Presă independentă în Maramureș? Să-i fie țărâna ușoară.

Presă independentă în Maramureș? Să-i fie țărâna ușoară.

Zvonurile și discuțiile online de săptămâna trecută legate de trecerea postului local de televiziune TL+ în sfera de influență a dictatorului local care controlează direct sau prin interpuși mare parte din sursele de informare regionale m-au determinat să scriu acest articol, care sunt convins că nu va fi pe placul multora dintre cei care activează acum în zona serviciilor de informare publică locală.

Cred că acest articol va reprezenta o premieră, fiindcă va spune o mulțime de lucruri  pe care toată lumea le știe, dar nimeni nu are curajul să le spună public. În privința situației de la TL+, nu am informații clare și nici nu mă prea interesează subiectul, știu doar că pachetul de acțiuni deținut până de curând de politrucul traseist Mircea Dolha este disponibil, că acesta nu mai este capabil sau dispus să finanțeze activitatea postului ca până în prezent și că se caută o altă sursă de finanțare, care ar putea fi reprezentată de un interpus al unui alt politician, care ar putea fi chiar Mărețul Edil. Adică din lac în puț, nu se schimbă nimic, decât eventual în rău, în sensul că relativa independență a emisiunilor de tip talk-show realizate de Romeo Dobocan ar putea fi și ea îngropată definitiv.

De la bun început, să stabilim un lucru clar: Maramureșul nu mai are de multă vreme mijloace de informare independente, credibile, oneste, interesate exclusiv de informarea corectă a publicului și de îndeplinirea rolului fundamental al mass media într-o societate evoluată, acela de câine de pază al democrației. Ei bine, câinele nostru de pază seamănă perfect cu câinii pe care i-ați văzut în imaginile de săptămâna trecută de la adăpostul ecarisajului din Baia Mare. Situația aceasta nu este unică în țară, ba dimpotrivă, regula națională este că mass media sunt controlate de cercuri de interese politico-economice, iar mijloacele de informare independente care mai supraviețuiesc sunt niște excepții firave.

Așadar, organizații media credibile și independente nu mai există. Dar mai avem în Maramureș jurnaliști onorabili, credibili, a căror scriitură să merite încredere și ale căror informații să poată fi luate de bune, fără rețineri? Răspunsul este, deocamdată, NU. Ceea ce nu înseamnă că aceștia nu există, ci că aceștia nu se mai manifestă public, fiindcă nu mai au unde, nu mai au resurse sau nu mai doresc să activeze în acest domeniu mlăștinos și plin de capcane. Iar cei care încă activează și își mai permit independență sau onorabilitate sunt prea puțini și publică pe internet pe pagini cu impact local redus sau au și ei un stăpân care oricând le poate închide gura.

De ce e moartă și de mult îngropată presa independentă în Maramureș? Iată principalele cauze:

1. Economia privată a județului este superbă, dar lipsește aproape cu desăvârșire. Ca să existe mass media independente, una dintre cele două surse de finanțare legale și normale a acestora sunt veniturile din publicitate, adică din bugetele de comunicare alocate de companiile interesate să își vândă produsele și să activeze în aria geografică respectivă. Dacă adunăm toate bugetele cheltuite de mediul de afaceri privat astăzi în publicitate în mass media în Maramureș nu depășim un total real lunar de câteva mii de euro. Cu acest buget nu ai cum să ții în funcțiune nici măcar un ziar local, ce să mai vorbim de televiziuni sau posturi de radio?

2. Mediu social needucat, public fără cultură de consum media. Locuitorii Maramureșului, ca și ai celorlalte județe, au fost obișnuiți în ultimii 25 de ani cu ideea că informația de presă o primesc gratuit sau contra unor sume modice. În Maramureș, astăzi, maxim 3000 de persoane din cei aproape 300.000 de locuitori din statistici plătesc din buzunarul lor o sumă zilnică sau lunară pentru a cumpăra informație media, iar aici mă refer la abonații sau cumpărătorii de la chioșc ai ziarelor locale. 0,3% din populație înțelege că informația costă și nici acest segment infim nu are imaginea reală a acestui cost.

La noi un ziar costă 1 leu, iar în țările normale la cap, unde chiar există medii de informare independente și unde banii plătiți de către consumator pentru a cumpăra ziarul sunt a doua mare sursă de finanțare, prețul firesc calculat economic al unui cotidian este de minim 1,25 euro, adică 5-6 lei. Așadar, stimate cetățean, dacă vrei informație gratuită este logic ca ăla care plătește fabricarea ei să își bage nasul în conținut, astfel că tu nu mai primești informație curată, ci manipulată. Dacă ar mări prețul ziarului nu la 5 lei, ci la 2 lei, ziarele locale ar rămâne fără jumătate din cititorii actuali și în câteva săptămâni și-ar înceta în mod firesc apariția.

3. Mediu de afaceri privat rudimentar, needucat, incompetent, necompetitiv. 95% dintre oamenii de afaceri locali habar nu au ce înseamnă comunicarea cu publicul, publicitatea, construirea de notorietate, credibilitate și favorabilitate prin transmiterea coerentă și consecventă de informații către masele largi. Cele mai multe companii locale ori nu au deloc un departament de marketing sau comunicare, ori au pus în acea funcție o persoană absolut incompetentă și incultă, în general o rudă sau o amantă a patronului. Cele mai multe companii din Maramureș cred că publicitatea este de fapt o taxă de protecție sau o donație de întrajutorare plătită către un mijloc de informare, ca răspuns la un potențial șantaj sau la un gest tipic de cerșetorie.

Principalii vinovați pentru această situație sunt oamenii din mass media, care așa și-au învățat clientela și așa s-au finanțat până acum. Pe de altă parte, nici cei care folosesc tehnicile de comunicare publică prin mass media nu au standarde onorabile, de vreme ce, la momentul publicării scandaloaselor reclame calomnioase anti-Iohannis pe paginile unui ziar electronic local, un singur client de publicitate a înțeles că nu își poate asocia imaginea cu așa o mârlănie toxică și și-a retras reclama de pe acel suport.

