Salt în gol de pe Turnul Combinatului. “Mafia locală” organizează sporturi extreme folosind patrimoniul orașului.

Salt în gol de pe Turnul Combinatului. “Mafia locală” organizează sporturi extreme folosind patrimoniul orașului.

Un rus pasionat de sporturi extreme și un român din Oradea au reușit în August 2014 să sară atât de pe Turnul Combinatului Cuprom, cât și de pe Turnul de Parașutism de la Recea. Ei au filmat și au imortalizat în fotografii această experiență spectaculoasă, despre care au și povestit cum s-a întâmplat. Aflăm astfel lucruri interesante despre Mafia din Baia Mare, localizată în declarațiile rusului care a realizat filmarea pe terasa restaurantului Lumiere, Mafie care organizează evenimente de sport extrem folosindu-se de bunurile orașului.

August 2014. Aventura lui Semion și Ovidiu în Baia Mare

Totul s-a întâmplat în august 2014. Rusul Semion Lazarev și orădeanul Ovidiu Bălan au ajuns la Baia Mare, după ce au participat la campionatul de salturi aeriene extreme de la Balaton. Ce s-a întâmplat la Baia Mare, povestește Semion Lazarev, rusul în vârstă de 35 de ani originar din Sankt Petersburg:

Ideea a fost a lui Ovidiu. El este din România și mi-a spus că acolo există un turn înalt de 350 de metri, de pe care putem sări. Am plecat după-amiaza de la Balaton și la ora 2.00 dimineața eram deja în Baia Mare. Dimineața, aici ne-am întâlnit cu Christian, un parașutist român, care ne-a promis sprijin deplin ca să facem salturi de pe acel turn și ne-a zis că aranjează el treaba asta cu mafia locală. 

De fapt această întâlnire a fost esențială și s-a dovedit partea cea mai importantă a vizitei noastre la Baia Mare. La 14 ore de la sosirea în Baia Mare stăteam pe terasa restaurantului italian din piața centrală și mâncam paste și negociam săriturile cu un tip care părea a fi proprietarul sau șeful de restaurant de la localul acesta cu pretenții. Îl cheamă Bogdan, este un tip foarte bine făcut, cred că face culturism, este foarte bine întreținut, dar nu e pasionat doar de tras de fiare. Ne-a zis că are și el 20 de salturi la activ de pe acel turn și de pe altele și a promis că ne ajută. Ne-am înțeles la toate detaliile, ne-am asigurat de sprijinul mafiei locale în maxim două ore și am și plecat pentru a viziona Tubul ăla mare, care se vede de la mare distanță de oraș.

Turnul ăsta chiar are 352 de metri și este rămășița unui combinat chimic de prelucrare a minereurilor. A funcționat până în anul 2000, când a fost închis, în urma unui dezastru ecologic. Toată această amenajare industrială este acum în ruine, erau acolo zeci de țigani cu ciocane mari, care spărgeau betoanele, ca să recupereze fierul din construcții. Încărcau toată marfa în căruțe și o duceau la centre de recuperare a metalului. Firește, toată această activitate nu este legală, în mod oficial și este imposibilă fără plata unor comisioane către băieții de la firma de pază din zonă. Tot cu ei ne-am înțeles și noi, de fapt aranjamentul a fost făcut de băieții din mafia locală, iar paznicii ne-au asigurat accesul la tubul ăla imens.

Conducta este imensă! Se compune din două trunchiuri – cel extern și intern, între ele există un spațiu gol cam de un metru și jumătate, iar la fiecare inel al construcției este o ușă spre exterior.

Sunt scări și la interior și la exterior, dar cele de la interior sunt într-o stare foarte proastă, coroziunea nu le-a iertat, sunt foarte periculoase. O scară exterioară este încă în stare foarte bună, vopseaua este cam scorojită, se exfoliase pe suprafețe mari, dar scările și platformele sunt încă în stare bună, pot fi folosite la urcare, nu prezintă riscuri mari.

Pe alocuri, însă, lipsesc bucăți din platforme și trebuie să fii atent și să faci eforturi ca să treci mai departe.

În sfârșit, am ajuns sus fără prea mari peripeții și ne-am pregătit de zbor. Și am început cu o premieră, cu un record: primul român care a sărit de pe acel turn folosind un costum de tip wingsuit. Vorba lui Ovidiu: Record Național la Baia Mare!

După cum se poate observa în poze – la aterizare ne-au așteptat mai mulți parașutiști locali, dar și bandiții noștri din Mafia locală. Ei ne-au ajutat să strângem parașutele și echipamentele și au securizat zona de aterizare.

