Retrospectiva zilei de marți, 26.04.2016 (asupra opiniei publice)

Retrospectiva zilei de marți, 26.04.2016 (asupra opiniei publice)

Mă trezesc de dimineață și merg la facultate. Stau acolo două ceasuri și merg să iau masa în oraș, împreună cu prietena mea. Aceasta îmi arată o știre schelet, în stare de actualizare (era ora 12:30), cum că DNA-ul l-ar fi vizitat pe primarul nostru. Îi spun să pună telefonul deoparte și să ne bucurăm de masă și de timpul împreună. Nu mă interesează subiectul.

După-masa vine și trece, iar zvonul acestui rendez-vous dintre Cherecheș și domnii de la DNA a fost confirmat de mai multe voci din presă și nu numai. Evident, s-au făcut actualizări, au apărut și filmări, câte și mai câte. Am auzit întâmplător, în sala de curs, pomenindu-se de acest subiect. Nimic în detaliu, nimic din ceea ce nu știam deja, adică – primarul a fost vizitat de DNA și… cam atât. Din nou, nu mă interesează subiectul.

Ajung acasă cu puțin înainte de ora 20, îmi fac damblaua, apoi mă așez la birou și pornesc calculatorul. Nu găsesc cuvintele necesare să descriu starea pe care am avut-o când am intrat pe Facebook – aș zice că am dormit toată ziua, iar cineva mi-a dat un uppercut și m-a trezit la realitate. Cred că vorbele unui clasic în viață exprimă mai multe în câteva cuvinte, decât aș putea eu în câteva pagini – ”Păi ce-ai făcut mă, nene, măăă?!”. Cuvintele zilei din newsfeed-ul meu sunt ”Cherecheș”, ”DNA” și, aparent – ”mită”.

Citesc mai multe păreri legate de acest subiect și încerc să-mi păstrez gândirea limpede, fără să simpatizez vreo tabără. E ora 23 și, printre altele, citisem deja părerile a peste 50 de persoane – de la jurnaliști (de primă mână sau de mâna a două, a treia, etc.) până la părerile băimărenilor de rând.

Ce n-am putut să nu observ a fost, evident, opinia domnului primar. Am consultat, inițial, pagina lui de Facebook, voind să aflu întâi părerea lui, direct de la sursă. Cea mai recentă postare –  un filmuleț de 15 secunde în care susține că ar fi liber, nicidecum reținut pentru 24 de ore, cum s-a auzit. Tind să cred că domnul primar ar fi fost mai credibil dacă ar fi filmat puțin și interiorul camerei în care se afla și dacă ne-ar fi putut spune ceva mai multe.

Nu îmi doream să văd un film artistic de 90 de minute, dar o filmare de 90 de secunde, să zicem (în care să nu se filmeze doar pe el), era mai convingătoare. Trebuia să se gândească și la sceptici. De timp liber nu cred că se pune problema să nu fi avut, din moment ce a răspuns la zeci de comentarii pe Facebook. Ori de asta se ocupă altcineva, care vorbește (cam mult/e) în numele lui? Cât despre mesajul lui din jurul ore 13, rămâne de văzut dacă e doar un simplu mesaj populist sau nu.

reactii01

Realizez că în loc să termin cartea lui Joyce (așa cum mi-am propus inițial să-mi petrec seara), pentru seminarul de mâine dimineață, fac altceva. Ajung, deja, undeva la aproape 100 de păreri citite, în legătură cu (ne)fericitul eveniment. Unii se bucură de ce i s-a întâmplat lui Cherecheș, unii nu. Câte unul are argumente, câte altul nu. E zarvă mare pe internet. Alții pur și simplu nu știu cum ar trebui să reacționeze. Cred că aici mă încadrez și eu. Deocamdată.

Ce se va întâmpla în continuare? Vom trăi și vom vedea. Eu, unul, încerc să-mi păstrez doza de obiectivitate. Cert este că pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție au apărut, deocamdată, două comunicate în legătură cu acest eveniment. Unul la ora 17 și unul cu puțin înainte de ora 22. Înțeleg că domnul primar îi va vizita, la Cluj, pe cei de la DNA. Sunt curios de rezultate.

reactii02

În altă ordine de idei, norocul meu este că m-am tuns recent, că altfel cred că-mi smulgeam toate firele de păr din cap, la ce comentarii prost scrise și negândite am citit. Sunt tare curios cum ar arăta site-ul DNA, dacă aceștia ar oferi publicului loc pentru comentarii, la cele două comunicate aferente evenimentului de azi. Oare tot așa?

A.B.

Nota redacției: acest text aparține unui student băimărean, cititor al paginii noastre, inițialele sale sunt A.B. Suntem bucuroși să vedem că există în Baia Mare tineri care gândesc liber și care au opinii în urma unor raționamente bine documentate.

 

 

 

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

REDACTIA Maramuresenii.ro

REDACTIA Maramuresenii.ro

Puteti contacta Redactia Maramuresenii.ro prin e-mail la redactia@maramuresenii.ro. Va vom raspunde prompt.


Fara comentarii

Scrie un comentariu
Momentan nu sunt comentarii! Poti fi primul care comenteaza acest articol!

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*