Situația de azi a mijloacelor de informare reprezintă un cerc vicios. De foarte multe ori, atunci când am avut la dispoziție bugete de comunicare ale companiilor pentru care am lucrat anumite proiecte, am constatat că este mult mai bine să folosim orice alte modalități de comunicare decât cele oferite de mass media locale, asta fiindcă tarifele solicitate erau scandalos de mari și nejustificate concret de rezultate palpabile dar și fiindcă spațiile de difuzare erau atât de impregnate de publicitate toxică, încât mesajul nostru ar fi fost deformat grav. Ca să înțelegeți concret la ce mă refer, gândiți-vă cum ați reacționa dacă ați vedea reclama unui restaurant onorabil între o știre despre cât de bine a funcționat deszăpezirea în oraș și o altă reclamă, care povestește că Iohannis a vândut copii pentru organe și va decapita pensionarii cu drujba.

4. Dominația și dictatura banului public. Acesta este adevărul care doare cel mai tare și îi deranjează pe onorabilii care se pretind jurnaliști și se ocupă de informarea publicului: absolut toate mijloacele de informare existente astăzi în Maramureș sunt finanțate, total sau majoritar, din bani publici, direcționați către conturile acestor organizații ori în mod direct, pe baza unor contracte de publicitate, ori livrați în mod indirect, cu sacoșa din portbagaj, de către un personaj politic care cumpără astfel influență, imagine și protecție. Echilibrul între încasările din vânzarea ziarului și publicitatea reală pe de o parte și banii instituțiilor publice și ai politicienilor corupți s-a rupt de multă vreme, iar sursa toxică de finanțare (banii publici sau politici) a ucis definitiv sursa sănătoasă de finanțare. Acela a fost momentul când presa și-a pierdut definitiv independența.

Uitați-vă în ziarele locale, pe televiziunile locale sau ascultați radiourile locale: o să vedeți o sumedenie de anunțuri publicitare de la primărie, de la clubul de handbal, de la consiliul județean, de la regiile de apă sau de transport local, de la companiile publice sau private care prestează servicii publice pentru administrațiile locale: aceștia sunt banii publici care cumpără conștiința jurnaliștilor și îi determină să se transforme în scribi și lingăi. Apoi uitați-vă și la conținutul așa-zis jurnalistic al acelorași mijloace de informare: o să vedeți aproape zilnic multe articole sau reportaje despre cât de harnici, isteți, vizionari și bine intenționați sunt politicienii: să știți că în spatele acelor articole sau reportaje sunt bani furați de acei politicieni din bugete publice prin tot felul de scamatorii și direcționați către acel mijloc de informare sau acel jurnalist, ca să i se facă propagandă și să nu i se pună întrebări incomode. În general, aceștia sunt bani negri, cărați cu sacoșa și căpătați de către politician de la firmele cărora le-a făcut cadou pe bani nejustificat de mulți niște lucrări publice de care o să își bată joc (deszăpezire, asfaltări, spații verzi, renovări de creșe și licee sau reabilitări ale rețelelor de apă, de exemplu).

Din aceiași bani publici se plătesc și campaniile electorale prin mass media. Dacă vă întrebați cine a plătit pentru calomniile, mizeriile și minciunile publicate pe pagini întregi, postate pe toți pereții orașului sau difuzate ore întregi în recent încheiata campanie electorală, răspunsul este simplu: noi, cetățenii, din bugetele publice am plătit, fiindcă toate acele servicii de reclamă au fost achitate prin tot felul de scamatorii făcute cu banii publici de către puternicii zilei. E mai mult decât comic și naiv să ne închipuim că băieții ăștia veseli au adus bani de la ei de acasă pentru a face reclamă electorală candidatului de la centru.

5. Patronate și management incompetente și corupte în mass media. Instabilitate, incoerență, incompetență, lipsa unor cunoștințe minimale de management, lipsa unor standarde profesionale minimale, lipsa de onorabilitate și de profesionalism sunt caracteristicile fundamentale ale celor care dețin sau conduc mijloacele de informare din Maramureș, astăzi și în ultimii 20 de ani. Între patronii și managerii media am avut și avem infractori de drept comun (condamnați sau cercetați), evazioniști fiscal, politruci de joasă speță, miliardari de carton, îmbogățiți din afaceri cu statul (asfaltări, salubritate, deszăpeziri etc.) sau slugi preaplecate ale acestora, care cerșesc mărunțiș pentru a le ridica osanale puternicilor zilei. Când ăștia sunt cei care conduc, la ce fel de conținut poți să te aștepți?

6. Mediul politic și administrativ agresiv, abuziv și dictatorial. Amenințările cu abuzurile unor instituții de control, șantajul politic sau administrativ și răzbunările executate prin intermediul unor funcționari corupți au făcut ca presa să devină sclava puternicilor zilei, iar oamenii de afaceri din mediul privat care au deținut sau finanțat în mod onest mijloace de informare să se retragă din acest sector, de frica unor represalii. Principiul este simplu: Finanțezi mass media independente? Trimitem controale pe capul tău și te amendăm, te blocăm, te eliminăm din anumite afaceri, până îți bagi mințile în cap. Sau: Scrii articole critice sau pui întrebări incomode? Îți blocăm accesul la informație și trimitem controale de la instituții, că sigur îți găsim vreo bubă și apoi te sugrumăm.

Exemplu: proprietarul unui restaurant a primit mai multe telefoane de la niște “prieteni”, care i-au sugerat că nu ar fi bine să își facă publicitate într-un ziar care îl critică pe domnul primar, fiindcă este foarte posibil să se desființeze locurile de parcare din preajma restaurantului și să înceapă niște lucrări pe termen lung de modernizare a trotuarului, fix în dreptul intrării în restaurantul lui. Subtil, nu?

