S-a înființat USR Maramureș: Oameni, printre oameni. Oameni, pentru oameni.

S-a înființat USR Maramureș: Oameni, printre oameni. Oameni, pentru oameni.

Citesc zilele trecute reacțiile internauților băimăreni (și nu numai) cu privire la subiectul Nicușor Dan și USR. Printre zecile de persoane – în genere tineri – care laudă inițiativa, o suită de oameni mofturoși critică existența sau mă rog, ideea înființării și a candidaturii USR.

Ignorând balivernele despre USR și Soros și toate celelalte idei nefondate, remarc următorul lucru: oamenii, majoritatea fără o cultură politică solidă și la zi, sătui (sau nu) de actuala clasă politică, și-au pierdut speranța că mai există oameni modești, cinstiți și care pun interesele comunității pe primul loc. Pentru ei, arhetipul acesta există doar în cărțile suprarealiste probabil, nu și în realitate.

Urmăresc o parte din membrii grupului de inițiativă USR Maramureș pe Facebook de mai mult timp. Îi văd adesea criticați de eventualul electorat. Spunea cineva, ieri parcă (23 septembrie –n.red), un lucru care mi-a atras atenția: ăștia de la USR fac multă gălăgie pe Facebook și în rest nimic, sunt ipocriți și vor ciolanul.

Așa să fie? Mi-am adus aminte că au sâmbătă, 24 septembrie, un eveniment prin care strâng semnături în centrul vechi și am zis: de ce să nu merg să îi cunosc?

1
Ajung în centru și mă pierd în baia de oameni, adunați ”la castane”, însă nici urmă de vreun USR-ist. Dau un telefon și aflu că grupul de inițiativă se adună în Piața Libertății. Mă așez pe o bancă și îi zăresc pe cei care îmbrăcau tricourile cu mesajul: ”PARLAMENT PENTRU OAMENI. SEMNEAZĂ PENTRU USR

Prima semnătură de azi, din cadrul acestei întâlniri a voluntarilor USR, este a mea. Strângerea de semnături a început de cel puțin o săptămână. Scopul este acela de a organiza filiala USR Maramureș și de a putea candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Pentru acestea, e nevoie de 5.000 de semnături pe plan local și 200.000 pe plan național.

22

Despre ideologia (încă) nedefinită, codul de integritate pentru adeziunea în partid și despre obiectivul de 10% la parlamentare, am vorbit deja într-un alt material, pur teoretic. Acum cântăresc randamentul simpatizanților și viitorilor membri USR în practică, să zic așa.

Pe parcursul timpului petrecut alături de ei, asist la zeci de discuții – unele infime, de câteva secunde, altele de minute întregi. Există oameni (puțini, într-adevăr, dar există) care vin și cer să semneze fără să fie abordați. Văd speranță în ei și un zâmbet umil pe fețele lor care-mi transmit un vag ”va fi bine!”

2

Există, bineînțeles, și oameni care nu sunt încrezători în proiectul USR. Cineva strigă la un moment dat, de câteva ori: ”USR – Uniunea salvați romii!”. Un domn mai în vârstă refuză hotărât să semneze: ”USR va vinde România. Voi ne vindeți țara!”.

Am auzit un ”Nu”, motivat ”că vă ocupați de lucruri slabe.”. O domniță întreabă, ironic, sper – ”Trebuie să vă dau bani?”. Apoi, cineva spune că semnează ”doar dacă îl puneți în cătușe pe Băsescu!”

Cea mai tragicomică discuție este între doi reprezentanți USR și o doamnă căreia nu-i place cum arată centrul vechi, de când e arestat Cherecheș. Femeia, întrebată pe cine vrea la conducere, răspunde – ”pe nimeni”. I se spune că trebuie să conducă cineva, totuși, iar răspunsul său ne îmbucură și întristează în același timp – ”Da. Dumniezo și Maica Sfântă! Și Isus!

Petrec, deci, peste două ore cu oameni, printre oameni. La finele acestor două ore ajung la concluzia că pot schimba lejer acel ”printre” în ”pentru”, fiindcă văd devotament în vorbele și în acțiunile lor.

1111

Am ocazia să stau de vorbă cu majoritatea celor prezenți din grupul de inițiativă USR. Mă infiltrez îndeosebi în aripa tânără, sub 30 de ani. Astfel îl întâlnesc pe David care, de pildă, are 25 de ani și este un mic antreprenor, pasionat de management și psihologie. Îmi povestește că a fost total apolitic înainte și că a făcut un pariu cu el însuși, pentru a-și (auto)demonstra că se poate face politică și într-un mod onorabil.

david-birtas

Vlad a terminat dreptul la Cluj și îmi spune că a fost membru în PNL la finele liceului, doar până ce a fost dat afară, datorită neplății cotizației, fără să participe însă la vreo ședință sau activitate în calitate de membru. La fel, Ionuț, absolvent de mate-fizică și profesor de matematică, îmi explică (ne)apartenența lui la TSD din 2004, când a semnat, în glumă, adeziunea.

Radu a fost implicat dimineață în activitatea Let’s Do It, Romania!, dar este activ şi cu alte ocazii în activităţi comunitare. Dan este membru al unei asociaţii care se ocupă cu persoanele tinere cu probleme, îndeosebi cu sindromul Down. Iar lista continuă.colaj

Ce au în comun oamenii ăștia, pe lângă faptul că niciunul dintre ei nu a făcut politică înainte sau cel puțin nu la modul serios este, înainte de toate, faptul că sunt oameni simpli. Cu toții afirmă că își doresc transparență și dispariția (diminuarea) corupției – nu e ceva nou, auzim asta în stânga și-n dreapta peste tot, mai ales în prag de alegeri.

Diferența dintre oamenii ăștia și politicienii vechi, cunoscuți, este că aceștia de pe stradă, din fața mea, sunt credibili. Cu siguranță ar avea o şansă împotriva arhetipului politicianului român – (ne)omul cu ceafă lată și gușă, miros ieftin de parfum scump, atitudine de cocalar și lipsă totală de principii, conștiință și cunoștință. Cu siguranţă le-ai putea acorda şi tu această şansă.

Ia legătura pe Facebook cu Grupul de inițiativă USR MARAMUREȘ – Persoană de contact: Dan Ivan (0745 398 368) – coordonator.

Mai jos puteți găsi mai multe imagini de la eveniment, realizate de Karina Veber.

 

 

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

Alexandru BONAȚ

Alexandru BONAȚ

Tânăr student, dornic de a învăța lucruri noi și de a le împărtăși cu ceilalți. Îmi doresc curățarea mizeriei morale a societății, nu mascarea ei. Îmi propun să șterg praful de pe subiecte demult uitate, să pun într-o lumină bună ideile faine și să contribui la demascarea și eliminarea tuturor celor care pot fi numiți microbi ai comunității. Ce pot să zic? Sunt ambițios.Fara comentarii

Scrie un comentariu
Momentan nu sunt comentarii! Poti fi primul care comenteaza acest articol!

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*