Desigur, imediat după salt, ne-am dus la cină la restaurantul lui Bogdan, care apare în poze, este cel din stânga, cu tricou cu emblema Marii Britanii. A fost doar un act de socializare necesară…

Următoarele două zile am sărit în voie de pe conducta asta imensă, iar Mafia ne-a protejat, având grijă pentru a rezolva toate problemele noastre. Asta după ce am avut câteva emoții serioase, cu niște țigani, care au vrut să ne jefuiască și au sărit la noi cu cuțitele.

Am fugit spre turn, abia am avut timp să urc pe scară și Ovidiu a început să-l strige pe Bogdan, care a apărut și l-a lovit cu picioarele pe un țigan tânăr, chiar lângă prima platformă. Foarte repede, după ce au văzut că iau bătaie, țiganii și-au pierdut interesul pentru noi.

Altă dată am văzut gardieni, și din nou am apelat la bunul nostru prieten Bogdan, care a curățat terenul. Ce mai, pot spune că în Baia Mare, am fost hrăniți, protejați și sprijiniți de nota 10. Și am sărit de pe Marele Tub!

Orice ospitalitate are limitele sale și am decis să nu mai abuzăm de prietenii noștri din Baia Mare și să mergem înapoi spre Balaton. Dar, la ieșirea din oraș, ce să vezi? Am dat peste un turn de parașutism înalt de 60 de metri.

Unitățile noastre militare din Rusia au simulatoare similare, dar turnurile sunt înalte doar de 25 de metri, ceea ce le exclude din lista de obiecte de interes pentru noi. În Baia Mare, acest turn are o înălțime de 60 de metri și nu am putut să ne abținem să nu testăm câteva sărituri.

 

Aceasta este relatarea sportivului rus Semion Lazarev. Pe lângă fotografii, cei doi săritori de la înălțime au realizat și un montaj video, pe care îl puteți viziona mai jos.

Trei seturi de întrebări, pornind de la acest subiect

1. Este evident din aceste imagini că Turnul Cuprom poate fi valorificat ca și destinație turistică pentru sporturi extreme. Filmarea celor doi este publică, încă din 2014 ea este distribuită pe Internet. De ce Primăria Municipiului Baia Mare, proprietar al acestui obiectiv de peste 4 ani, nu a întreprins și nu întreprinde absolut nimic pentru a valorifica această atracție turistică?  Când are de gând primarul Cherecheș să facă și ceva serios pentru a încuraja cu adevărat turismul în Baia Mare, în afară de concertele de doi bani cu artiști de duzină, care nu atrag niciun turist în mod real?

2. Cum au putut să intre în Turnul Cuprom și Turnul de Parașutism cei doi parașutiști ruși și prietenii lor, nederanjați de vreun paznic, neopriți de vreo oficialitate, neluați la întrebări măcar de vreun polițist local? Salturile celor doi puteau fi observate, măcar în aterizare, dacă exista vreun paznic capabil în acele zone. Baia Mare și proprietățile sale sunt sat fără câini? Cine răspundea în cazul unui accident? Cine intervenea pentru salvare, în cazul unei accidentări?

3. Combinatul Cuprom face obiectul unui contract de servicii de pază încheiat între Primăria Baia Mare și firma Quick Security, care în acte aparține cercetatului penal Făt Nicolae-Ioachim, iar în realitate, de facto, aparține altui cercetat penal din dosarul HCM de la DNA, întâmplător primar al orașului. Care este valoarea contractului dintre Primărie și Quick Security, câte posturi de pază trebuie să asigure Quick la Cuprom, câți bani a plătit Primăria în baza acestui contract până acum, cum s-a acordat acest contract (licitație, selecție, blat, șpagă?) și mai ales de ce nu există niciun fel de act referitor la acest contract pe site-ul primăriei, BaiaMare.ro? Acestea sunt mai mult întrebări retorice, întrebările serioase le vor pune procurorii DNA, către care am făcut deja o plângere scrisă.

Iată și filmarea realizată de cei doi:

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

Gabriel Mihail LAZAR

Gabriel Mihail LAZAR

Gabriel Mihail LAZAR este pseudonimul unui colaborator al redactiei noastre, specializat in investigatii. Lucreaza intr-una dintre institutiile speciale din Baia Mare si are acces la o serie de informatii bine protejate. Dacă aveti date, idei sau sugestii care pot completa articolele sale, nu ezitați sa i le transmiteți prin e-mail la gabriel.mihail@maramuresenii.ro.