7. Inflația de mijloace de informare. Dacă adunăm numele titlurilor de presă tipărită, ale posturilor de radio cu frecvențe locale, ale posturilor de televiziune și ale paginilor web care activează ca mass media ajungem cam la 25-30 de entități diferite. În condițiile în care bugetele de publicitate disponibile în mod real și banii care pot veni de la consumatorii de presă nu sunt suficienți pentru a susține în mod real un singur mijloc de informare,e clar că această disipare în zeci de tabere este o realitate catastrofală.

8. Inexistența unor organizații și standarde profesionale ale jurnaliștilor. În ultimii 25 de ani, oricine a dorit să își asume public calitatea de jurnalist a putut să facă acest lucru. Orice prost care a reușit să publice chiar și un text agramat de două rânduri a putut pretinde ulterior că face parte din lumea presei. Cei care lucrează sau au lucrat în mass media și au avut cât de cât o calificare în domeniu sau într-o arie de competențe compatibilă nu au reușit niciodată să se constituie într-o organizație profesională și să stabilească niște standarde minimale de acces în această breaslă.

Astfel, vedem astăzi la televizor emisiuni realizate de foști deținuți de drept comun, alcoolici și peltici, a căror singură tehnică jurnalistică este șantajul, urmărim ca analiști invitați în talk-show-uri tot felul de dubioși care se dau jurnaliști dar sunt angajați fictiv pe la tot felul de instituții publice, avem ziare ale căror prime pagini și articole de fond sunt scrise și paginate direct din biroul de PR al politicienilor, citim pagini web care se pretind independente și realizează topuri ale politicienilor în care 99% dintre aceștia excelează prin hărnicie, onestitate și competență sau vedem trusturi media conduse de pipițe pline de tupeu, cu comportament de birjar și moralitate de lucrătoare pe centură.

9. Impostura, prin suprapunerea activităților de PR politic cu cele jurnalistice. Există și azi o serie de persoane active în mijloacele de informare care nu doar că se pretind onorabile, independente și credibile, dar și flutură stindardul luptei împotriva mediilor de informare politizate. Nu este rea intenția lor declarată, dar problema acestor persoane este că ele sunt salariate oficial sau neoficial ale unor oameni politici de a căror imagine publică se ocupă cu multă determinare, ceea ce îi descalifică automat din postura de lideri de opinie credibili și echilibrați. Oricât de mult ai pretinde că ești jurnalist independent, dacă faci pe șoferul, fotograful sau scriitorul de discursuri pentru un politician agramat sau incult nu mai poți să îți asumi acest statut, fără să provoci zâmbete de compasiune.

10. Mijloace de difuzare, nu de informare. Imensa majoritate a conținutului publicat astăzi de mijloacele de informare în masă din Maramureș reprezintă informație oficioasă. Ce înseamnă acest lucru? Mass media actuale funcționează doar ca un suport de transport și difuzare a unor informații livrate de către instituții și persoane interesate și nu se preocupă aproape deloc de construirea unui conținut original, propriu, bazat de necesitățile de informare reale ale consumatorilor. Jurnaliștii se prezintă cuminți la întâlnirile cu politicienii, funcționarii și emițătorii interesați de mesaje, deschid gura doar pentru a fi furajați cu informații gata redactate, nu le mestecă, nu le filtrează, nu le judecă și nu le verifică și se duc spre propriile redacții, unde le deversează disciplinați către public, așa cum au fost ele livrate inițial. 90% din conținutul de informație dintr-o zi al tuturor ziarelor tipărite sau online, al televiziunilor și radiourilor locale este absolut identic, iar singurele diferențe care apar provin din preferințele politice ale trustului respectiv, fiecare lăudându-și și înfățișându-și propriul stăpân în plin elan revoluționar în serviciul cetățenilor.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Acestea fiind spuse, se naște întrebarea firească: ce este de făcut? Nu mare lucru, deocamdată.

Poate apărea un mijloc de informare puternic și credibil, acum? Consumatori cu siguranță ar exista, oamenii din Maramureș, în număr mare, înțeleg instinctual care este situația actuală a mijloacelor de informare din județ și simt nevoia pentru o sursă de informare corectă și stabilă. Profesioniști capabili și credibili s-ar mai găsi, există câțiva profesioniști desăvârșiți care stau deocamdată deoparte și practică alte meserii, mai există un nucleu de redactori de bună calitate în echipa actuală de la Glasul Maramureșului și mai poți găsi câte unul-doi oameni capabili și valabili pe la celelalte ziare, posturi de radio și televiziuni. De un grup media cu ziar, radio și post tv s-ar putea aduna o echipă minimală. Dar se poate face asta? NU, cu siguranță NU.

Este absolut imposibil să înființezi acum în Maramureș (și în majoritatea județelor țării) un mijloc de informare de anvergură independent și credibil sau să transformi un mijloc de informare existent într-unul serios, onorabil și preocupat exclusiv de rolul său social fundamental, acela al informării corecte și complete a publicului.

Mediul politic actual în ansamblul lui, format din absolut toate partidele existente reprezentate în funcții publice, nu își dorește așa ceva, fiindcă actualii politicieni sunt în imensa lor majoritate niște incapabili corupți, care nu au nevoie de mijloace de informare care să le arate adevărata față. Mediul social nu este educat și capabil financiar să susțină o astfel de inițiativă, oamenii nu au posibilitatea sau obiceiul de a plăti o sumă corectă pentru a fi corect informați. Mediul economic este restrâns, mediocru, dezinteresat și needucat în acest sens, mai e nevoie de mult timp până se va înțelege ce înseamnă publicitatea și comunicarea publică și cum se fac acestea în mod eficient și util. Mediul profesional nu are minime standarde și nici nu și-a setat procese interne de autoreglaj, e plin de impostori și lingăi care compromit conceptul de jurnalism decent.

Am putea lua, rând pe rând, fiecare titlu din mass media actuale și să vedem în ce realitate se scaldă, dar am ajunge la un text mult prea lung și ne-am face mai mulți inamici decât am reușit să adunăm până în prezent. Dar pe viitor nu este exclus să scriem și pe această temă, mai ales că unii merită din plin să se știe public care le sunt resursele și motivațiile reale atunci când scriu articole sau apar la televizor.

