in 2013 o cifra de afaceri de aproape 23 de milioane de euro si un profit de 2,3 milioane de euro.

korponai

 

Pe locul 232 in Top se afla actionarul minoritaral companiei Aramis, MARIUS SELESCU, detinatorul a 40% din actiunile companiei producatoare de mobilier pentru IKEA. Este atestat de Forbes cu o avere de 15 milioane de euro. Aramis a inregistrat in 2013 o cifra de afaceri de 124 de milioane de euro si este, conform datelor Forbes, cea mai importanta fabrica de mobilier si accesorii din Romania. Este absolvent al Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti si pasionat de arta fotografica.

Marius Selescu

 

Pe locul 266 al clasamentului celor mai bogati romani se afla IOAN FILIP din Targu Lapus, proprietarul fabricilor de mobilier Taparo si Sofaworks din Targu Lapus si al fabricii de burete si saltele 4Brands din Baia Mare. Averea sa este estimata de catre Forbes la 12 milioane de euro, iar grupul sau de firme a realizat in 2013 o cifra de afaceri cumulata si raportata de 67 de milioane de euro.

ioan-filip-taparo

 

Pe locul 279 in Top 500 Forbes il gasim pe sigheteanul VASILE GODJA, actionar al companiei Plimob, un alt furnizor de traditie al concernului IKEA si care continua o traditie de peste 100 de ani in fabricarea mobilierului din lemn curbat, in special a scaunelor. Grupul Plimob are aproape 1500 de salariati in fabricile sale de langa Sighetu Marmatiei, a raportat in 2013 o cifra de afaceri de 36,4 milioane de euro, iar asociatul majoritar Vasile Godja are o avere estimata la 11 milioane de euro.

GODJAV

 

Pe acelasi loc 279, cu aceeasi avere estimata la 11 milioane de euro se afla si initiatorii si conducatorii grupului de frme ATP Exodus, sotii ADRIANA CIRT si MIRCEA CIRT. Grupul de firme se ocupa cu comertul international de piese auto destinate camioanelor si cu distributia in zona Transilvaniei a mai multor marci de automobile, intre care Opel, Mercedes si Mazda si a unor marci puternice de autocamioane. Mircea Cirt conduce un grup de initiativa care doreste sa construiasca langa Cluj o universitate privata si un campus asociat acesteia.

cirt mircea

 

Pe locul 334 in clasamentul intocmit de Forbes se afla familia MIHAELA si VIOREL COZMA, proprietarii lantului de case de amanet BSG Amanet, operate de compania Bertus. Foarte discreti, meticulosi si deosebit de bine organizati, cei doi soti baimareni au peste 200 de angajati si au construit in ultimii 20 de ani o retea de puncte de imprumut rapid care acopera aproape jumatate din teritoriul Romaniei. Averea lor este estimata de Forbes la 9 milioane de euro.

baia-mare-amanet

Se cuvine sa adresam felicitari tuturor maramuresenilor prezenti in acest Top Forbes, sa constatam disparitia din clasamentul din acest an a unora dintre abonatii de anii trecuti (Mihai Lung, Ioan Mihaila si Mircea Coza, intre altii) si sa concluzionam ca, din punctul de vedere al numarului de oameni de afaceri bogati, Maramuresul se situeaza pe un loc bun intr-un clasament national alcatuit pe acest criteriu.

In afara primilor doi clasati in top din zona noastra, care au afaceri in industrii extractive si ale resurselor naturale, putem constata ca miliardarii maramureseni provin din sectorul productiei de mobilier si al comertului, distributiei si serviciilor financiare. Asteptam cu mare curiozitate opiniile si comentariile voastre legate de acest clasament si de maramuresenii cei mai bogati de anul acesta.

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

Doru ȘUPEALĂ

Doru ȘUPEALĂ

Este consultant în management, marketing și comunicare, a studiat Marketing la Babes-Bolyai și Filologie la Universitatea Transilvania din Brașov și a condus departamentele sau proiectele de marketing ale mai multor companii naționale sau multinaționale. Are o experiență de peste zece ani în mass media și alți zece ani în marketing și management, conduce o agenție de comunicare online, s-a născut la Brașov în 1973 și trăiește în Maramureș din 2010.13 comments

Scrie un comentariu
 1. Anca Goja
  Anca Goja 29 October, 2014, 16:25

  Negreşti-Oaş-ul nu este în Maramureş, ci în judeţul Satu Mare.

  Reply this comment
  • Doru SUPEALA
   Doru SUPEALA Author 29 October, 2014, 16:36

   Anca, mulțumim pentru precizare, știm și noi minima geografie administrativă. Am preferat să publicăm numele tuturor celor care au relevanță zonală pentru cititorii noștri. Să nu uităm totuși că Negreștiul a fost parte a Maramureșului, că e la puțini kilometri de Săpânța sau Seini și că mulți oameni de acolo lucrează sau fac afaceri în Baia Mare. Mulțumim mult pentru atenția cu care ne urmărești și pentru că ești un cititor activ.

