Tinerii băimăreni au dus muzica în stradă

Tinerii băimăreni au dus muzica în stradă

Asociația DEIS, consacrată deja în organizarea diferitelor evenimente culturale, a demarat weekend-ul trecut o serie de întâlniri dedicate în mod special tineretului băimărean, dar nu numai. Scopul era de a încuraja tinerii să scape de haina groasă a timidității și de a arăta publicului că știu să cânte și să se simtă bine.

Concret, la prima întâlnire de vineri, 12 august, s-a organizat un workshop de muzică și s-au folosit îndeosebi înstrumente acustice; sâmbăta a fost dedicată culturii hip-hop, iar duminică mai multe trupe rock de tineret s-au făcut auzite. Toate aceste evenimente au început în jurul orei 18 și au durat aproximativ 3 ore, iar locația a fost de fiecare dată alta – în prima seară, lumea s-a adunat la lacul din Parcul Municipal ”Regina Maria”, a doua seară la ciuperca din același parc, iar duminică în Piața Cetății.

Să ducă muzica în stradă. Asta au vrut și asta au și făcut cei de la DEIS, alături de parteneri precum Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, Centrul de Tineret Baia MareCreative Production, Hip-Hop Culture și The Fridays. Consiliul Județean Maramureș, alături de Primăria Municipiului Baia Mare au finanțat aceste evenimente, care fac parte, de altfel, din proiectul intitulat ”Cultura – O stare de spirit”.

Vineri, 12 august – muzică acustică și workshop de muzică

Am reușit să asist doar sâmbătă și duminică la evenimentele aferente. Ce s-a întâmplat vineri am putut afla, însă, de la zecile de persoane cu care am discutat în următoarele două seri – ”A fost foarte, foarte fain!”. S-a sărbătorit ziua internațională a tineretului cântând cu mult patos.

1

O atmosferă pe cinste la lac. | Sursă: Creative Production

 

Sâmbătă, 13 august – muzică rap, desen graffiti, treasure hunt

Pe la 18:20 când ajung eu în parc, în jur de 70 de persoane sunt deja adunate în fața ciupercii de lemn. Încă se lucrează la sonorizare, ultimele retușuri. Imediat apare pe scenă prezentatorul evenimentului care ține un scurt discurs introductiv, iar apoi se dă startul concertelor – în total șase tineri pun mâna pe microfon, cântând cam o jumătate de oră. Cam puțin, mă gândesc. Poate și pentru că publicul e puțin cam anemic, cei mai distrați fiind, probabil, copiii care dansează pe scenă ori pe treptele ciupercii.

2

Ultimele pregătiri şi anunţarea concertului de la ora 21. | Sursă: E.R.U.

Aflu că puțin mai spre seară va fi un alt concert, iar între timp evenimentul continuă cu o activitate de genul treasure hunt, în pădure. În plus, mai multe tuburi de spray graffiti sunt disponibile curioșilor, aceștia putând să-și arate măiestria în desen pe mai multe pancarde puse la îndemână la intrarea în ciupercă. Din păcate, nu văd nicio demonstrație skate și bmx, așa cum scrie pe internet, pe pagina evenimentului.

Timpul trece. Afară se răcește destul de tare, treasure hunt-ul s-a terminat de ceva vreme, iar publicul s-a înjumătățit. E ora 21 când unul dintre artiști ne spune că există niște probleme tehnice – ”Ne pare rău, nu se mai ține nimic. Astrele sau Dumnezo îs de vină!”. Din ciupercă, îl completează cineva – ”Singura soluție ar fi să veniți aici, înăuntru, să ne putem auzi cum trebuie”. Zis și făcut.

 

5 melodii pentru mai puțin de 50 de persoane.

Fără bas și pentru un public restrâns, E.R.U. și cu MC RAM cântă melodiile: ”Super chill”, ”Illstep”, ”Nuclear” și ”Batalion”, iar în deschidere s-a cântat o piesă intitulată ”20”, interpretată de DRK.

3

E.R.U. (centru) în timpul concertului, alături de MC RAM (dreapta).

Pe tot parcursul serii, vorbesc cu oamenii de aici, să aflu ce cred despre eveniment. Părerile sunt, bineînțeles, împărțite. Punctul comun e că inițiativa e bună –  orașul are nevoie de astfel de evenimente, însă e loc de mai bine la partea de organizare.

 

Duminică, 14 august – rock, punk

Ajuns în Piața Cetății, văd mult mai multă lume decât în seara precedentă, ceea ce mă bucură. Și de această dată există o minimă întârziere, dar prezentatorul ne spune ceva de genul că ”e vorba de artiști, iar artiștii, în genere, întârzie”. Cu toții suntem de acord cu el, cu atât mai mult cu cât așteptarea a meritat.

Beea si DARI

Beea (stânga) și Dari (dreapta), spărgând gheața la evenimentul de duminică.

Două domnișoare – Beea și Dari, sparg gheața și se prezintă în fața scenei, cu chitările lor acustice. Din păcate, există două mici dificultăți – microfonul nu merge, iar din dreapta scenei se pot auzi clopotele bisericii. Prima problemă se rezolvă spontan, însă fetele sunt nevoite să cânte două melodii având pe fundal sunetul clopotelor.

Un tânăr a cântat câteva cover-uri și o piesă proprie, iar ulterior David ne-a surprins cu talentul lui de a cânta la vioară. Atmosfera a devenit și mai destinsă în momentul în care trupa Creative Band a urcat pe scenă. Componenta trupei este următoarea: Tania (solista), Raul (chitară bass), Vianu (chitară), Andrei (clape), David (vioară), Tzontzo (tobe) și nu în ultimul rând, Cătă – manager și inginer de sunet, responsabil cu sonorizarea de la eveniment.

Creative band

Formaţia Creative band, pe scena din Piaţa Cetăţii.

În jurul orei 20:20 apare pe scenă trupa punk The Fridays. Își încep recitalul cu câteva cover-uri ale unor piese cunoscute: System of A Down – Lonely day, Vița de vie – Basul și cu toba mare, Blur – Song 2. Continuă apoi cu piese proprii: ”Blocul 21” (despre care spun că o vor lansa în curând), ”90”, ”Vineri” (prima lor melodie) și o piesă pe care o dedică ”tuturor domnișoarelor și iubiților lor”. S-a cerut bis și băieții au mai cântat ”Blocul 21” și ”Vineri”.

Evenimentul de duminică a fost, per total, mai reuşit decât cel de sâmbătă. Totuşi, cu plusuri, cu minusuri, întreg proiectul trebuie lăudat. Felicitări organizatorilor şi tuturor participanţilor la eveniment!

În continuare, vă invit să urmăriți un clip tip rezumat al evenimentului.

 

 

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

Alexandru BONAȚ

Alexandru BONAȚ

Tânăr student, dornic de a învăța lucruri noi și de a le împărtăși cu ceilalți. Îmi doresc curățarea mizeriei morale a societății, nu mascarea ei. Îmi propun să șterg praful de pe subiecte demult uitate, să pun într-o lumină bună ideile faine și să contribui la demascarea și eliminarea tuturor celor care pot fi numiți microbi ai comunității. Ce pot să zic? Sunt ambițios.Fara comentarii

Scrie un comentariu
Momentan nu sunt comentarii! Poti fi primul care comenteaza acest articol!

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*