Oricât ai investi azi într-un vehicul media de calitate și cu credibilitate, afacerea nu ar avea cum să funcționeze pe termen lung, într-un mediu în care competiția nu se desfășoară în mod onest, de vreme ce finanțarea din surse corecte și sănătoase poate fi anihilată violent prin banii publici care susțin competitorii corupți și prin abuzurile instituțiilor represive ale statului, corupte și controlate pe față de politicieni.

Așadar, o să putem vorbi despre mass media independente în Maramureș peste minim 10 ani, când, să sperăm, mediul politic va fi bine curățat de către justiție, mediul economic va căpăta educație și va începe să respire și să funcționeze, mediul social va ieși din faza de actuală de legumă și va avea asigurate minime condiții de supraviețuire materială, iar mediul profesional va fi format din tineri capabili și școliți și va fi curățat de lighioanele, impostorii și infractorii care ocupă scena în număr mare în prezent.

Și acum, la final, câteva precizări absolut necesare, în întâmpinarea celor care se vor simți deranjați de acest articol și vor începe să acuze, să atace și să arate cu degetul:

 • vă aflați pe o platformă online cu caracter civic, pe care absolut toți autorii publică în mod voluntar, liber și necenzurat articolele proprii;
 • această platformă supraviețuiește cu greu, exclusiv din sprijin tehnic și donații de la persoane fizice care nu au nicio poziție și funcție politică;
 • autorii tuturor articolelor de pe această platformă nu se pretind a fi jurnaliști, ci sunt simpli cetățeni care își exprimă ideile și opiniile;
 • platforma Maramureșenii.ro nu își asumă identitatea și rolul unui vehicul mass media, ci este, așa cum am declarat din prima zi de funcționare, un spațiu de comunicare și dezbatere al cetățenilor;
 • orice cetățean onest și bine intenționat care și-a dorit în mod cinstit să publice un articol pe platforma noastră a putut și poate face oricând acest lucru;
 • deocamdată, suntem singurul mijloc de comunicare din Maramureș care lasă libere și nu cenzurează comentariile vizitatorilor, așa că primim lecții și indicații prețioase doar de la cei care sunt capabili să manifeste aceeași transparență.

media-freedom-newsfirst

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

Doru ȘUPEALĂ

Doru ȘUPEALĂ

Este consultant în management, marketing și comunicare, a studiat Marketing la Babes-Bolyai și Filologie la Universitatea Transilvania din Brașov și a condus departamentele sau proiectele de marketing ale mai multor companii naționale sau multinaționale. Are o experiență de peste zece ani în mass media și alți zece ani în marketing și management, conduce o agenție de comunicare online, s-a născut la Brașov în 1973 și trăiește în Maramureș din 2010.


Etichete atasate acestui articol
Maramureșmass-media

33 comments

Scrie un comentariu
 1. Marcel Teodor
  Marcel Teodor 28 January, 2015, 13:37

  Tare “DESTEPT”esti, in alte tari un ziar costa 1€ dar venitul este de minum 1000€, in Maramures este 1 leu/ziar iar venitul este 1000de lei sau mai mic, iar un cotidian regional L’Adige de exemplu are 48 de pagini, la noi 20.Asa ca incearca sa faci comparații corecte.

  Reply this comment
  • Doru ȘUPEALĂ
   Doru ȘUPEALĂ Author 28 January, 2015, 13:56

   Mulțumesc pentru informații și evaluare, dar acestea nu contrazic cu nimic ce am scris: prețul la chioșc al unui ziar ar trebui să fie mai mare la noi, dar piața nu suportă acest preț. Așa cum combustibilii, mâncarea sau alte servicii au deja prețuri egale sau chiar mai mari decât cele din Vest, și presa tipărită ar trebui să urmeze aceeași logică, dar nu poate, fiindcă nu viețuiește într-o piață liberă, cu competiție corectă și legală. Există țări unde mass media au sprijin fiscal, există țări unde mass media au subvenții transparente din partea comunităților locale, de aceea exemplul dumneavoastră specific din Franța nu este relevant și valabil ca și proporții numerice pentru întreaga Europă.

   Reply this comment
 2. amalia
  amalia 28 January, 2015, 16:33

  Aici e Maramuresul : ” https://www.facebook.com/photo.php?fbid=972405169453751&set=p.972405169453751&type=1&theater ”. Ce o sa faca ? O sa ne zic lacheii probabil ca suntem judetul care reprezinta tigrul financiar al Ardealului ? Sau ca nu lucreaza marea majoritate a baimarenilor pentru un salariu minim pe economie ? Mosii o sa-l voteze dar tinerii o sa-i faca cu mana din Anglia, iar orasul ,sa fim seriosi , de mult nu mai are 100 000 de locuitori . Sa-i menti pe prosti in saracie pana la un moment dat e bine ,dar te trezesti ca in cele din urma vei conduce un oras egal numeric cu populatia unei comune din sud , gen Lumina .La nivel national nu poti sa prostesti pe nimeni , apari acolo unde iti este locul . Judetul si orasul fara nici un parc industrial . In schimb ruine de fabrici ( apsa , fabrica de paine, preparare sasar,combinat , romplumb , etc ) cacalau !!!!

  Reply this comment
  • Mariana
   Mariana 28 January, 2015, 16:41

   … in rahatul de Tauti M ,Weidmuler a scazut salariile sclavilor de la Montaj cu 55 de lei la fiecare angajat , sa-i apropie de minimul pe economie .

   Reply this comment
   • ioan mandru
    ioan mandru 28 January, 2015, 16:53

    Poate vor sa va aduca la nivel de plata ca la CAP diferenta e ca nu prea aveti de unde sa furati si cate o desaga de cucuruz. Eu zic se va redenumiti CAP a la Tony!