4 comments

Scrie un comentariu
 1. Bianca Pop
  Bianca Pop 3 December, 2015, 08:30

  De acolo si doar de acolo se vede industria si dezvoltarea economica a orasului:practic ZERO.De era turnul mai inalt se putea vedea si dezvoltarea judeteana: tot Zero.ZERO parcuri industriale,ultimii la PIB-ul din Ardeal: http://incont.stirileprotv.ro/infografice/evolutia-economica-a-romaniei-pana-in-2017-judetele-cu-cele-mai-mari-salarii-cel-mai-puternic-pib-si-cea.html

  Reply this comment
 2. nicu
  nicu 3 December, 2015, 08:53

  Rezultatele slabe ale economiei se datoreaza tuturor nampututilor care nu au facut nimic, din punct de vedere economic, pentru comunitatile pe care le administreaza>Se apropie alegerile si o sa vedeti tupeul nemasurat al celor care politic au vrut functii doar pentru ei,pentru linistea lor si a familiilor .Nimic pentru comunitatile din care fac parte,nimic pentru bunastarea cetatenilor.Toti se cred politicieni de vocatie si cred ca daca ei nu si-ar onduii suncile, in exercitiul functiunii,noi sigur le-am simtii lipsa,valoarea .Ar fi cazul ca nampututii sa se abtina si sa-i mai lase sa incerce si pe altii, nu de alta dar daca in cateva mandate nu ai facut nimic,e putin probabil sa ingresi porcul in ajunul Craciunului.

  Reply this comment
 3. nicu
  nicu 3 December, 2015, 10:02

  Si hai sa vedem si o realizare notabila : Parcul Central.Asa da.Sa-i dam Cezarului ce-i a Cezarului si sa speram ca si pe viitor orasul va evolua cu proiecte serioase,realizabile.Pentru o doamna care preamareste Clujul, trebuie sa- i aduc aminte ca intotdeauna clujenii ne-au faultat si au fost mai rai cu noi decat miticii.Macar miticilor nu le-a pasat de noi, dar astia nu au vazut cu ochi buni dezvoltarea noastra.Vorbesc din experienta, am lucrat la o multinationala care avea sediul pe Transilvania aici in oras iar clujenii,cu sprijinul unor tradatori locali, au luptat sa transfere catre ei cele peste 200 de locuri de munca.Noi am ramas cu 200 de someri.Vorba unuia,pe vremea lui Ceasca orasul asta avea interzis sa aiba si un amarat de liceu de arta,ca nu cumva sa aspiram la mai mult, mai ales datorita traditiei cu Scoala Baimareana.Si din pacate asa e in orice domeniu:infrastructura,sanatate, dezvoltare economica ( au 7 parcuri industriale). Ne-am predat cu Universitatea ( Petrosaniul i-a refuzat ) si la noi chiar si caserita si-a pierdut job-ul,sa nu mai zic ca profilurile cu cautare( consacrate aici) dintr-o data au ramas nedemne pentru oras.Nu e destul ca nu am avut noi oameni capabili dar ne-au mai faultat si altii (chiar si Satu Mare, cu Aeroportul ). Din pacate,printre noi sunt multi lupi in blana de oaie.

  Reply this comment
 4. Valeu MM
  Valeu MM 3 December, 2015, 21:28

  AR FI BINE DACA JURNALISTII VOSTRI DE ASA ZISA INVESTIGATIE S-AR DOCUMENTA inainte de a scrie terciuri politice. 1. Societatea Cuprom are o situatie nu prea necunoscuta publicului larg si in nici un caz proprietatea asupra turnului si asupra terenului acestui fost combinat chimic, nu face parte din patrimoniul Consiliului Local, adica al primariei asa ca primarul si sa vrea nu poate sa faca nimic cu acel turn numai cu aceptul proprietarului iar sa investeasca primaria pe terenul si constructia unui alt proprietar nu este posibil . Proiecte de fezabilitate asupra utilizarii aceste platforme si a turnului s-au mai facut, intentii au fost, dar atata vreme cat pentru decontaminarea terenului este nevoie sa inlaturi o suprafata totala cu o profunzime de 80 de cm…..nu prea stiu cine are banii astia. Mai bine ati intreba care banci creditoare au permis jaful organizat de fier vechi, si demolarea cladirilor de pe aproape intreaga suprafata a combinatului.
  2. De asemenea nu ar fi rau sa intrebati , oare dupa ce materiale speciale mai sapa tiganii si in prezent prin toate craterele de acolo? – s-ar putea sa descoperiti lucruri foarte interesante si secretizate; acolo-i intrebarea = de ce intra frecvent acesti scurmatori si nu de ce 2 tineri au sarit intr-o veselie din turn, ei nu au luat nimic de acolo.

  Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*