   Reply this comment
   • ion creanga
    ion creanga 3 November, 2014, 01:06

    Nu-mi dau clopul si nici strutzul pantru jumatate Tuttzu /
    Nu-mo dau clopul, nici naframa pantru tata Camarzana….
    saracii de ei tinerii astea, cu atita jografie au bagat Negresti-Oasul in M :)))))) asta nu ar fii grav, daca nu ar mai da si explicatii kit de cascati sant… Doamne feri de mai rau…In rest numa de bine…la scoala cu voi INCULTILOR

    Reply this comment
 2. Doran
  Doran 29 October, 2014, 21:15

  Ce au in comun toti acesti milionari? Averea si-au facut-o pe spatele romanilor fara prea multe optiuni profesionale. Stiti ce salarii au lucratorii de la Taparo si Aramis? Sunt sclavi moderni pe mosiile acestor nesimtiti. Gunoaie umane.

  Reply this comment
  • Doru SUPEALA
   Doru SUPEALA Author 29 October, 2014, 21:31

   Cu tot respectul pentru opinia dumneavoastră, vă voi contrazice. Munca este și ea, ca și produsele sau serviciile, subiectul unei piețe libere, în care se întâlnesc cererea și oferta. Aceste firme plătesc prețul pieței pentru munca pe care o cumpără de la lucrători. Dacă ar exista mai multe fabrici sau companii de comerț în zonă, care să se lupte să atragă forța de muncă, atunci prețul muncii (salariul) ar crește.
   Viziunea dumneavoastră este una tipic comunistă, doar urmașii lui Stalin îi considerau exploatatori pe proprietarii de afaceri. Nimeni nu este obligat să lucreze pe banii respectivi, dacă oamenii nu ar considera schimbul muncă-salariu unul acceptabil nu s-ar duce la serviciu, iar afaceriștii ar fi nevoiți să mărească oferta, pentru a face rost de lucrători.
   Haideți să lăsăm comunismul în coșul de gunoi, unde îi este locul și să înțelegem că salariul este rezultatul unei negocieri libere și este cu atât mai mare cu cât omul are mai multă experiență, pricepere, pregătire, competență și seriozitate și se dovedește mai util și mai productiv pentru compania unde activează.
   Dacă vreți să dați vina pe cineva pentru salariile mici, atunci e cazul să vă uitați către politicieni, care s-au ocupat să vândă pe nimic la fier vechi componentele economiei socialiste și au fost atenți doar la propriile buzunare, în loc să se ocupe să aducă investitori, să le creeze acestora condiții pentru a deschide fabrici și să ofere facilități pentru angajarea localnicilor. Noi cheltuim două milioane de euro pe concerte cu mici și bere în fiecare anotimp, alt milion de euro pe manelisme de genul Ziua Satului și alte două milioane de euro pe salariile unor handbaliste străine în majoritate, în vreme ce numărul locurilor de muncă disponibile SCADE în mod real. Dacă numărul de locuri de muncă disponibile ar crește și companiile ar căuta disperate angajați, atunci și salariile ar fi mai mari. Logic, nu vi se pare?

   Reply this comment
   • Doran
    Doran 29 October, 2014, 21:51

    Subscriu in totalitate celei de a doua parti a comentariului. Sunt un om cu gandire liberala, drept pentru care prima explicatie a dumneavoastra nu e decat o presupunere. Sustin ca acesti milionari in euro sunt niste speculanti ai unei piete neconcurentiale si ca s-au capatuit pentru ca au profitat de vulnerabilitatile economiei romanesti, ce promoveaza un capitalism de cumetrie. Cum va explicati ca pentru acelasi produs finit realizat in Germania, sa zicem, retributia este decenta?

    Reply this comment
    • Doru SUPEALA
     Doru SUPEALA Author 29 October, 2014, 22:11

     Păi explicația este parțial în răspunsul de mai sus: o altă piață a muncii, altă cerere și altă ofertă, plus o altă stabilitate socială și economică de lungă durată. Și mai este ceva: randamentul muncii, valoarea orei de muncă este diferită. Știu că sună dureros, dar același român muncește diferit și produce pentru firmă sume diferite în România față de Germania. Sistemul și organizarea sunt diferite, se fură la noi mult și acolo deloc și plusvaloarea creată afară este mult superioară celei realizate aici. De aici diferența.

     Reply this comment
  • nea Ion
   nea Ion 26 November, 2014, 14:46

   Injura-l pe primarul tau ca nu atrage investitori seriosi in zona , investitori care sa-si plateasca muncitorii in limita bunului simt . Cand baga in 2 ani 2,6 milioane de euro in HCM sa te gandesti ca aia de la Gyor , in Ungaria ,inainte de a avea figuri in handbal , au o industrie serioasa auto si acolo cetatenii traiesc civilizat fiind platiti civilizat Noi suntem parliti dar cu basini si gura mare .Tipic romanesc .

   Reply this comment
   • aurica
    aurica 26 November, 2014, 14:59

    Banii europeni sunt mai greu de palmat si care ii afacerea sa faci pentru prosti un parc industrial ?! Luminite , globulete , pomisori , beculete care se mai strica si trebe schimbate , aia e afacere . Noroc, ca majoritatea contractelor sunt direct cu constructorul si e greu sa vezi la cate un obiectiv 150 000 de euro pe lumini si 7 000 de euro un candelabru .

    Reply this comment
 3. Mihaitza
  Mihaitza 1 November, 2014, 21:26

  Felicitari tuturor acestor oameni si familiilor lor pentru ce au realizat.

  Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*