    Reply this comment
    • carla
     carla 1 February, 2015, 10:56

     Peste tot in orasul si judetul asta salariile sunt de kakao , datorita faptului ca nu prea ai unde sa te angajezi,iar managementul de gunoai al firmelor straine isi permit sa ne prosteasca si sa ne considere niste ciurii burii,iar ei sa faca profituri uriase si sa se intreaca in topul national al firmelor. Cum e posibil ca tu ca firma sa figurezi in topuri nationale cu cifra de afaceri mare si profituri de zeci de milioane de euro pe an si un muncitor calificat de-al tau sa fie platit cu 900-1000 de lei. Pe urma te mai si miri ca-ti pleaca personalul si e un dute -vino pe la resurse umane. Asa e si in Tauti, Farcasa cat si in Dumbravita. Toti isi permit sa-si trateze angajatii cu dispret datorita lipsei de perspective din acest oras.Presa tace iar autoritatile locale se complac primind niste firimituri ca sa taca.Pana nu o sa apara firme serioase care sa caute forta de munca calificata ,situatia o sa ramana neschimbata. Unde sunt parcurile industriale mult promise ?

     Reply this comment
 3. ioan
  ioan 28 January, 2015, 17:19

  Mesajul este EXTREM DECLAR insa::: cata vreme majoritatea asa zisilor ziaristi si-au facut scoli la cele particulare , vezi doamne si in BAIA MARE.. si SIGHET existeaza astfel de nimicuri de unde sunt absolventi lingaii de astazi,, absolut peste tot in media si special cea MARA MURESEANA,, apoi majoritatea pensionarilor comunisto-securisti ai BAII MARI,, care l-au votat pe kake au facut astazi ca tinerii sa fuga din BAIA MARE,,, apoi activitatea sub tirania cherechista este fara precedent,, inpreuna cu inca foarte multi functinari din primaria BAIA MARE liberi si nu sunt judecati alaturi de tiran,,, apoi locuri de munca inlocuite cu chermeze lunare facute de kake si unde sunt platitit asa zisiii artisti cu bani publici fara precedent,, iata pensionarii mai sus amintiti se lafaie la CASPEV sub egida kake si lupsa stefan desi aceasta este desinata SARACILOR FACUTA DIN BANI PRIVATI A ROMANILOR PLECATI DIN TARA CU ANI BUNI IN URMA inca pe vremea lui ANGHEL,, dar nesimtiti sunt prezenti acolo si cei saraci isi ling palmele fie si trudite prin munca aici este vorba de acei multi salariati muncitori auxiliari sau necalificatii!!!!! hai la spectacole si elogieri ale lui absolventul de GH.SINCAI un pletos pe care noi colegii nu l-am suferoit niciodata prin aroganta si comportamentul lui datorita parintilor , care iata cu stupoare ne amintim cate paduri a furat FIRIZENILOR.. BLIDARENILOR, VAII LUNGI,, ETC ETC >>>>>

  Reply this comment
 4. ioan
  ioan 28 January, 2015, 17:37

  ESTE adevarat voi cenzurati , am mai scris si prea am vazut cele scrise de noi ,, mai incercam odata adicatelea domnule autor un articlo minunat dar nu te-ai intrebat niciodata despre asa zisii ziaristi absolventi de scoli particulare ex BAIA MARE sau SIGHET unde se formeaza lingaii care azi ne mint fara nici un tupeu prin ceea ce fac politicienii locali in speta kake, ciceu rohian, consilieri judeteni, locali, etc,, caestia doresc sa puna mana pe toata media si pana acum asta s-a dovedit a fi realitatea,, cum sa faca verificari politia la primaria BAIA MARE cand acolo avem secretar de municipiu nevasta de militian,, iata tinerii baimareni au luat calea plecarilor din BAIA MARE,, raman acei pensionari comunisto-securisti care l-au votat pe kake ,, cei care au pus abuziv mana pe CASPEV o unitate sponsorizata de ROMANII PLECATI DIN TARA PENTRU SARACI nu pentru acesti pensionari tradatori,, locuri de munca . dezapeziri, licitatii influente, lucarir de mantuiala, etc etc ,, asta se face si daca mai pun mana acest tirani a la kake , ciceu, rohian pe media asta suntem>>>> vai de curl nostru oras al chermezelor si mizeriilor in cartiere fara precedent <,

  Reply this comment
  • Doru ȘUPEALĂ
   Doru ȘUPEALĂ Author 28 January, 2015, 18:02

   Domnule Ioan, singurul comentariu care a fost șters de pe site, după ce a apărut o vreme, vă aparține, iar motivul eliminării a fost pur și simplu incoerența și lipsa de sens. Trebuie să recunoașteți că nu excelați la claritatea în exprimare…

   Reply this comment
 5. ioan
  ioan 29 January, 2015, 08:30

  O analiza pertinenta si obiectiva dar incompleta pe alocuri si prea teoretica. In primul rand trebuiau date nume de difuzori si prestatori pentru fiecare aspect mentionat. Sa nu va fie frica sau jena sa spuneti ca Rosiianu/Falca se erijeaza in lider de opinie fiind un condamnat de drept comun reciclat care are tupeu sa ia interviuri gardienilor din inchisoarea unde a fost inchis. Sau ca exista condamnati recenti precum Span girant al unui trust de presa care organizeaza concurs de tatze goale. Mai trebuie spus ca R.Dobocan este un jurnalist inconstant si mai degraba mediocru care a cantat mereu cum i-au dictat cel care-i plateau leafa umflata si nu un Che Guevara local. Vendeta lui impotriva primarului l-a compromis caci a transformat-o in ceva personal. RD a luat bani de la politiceni si va mai lua. Asta e omul si mediul in care traieste. Corecte aprecierile despre jurnalisti sau prestatorii media, reala analiza situatiei din mass media . Ca sa fii jurnalist nu ti se cere cultura, competenta sau constiinta, ajunge sa ai nesimtire si obedienta ceruta. Solutia problemelor depinde de doi factori: mediul de afaceri si cititori, ambele trebuind educate si constientizate dar nu prin santaj ,atacuri la persoana sau jigniri.Si nu de majoritatea “jurnalistilor”actuali acre sunt prea patati. Presa va fi corecta cand clasa politica va fi asanata, pana atunci toti jurnalistii vanand expediente si pomeni luate de la un parlamentar sau pseudo politician. Presa print moare incet dar sigur, televiziunea si radioul nu au calitate si mesaj, online-ul e talibanizat. Solutii exista, trebuie doar acceptat ca nu prin canibalizarea pe net a comentatorilor se rezolva problema. Nici prin asocieri civice propuse de mercenari dezertori convertiti in puritani. Trebuie un club al presei fara lichele si oportunisti. Abia apoi se poate face in mod credibil denuntarea abuzurilor facute de oameni precum primarii din Baia Mare si Sighetu Marmatiei, presedintele si administratorul public al CJMM si multi altii. Se poate daca veti gasi lider de opinie credibili si onorabili.

