În localitatea Șomcuta Mare, județul Maramureș, o familie dezvoltă o mică și frumoasă afacere cu uleiuri presate la rece. Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate chimic care sunt obținute prin presarea mecanică a semințelor. Este bine cunoscut faptul că uleiurile presate la rece sunt bogate în acizi grași polinesaturaţi, în vitamine, minerale şi antioxidanți, ele având o acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului.
Membrii familiei Pop au început această activitate din dorința de a oferi oamenilor o variantă mai sănătoasă și în totalitate naturală a uleiurilor existente pe piață. Aceste uleiuri sunt preparate fără tratamente chimice și dăunătoare organismului nostru. Despre procedeele de preparare și beneficiile fiecărui ulei aflați în acest interviu cu inițiatorul afacerii, Eduard Pop.
– Ce v-a determinat să începeți această afacere și care a fost scopul?
Am început afacerea în anul 2013, luna noiembrie. Am produs timp de 15 ani filtre de motorină și benzină, însă din cauza produselor chinezești intrate pe piață după 2000, afacerea a început să meargă din ce în ce mai rău și până la urmă am fost nevoit să o închid. Demult mă gândeam să mă reorientez, în plus sunt și pasionat de produsele naturale, de calitate. Am oscilat între mai multe variante de business, bineînțeles, raportându-mă și la investiția pe care mi-o permiteam, așa că am cumpărat o mașină de presat la rece. M-am documentat, am făcut practică la o altă firmă producătoare din Timișoara de la care am și cumpărat mașina, iar în noiembrie am scos primul lot de uleiuri presate la rece : floarea-soarelui, nucă și dovleac. Această afacere este una de familie, nu urmărim să ne îmbogățim de pe urma producerii uleiurilor deoarece dorim să păstrăm calitatea produselor noastre. În ziua de azi, puține firme din același segment oferă o calitate 100% a produselor. Uleiurile produse de noi sunt presate la rece, la o temperatura scazută ( -45-55 grade), astfel că toate proprietățile semințelor rămân. În plus, nu folosim niciun fel de tratament chimic, iar decantarea se face natural tocmai pentru a obține produsele pe care ni le dorim.
– Ce preparați mai exact?
La momentul actual producem uleiuri de floarea-soarelui, nucă și dovleac, iar anul acesta am vrea să încercăm să producem și ulei din semințe de struguri, tot presat la rece. Am ales aceste variante pentru că putem găsi mai ușor semințe în zona noastră și pentru că piața de desfacere e mai permisivă. Oferim și servicii de procesare a semințelor proprii, în sensul că omul vine cu semințele, noi le prelucrăm contra unei taxe pe kg și merge acasă cu tot ce rezultă din semințe.
– Cum decurge întreg procesul ?
Procesul de obținere a uleiurilor presate la rece este unul destul de simplu. Semințele de floarea-soarelui, spre exemplu, se introduc intr-o cuvă, iar apoi utilajul presează la rece, datorită temperaturii scăzute de procesare, obțnându-se un ulei brut, care ulterior stă la decantat aproximativ 10-12 zile, iar în ultima fază se îmbuteliază în sticle. În urma procesării rezultă srot, reziduri ( rezultate în urma decantării – depunerile) și ulei de consum. Toate aceste produse pot fi utilizate. Srotul se folosește ca materie primă în amestecul de furaje pentru animale, rezidurile obținute în urma decantării se folosesc în tratamente cosmetice (rezidul de floarea-soarelui, nucă, dovleac – gomaj pentru corp cu efect de hidratare deoarece încă mai au în componență o importantă cantitate de ulei). Uleiurile au beneficii multiple, fiind folosite în scopuri terapeutice (la recomandarea medicului, de obicei), dar și pentru consum.
– Care a fost reactia clientilor? Cum au primit acest produs?
Oamenii sunt oarecum reticenți la uleiurile presate la rece pentru că sunt mai scumpe decât uleiurile rafinate, nu cunosc proprietățile lor și nici nu știu cum să le utilizeze. Mentalitatea oamenilor e cel mai greu de schimbat. Achiționarea unui produs ieftin și fără niciun beneficiu pentru sănătate e încă preferat de consumatori, în detrimentul unul produs, într-adevăr mai scump, însă cu multiple avantaje terapeutice, acest cost-beneficiu văzându-se în timp. Noi suntem încă la început, avem multe de îmbunătățit la partea de branding, dacă e să ne comparăm cu ceilalți producători de pe piață. Avem totuși o piață de desfacere, relativ mică încă, dar odată ce clienții noștri încearcă produsele, ne rămân fideli. Sperăm ca, în timp, oamenii să își dea seama ce beneficii au aceste uleiuri presate la rece și să renunțe să mai cumpere produse de import obținute din plante exotice (gen măsline, argan etc) pentru că și nuca, dovleacul, sâmburii de struguri etc au exact aceleași proprietăți, iar alteori sunt mult mai bune. Ar fi bine dacă s-ar pune accent pe promovarea produselor românești, în detrimentul celor străine. Avem și noi, după cum vedeți, produse ce au proprietăți miraculoase pentru corpul nostru!
– Care sunt beneficiile produselor?
I – ULEI DE FLOAREA-SOARELUI (nerafinat)
Beneficii : conţinut mare de lecitină – ajută la tonifieriere sistemului nervos, conţine vitaminele A, E si F, acizi graşi polinesaturaţi, activi in scăderea colesterolului, precum şi substante cu efecte antiinfecţioase, stimulatoare ale activităţii hormonale, regenerative.