  Reply this comment
  • the baimarean
   the baimarean 29 January, 2015, 10:46

   ioane,daca tot vorbim de atac la persoana si daca tot te legi de Dobocan care iti place nu-ti place,asa mediocru si corupt cum il consideri tu a fost primul care a avut barbatia sa infrunte si sa demaste un primar razbunator si discretionar , cum este chereches, vad ca nu spui o vorbulita despre favoritul tau Atilla Somogyi care iesea cu pieptul bombat pe la emm sa explice cat de destepte si pertinente sunt actiunile primarului impostor.

   Reply this comment
   • ioan
    ioan 29 January, 2015, 20:37

    iritat de apropourile tale m-am interest cine e omul de care tot pomenesti cu atat frustrare. Calin Herteg, baimarean sforar marunt, nu vei ajunge niciodata la barbatia aluia. Am vorbit cu cineva apropiat lui, fost in primarie cu el si ca sa nu -ti mai racesti gura de pomana, caci vad ca-mi vanezi comenturile, ala a spus ca va fi purui mai barbat ca tine si primaru la un loc. De ce nu iesi tu in fata si sa il intrebi asa ca de la barbat la barbat de ce a plecat din primarie, ca pe primar nu ai curaj sa-l intrebi ca un barbat ? Si ba Caline, ca bine ai zis ala macar are pieptul bombat , tu ai burta bombata .

    Reply this comment
    • the baimarean
     the baimarean 29 January, 2015, 22:30

     ioane ,parca ti-ai luat angajamentul sa te controlezi si sa te abtii de la atacuri la persoana.chiar nu inteleg ce legatura are d-l Calin Herteg cu postarile mele .oricum e urat sa te legi de aparenta fizica a unei persoane.umitoare cunostintele tale despre jurnalistul fost consilier al primarului impostor

     Reply this comment
    • Călin Herteg
     Călin Herteg 30 January, 2015, 11:04

     Cred că faci o serie de confuzii în lanț, ceea ce mă face să cred că echilibrul tău psihic e firav, mai ales dacă adaug și obsesia ta pentru mine, Ioane. Nu am ce să răspund la aceste atacuri ordinare la persoană, dar trebuie să recunosc că mi-ar plăcea să avem o discuție de la bărbat la bărbat, ca să clarificăm acuzațiile ce mi le aduci. Până când o să-ți descoperi bărbăția, îți recomand să pui mâna pe o gramatică a limbii române pentru a nu o mai măcelări aici. Și pentru liniștea ta interioară, the baimarean nu sunt eu.

     Reply this comment
  • Doru ȘUPEALĂ
   Doru ȘUPEALĂ Author 29 January, 2015, 11:49

   Ioane, la adăpostul anonimatului este destul de ușor să dai nume. Cred că am spus destul de multe. Dar poate completați tu și alții informațiile din articol, prin comentarii. Hai, să vedem ce dosar pentru DNA ne iese!

   Reply this comment
   • ioan
    ioan 29 January, 2015, 20:39

    te-ai dat cu prietenu herteg. Ce sa fac , sa-ti trimit badie certificatul de nastere pe fax?Atunci ii recunoaste ca baimareanul e herteg? Am zis ca ai scris bine. Punct

    Reply this comment
 6. Vasile V
  Vasile V 29 January, 2015, 14:03

  Asadar, să facem niste identificari pe text:
  1. Ziarul care mai are tiraj de 3000 de exemplare este Glasul, că Graiul e de mult sub 1500, iar Informația și Gazeta sunt la niveulul de tiraj confidential de câteva sute. Din toate acestea, cele mai multe sunt abonamente făcute de instituțiile publice, deci nu ajung la oamenii de rând. Vai, și politicienii ca Zetea, Ciceu, Man, Nemeș, Tătaru, Sorin Bota, Negruț sunt atât de proști încât să cumpere articole laudative în niște ziare pe care nu le citește nimeni, în afara unor funcționari din primării? Da, sunt incredibil de proști, dar prostia nu doare, iar banii sunt furați, deci nu îi doare prea tare portofelul.

  Reply this comment
 7. Vasile V
  Vasile V 29 January, 2015, 14:09

  2. Intre firmele care platesc taxa de protectie la eMM ca sa se aiba bine cu primarul se afla Gold Plaza, ATP Exodus si Policlinica Sfantul Ioan. Prietenii stiu de ce.

  Reply this comment
 8. Vasile V
  Vasile V 29 January, 2015, 14:12

  3. Bețivul cu emisiunile de televiziune pe bază de șantaj e clar Roșianu-Falcă, dar m-a dus gândul și la Țolaș și la Florescu, că și ăștia sunt bețivi și șantajiști, dar încă nu au făcut pușcărie. încă.

  Reply this comment
 9. Vasile V
  Vasile V 29 January, 2015, 14:14

  4. Pipița e draga de Annamaria Șomaj, fără îndoială. Expertă în frelații publice.

  Reply this comment
 10. Vasile V
  Vasile V 29 January, 2015, 14:19

  5. Iar reclamele publicate în ziare din partea Vital SA, Urbis SA, Primăria Baia Mare, HCM Baia Mare și din partea firmelor de casă care fac lucrări publice au acoperit de fapt și costurile de campanie electorală pentru Victor Ponta. De aici ar putea începe domnii de la DNA un nou dosar, dar și de la paginile 3 din Graiul și Glasul, dacă ar încerca să afle cine sunt ziaristii Daniel Pop și Adela Mureșan, cine le plătește lor salariul și mai ales cine și cât plătește la negru celor două ziare aceste pagini de publicitate mascată, care se redactează la sediul eMM.

  Reply this comment
  • dbm
   dbm 29 January, 2015, 15:44

   Vasile ai pus punctul pe I. Cineva ar trebui sa ancheteze aceste cazuri.

   Reply this comment
 11. nick
  nick 29 January, 2015, 17:26

  Corb la corb nu-şi scoate ochii !

  Reply this comment
 12. Doran
  Doran 29 January, 2015, 22:30

  Mai, sa fie? 20 de comentarii pana la aceasta ora…se revitalizeaza spiritul civic?
  Din excelenta analiza putem recunoaste o criza sistemica. Sper sa urmeze o radiografie a bolnavului numit Consiliul Local, devenit nu doar obedient, ci si complice la predarea pe tava a orasului unui personaj discutabil.
  Stati sa vedeti ce urmeaza dupa lectura celor incriminati in context.
  Da, domnilor, un ziar veritabil merita cel putin 2,50 lei dar in continutul sau se impun pozitionari neutre, analize si informari, anchete, reportaje veritabile, nu slavirea unor personaje narcisiste. Deontologi si nu trompete.
  Felicitari, Doru Supeala!
  Iata ce scriam mai an:
  Ne-am procopsit!
  Cu un primar de succes, atat de independent politic, incat aproape toate permutarile politice au fost epuizate. Fireste, pentru binele comunitatii. Fire invizibile, insa, duc spre un nod gordian tot mai vizibil (o lacata a dracului?) ce sta sub teroarea sabiei lui Damocles, incatusat vremelnic de forte oculte guvernamentale.
  Cu alesi obedienti care voteaza, pe banda rulanta, proiecte futuriste, anuland, azi, cu stanga ce au aprobat, ieri, cu dreapta. Doar ambitii faraonice, nici o platforma economica generatoare de plus valoare. Divertisment si incurajarea spiritului simplist, nu industrie.
  Cu taxe si impozite majorate an de an. Cu factura la apa “vital(a) (SA-ul omniprzent ca sponsor al spectacolelor megalomane si incontinente), ce ajunge la valoarea apei de colonie.
  Cu serbari ce intrec Saturnaliile stramosilor antici, la care se prezinta gregar un public neavizat cultural, nepretentios si aproape autist.
  Cu un centru istoric (isteric) inchis pentru inaltarea odelor adresate lui primus maximus imperator, cel care pune suflet. Ca prioritate a comunitatii urmeaza, necesarmente, edificarea unui obelisk, in varful caruia sa troneze inimioarele sale. Altfel, cum am putea atrage turistii straini, caci gura-casca autohtoni s-au cam saturat de austeritatea patrulaterului istoric.
  Cu optiuni electorale influentate de ciuma rosie si interesele oculte ale primarului, captiv donjuanismului, in detrimentul orientarii liberale, reformatoare.
  Cu credite bancare nepereche ce vor fi tocate pe studii de fezabilitate si satisfacerea vanitatilor unui tanar exuberant, inconjurat de o camarila tocatoare de bani publici. Oare, cine va achita nota de plata a proceselor pierdute in instant, cu Romaltyn si Piata de Alimente?
  Cu o episcopie ortodoxa iubitoare de fast si permeabila la ingerintele politicienilor, scoasa la defilare de edilul municipiului, in numele credintei de fatada (oare de ce obstile monahale nu au nevoie de spectacol ci de taina?). S-au inmultit mesele vanzatorilor de indulgente. Va asigur, insa, ca nu este sfintenie fara smerenie iar cei plini de sine vor fi goi pe dinauntru.
  Cu o presa scrisa si audio-vizuala alunecand pe toboganul mediocritatii si obedientei. Desigur, chioscurile de presa nu se inchid din cauza primariei, dar, cu siguranta o mass-media aservita va produce, in curand, efecte dezastruoase la nivelul mentalului colectiv.
  Si-acum, inainte sa treceti la injuraturi, sa luam o pauza pentru a numara portretele junelui primar, aparute in presa scrisa (proprie) a saptamanii recent incheiata.
  P.S. Prin gaurile mantiei voastre se intrezaresc vanitatile!
  Doran

  Reply this comment
 13. ioan
  ioan 30 January, 2015, 18:52

  Pe undeva cele scrise mai sus sunt foarte aproape de adevaruri in raport cu tot ce face acest impostor kake cu functionarii lui dim media scrisa si vazuta,, cand mai auzi de tolas , florescu, rosianu,, somaj. dragos, mic a, etc, etc,, te intrebi cine au fost colegii lor de scola DAR MAI ALES PROFESORII LOR ,, ca de meserie sunt distanti ca CEREUL DE PAMANT,, apoi pana cand acest kake, zetea, ciceu, domina 85% din presa locala si judeteana sa nu ne asteptam la informarea corecta a MARAMURESENILOR,, cum v-am mai scris in paginile voastre foarte putine informatii despre netrebniciile politicienilor , primarilor, functionarilo, consilierolor,etc apar in a alfa despre acestia cate ceva !!!!!!!!!!!!!!! poate pe viitor , acum dupa ce am legat-o si pe udrea , poate ,,poate !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply this comment
 14. qed
  qed 31 January, 2015, 08:13

  Nota 10 pt articol ! Ceea ce este incredibil azi , este cum la o asemenea cantitate de informatie in privinta tocarii banilor publici de citiva golani locali , noua si foarte activa DNA ( DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE) nu se autosesizeaza(mai ales ca ceea ce au pina la acest moment este foarte GREU ) ?! Sunt adevaruri si informatii pe care si un liceean le poate observa si interpreta . Iar acest putregai mediatic se perpetueaza de ani de zile . Totul este atit de simplu de dovedit incit este socant sa vezi cum un individ , imun si complet fara empatie , fara evidenta frica de puscarie , este lasat sa-si faca mendrele in acest oras . Este clar ca atitudinea lui este rezultatul substantelor interzise care le consuma , iar acest lucru vi-l poate spune orice profesionist care are de a face cu consumatorii de droguri scumpe. Efectiv nu-i este frica de rezultatul actiunilor sale . Probabil si sigur , dupa 4 saptamini de incarcerare , nemaiavind acces la droguri , va da fata in fata cu realitatea dura ! Dar cind se va intimpla acest lucru ? CIND ? Oare cind seful lui de la Bucuresti va capota si el ? Eu cred ca da !