- ideal pentru gătit, copt, prăjit – dă savoare fiecărui fel de mâncare
- ideal pentru salate
- remedii terapeutice (la indicaţiile medicului de specialitate)
II – ULEI DE DOVLEAC (nerafinat)
Beneficii : conţinut bogat de vitamine, zaharuri, microelemente – fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu, ajută la eliminarea paraziţilor intestinali, desfundă venele, reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor (infecţii urinare, probleme ale prostate); de asemenea, au şi efect echilibrant glandular (probleme hormonale) şi nervos.
- nu se foloseşte la gătit ( nu se poate prăji)
- perfect pentru salate
- remedii terapeutice, remedii cosmetice ( hidratarea tenului, corpului)
III – ULEIUL DE NUCĂ (nerafinat)
Beneficii : conţinut de proteine, lipide, glucide şi celuloză, bogat în minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod;
De asemenea, conţine vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP şi caroten.
Antioxidanţii prezenţi în uleiul de nucă au un rol important în eliminarea toxinelor şi a diverselor substanţe nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, celule canceroase.
- ajută la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular
- reglează nivelul colesterolului in sânge pe cale naturală
- combate apariţia atacului cerebral
- efecte stimulatoare hormonale, reîntineritoare, afrodiziace
- nu se foloseşte la gătit (prăjit), însă este ideal pentru salate
- remedii terapeutice
- remedii cosmetice ( un foarte bun hidratant folosit atât pentru ten şi păr, cât si pentru corp)
– Este o afacere profitabilă ?
Deocamdată pentru noi este o afacere de suflet, i-aș putea spune, pentru că ne implicăm toți membrii familiei în dezvoltarea acestui business. Dacă e să tragem linie la sfârșit de an… încă nu e o afacere profitabilă, dar poate fi. Însă mai trebuie sa creăm contacte, încă mai trebuie să găsim piața de desfacere și în străinatate, încă avem mult de lucru. Suntem multumiți și satisfăcuți atunci când ne sună oameni sau ne scriu pe Facebook, apreciindu-se munca și calitatea gustului uleiurilor noastre! Suntem constienți că avem competitori mult mai potenți financiar ca noi, însă noi ne axăm pe clienți putini, multumiți si constanti. Încercăm să testăm și noi produse, de exemplu pasta de dovleac, pasta de nucă, folosite deseori în străinătate ca delicatesă, unsă pe pâine prăjită și asezonată cu puțină sare și piper. Căutăm și alte proprietăți ale acestor semințe și încercăm să aducem ceva nou pe piață.
Cine dorește mai multe informații, le stăm la dispoziție pe pagina noastră de Facebook .
-De apreciat ca mai sunt si maramureseni care produc ceva.-In rest am ajuns ca si tarancile din Coltau sa vanda usturoi din China si ceapa din Polonia.
Sper ca fam. Pop a fost invitata de catre CJ printre cei 13 producatori agricoli care pleaca la Berlin.Cei 23 de privitori ce aport o sa aiba pentru dezvoltarea MM in domeniu sau in atragerea de turisti straini?Ca nu prea suntem seriosi si performanti in pensiunile maramuresene e o alta treaba, ceva la fel ca si raurile de munte distruse de smecherii proprietari de microhidrocentrale. Sunt curios in schimb ce minuni o sa faca consilierii judeteni dupa ce o sa revina?Zamfir se lauda cu gradul de ocupare a pensiunilor in perioada sarbatorilor dar probabil nu citeste ce scriu turistii dupa ce se intorc la casele lor despre unele pensiuni din judet.
Apreciez ceea ce fac si e pacat doar ca nu se trezeste spiritul antreprenorial in mai multi maramureseni,sa nu mai spun ca ar fi cazul sa renasca brandurile vechi ale zonei.Important e ca si noi sa protejam si sa fim consumatori de produse autohtone,acesta fiind primul pas in a crea noi locuri de munca si bunastare nationala.
ULEIURILE PRESATE LA RECE SUNT PRODUSE CU EFECTE FABULOASE ASUPRA SĂNĂTĂȚII OMULUI .FELICITĂRI CELOR CE AU PORNIT O ASTFEL DE AFACERE .
SUNT INTERESAT SĂ CUMPĂR ULEI PRESAT LA RECE DIN NUCI ,SÎMBURI DE STRUGURI NEGRII ȘI DIN SEMINȚE DE DOVLEAC .COMUNICAȚI UN NR.DE TELEFON LA E-MAIL SAU TEL.MOBIL :0768 563 558
I’m imepsesrd. You’ve really raised the bar with that.
Vreau sa cumpar ulei de samburi de nuca presat la rece -ma intereseaza pretul si conditiile de plata+
best canadian online pharmacy
https://expresscanadapharm.shop/# reliable canadian pharmacy
medication canadian pharmacy
They always prioritize the customer’s needs.
can i purchase generic cipro price
The team always keeps patient safety at the forefront.
drug information and news for professionals and consumers.
where buy cheap clomid tablets
They are always proactive about refills and reminders.
Comprehensive side effect and adverse reaction information.
cost cipro
Consistent excellence across continents.
Efficient service with a personal touch.
how can i get cheap cipro without insurance
They always keep my medication history well-organized.