  Reply this comment
 15. ioan
  ioan 31 January, 2015, 20:04

  VA felicitam pe toti cei care a-ti mai sus ,, multi ne bucuram ca mai aflam cate ceva despre drogatii nostrii locali si nu numai,, insa daca toate aceste opinii nu sunt prezentate lui kake de catre consilierii acestuia ,, consumatorul de aluviuni kake nu stie nimic,, insa se pune intrebarea CINE SA ILE PREZINTE??? neste analfabeti precum coarda dan, sau muncitorul necalificat dela fostul IMMUM, care cara cacatul si spanul <<<< acel somogyi,, greu ne va fi cu impostorul asta mai ales pentru mai tinerele noastre vlastare cum se zicea pe vremuri<< se vede de la o POSTA ca acele verificari ale curtii de coturi BAIA MARE,, care se fac anual nu doreesc a scoate la iveala ilegalitatile si falsurile din primarie , acte conatbile false , facturi, state de plata , etyc unde marea pop kati de la economic nu s-a invatat minte de pe vremea lui anghel <<< atunci 4 luni a disparut cu 45000 de EURO ,, si iaca din nou pe cai mari in primarie unde stie ce face de veacuri ,, nu se opune ilegalitalor s.a.m.d.!!! oare pana cand ????? cat ne costa deplasarea echipei de handbal si a componentei de alcoolici in SUEDIA???? de unde sigur vokm veni cu coada intre picioare !!!!!!!!!!!!!!!

  Reply this comment
 16. alo SRI ce face baietii????
  alo SRI ce face baietii???? 5 February, 2015, 19:16

  mda e grav cu presa de maramures.
  ca sa vezi acum lovitura. prietena de suflet a handbalilstei de la HCM Ada Nechita, Daniela Crudu, ii interogata intr-un dosar de proxenetism. Oare or avea ramnificatii si la Baia Mare? Ceva afaceri prin intermediara blonda care acum e in vacanta pe banii HCM-ului la bucuresti? Sa verifice SRI si politia nationala, sau de ce concurursuri de tatze la emaramures? Sper ca banii contribuabilor baimareni nu sunt rulati de proxeneti via HCM si alti intermediari de la Bailesti, TG. Jiu, Oltchim etc

  Reply this comment
  • mona
   mona 9 February, 2015, 06:29

   De ieri nu mai poti sa spui nimic negativ pe ekk la adresa hcm.Doar sa-i lauzi pe sefi si echipa, ca doar cica reprezinta orasul si tara.Dar somerul baimarean cand va avea reprezentanti sa-i apere si sa le creeze noi locuri de munca ? Sau despre faima ca suntem ultimul judet din punct de vedere economic din Transilvania si orasul in care daca vrei sa lucrezi trebuie sa te duci in Farcasa, Tg. Lapus , Dumbravita sau Tauti Magheraus nu ne spune nimeni nimic .Asta da tupeu, sa vorbesti de faima care ti-o aduce o echipa de handbal si sa nu vorbesti de ,,faima” care ti-o aduce o administratie incapabila de a creea un singur nou loc de munca.

   Reply this comment
   • marie
    marie 9 February, 2015, 16:24

    Pai nimeni nu spune ca singurul investitor in acesti ultimi 4 ani e o firma care sta in chirie si prefera orase de gradul 3,caci doar in genul asta de orase poti sa-ti platesti angajatul cu minimul pe economie.Asta da faima pentru acest oras!!!

    Reply this comment
 17. Ilie
  Ilie 11 February, 2015, 05:14

  Mai baieti si fetite, oricum masterplanul de dezvoltare si realizare a unui maret parc industrial va dura ,conform traditiei mioritice, n-spe ani buni.Inca foarte multi baimareni o sa plece la lucru in pribegie in urmatorii ani,pana cand in acest oras se va trece de la stadiul de povesti la ceva concret si o sa se si puna prima caramida. Asta desigur in fericitul caz in care se va si pune o caramida vreodata sau o sa se fasaie totul dupa modelul altor megalomanii nerealizabile gen: Aquaparc, Gradina Zoo , Noul Bazin Olimpic descoperit, etc, etc….

  Reply this comment
  • zoli
   zoli 11 February, 2015, 17:34

   din pacate ai dreptate nu prea s-au zbatut consilierii locali si administratia pentru dezvoltarea economica a orasului . e o rusine ca orasean sa te duci pe sate la lucru deoarece orasul tau e varza si are doar cladiri industriale abandonate . chiar , oare primaria strange impozite de pe paraginile gen apsa ,fabrica de paine , flotatia sasar sau altele, ca de fatada cladirilor gen victoriei 8,10 si 12 nu-i deranjeaza ca arata ca naiba.

   Reply this comment
 18. Ioana
  Ioana 12 February, 2015, 08:17

  Daca nu o sa fie in stare sa creeze urgent premisele de aparitie a unor noi locuri de munca,sa-si dea cu totii demisia si sa ne mai lase,dupa modelul unui primar care daca tot a vazut ca nu e in stare sa faca ceva serios pentru comunitatea din care a facut parte si-a dat demisia si a plecat la munca in strainatate :http://www.stiripesurse.ro/inedit-un-primar-psd-i-a-dat-demisia-dupa-ce-i-a-gasit-de-lucru-in-germania_946528.html. Noi din pacate nu o sa avem norocul asta iar primarii ,presedinti si consilierii care nu au facut absolut nimic nu o sa se dea usor dusi de la ciolan, basca o sa mai aib si acel tupeu jegos de a cersi in continuare voturile cetatenilor .

  Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*