Ionela Mihuleac este o artistă care trăieşte în Iaşi, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. S-a născut şi a copilărit la Cucuteni – localitatea unde s-a descoperit celebra „Cultură Cucuteni”, una din cele mai vechi şi apreciate din lume. A îndrăgit atât de mult ceramica făurită de strămoşii cucutenieni, încât duce mai mai departe această moştenire cu talent, dăruire şi multă pasiune.

01_interviu

Foto: www.zf.ro

 „Ca artist născut în Cucuteni, ceramica acestei culturi neolitice m-a fascinat în mod deosebit şi a stat multă vreme în umbra creaţiilor mele personale. Tehnica neolitică de modelare, pictare şi ardere face ca vasele create să fie unice, marea varietate a originalelor care mă inspiră permite o diversitate de modele de creat, de o rară frumuseţe decorativă şi o deosebită bogăţie de semnificaţii spirituale”, mărturiseşte Ionela Mihuleac.

Ionela Mihuleac este absolventă a Universităţii de Artă şi Design Iaşi, clasa prof. Liviu Suhar. De asemenea, are studii masterale obţinute în cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Activitatea ei artistică este una foarte bogată. A obţinut de-a lungul timpului numeroase premii şi a iniţiat şi organizat zeci de tabere de creaţie pentru artiştii din toată ţara.

Băimărenii îi vor putea găsi creaţiile în cadrul Târgului Darurilor de Crăciun care se desfășoară săptămâna aceasta la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.  Ea aduce obiecte decorative din ceramică specifice Sărbătorilor de Iarnă (clopoţei, îngeraşi, căsuţe – felinar, etc). Pe lângă aceste obiecte cei care vor vizita târgul vor avea ocazia să-şi achiziţioneze şi frumoasele vase de Cucuteni.

Legat de semnificaţia clopoţeilor, unul dintre cele mai importante simboluri ale Sărbătorilor de Iarnă, Ionela Mihuleac a spus:

„Clopotul este unul dintre cele mai vechi instrumente sonore pe care-l cunoaştem. El s-a născut în vremea străveche, chiar mai înaintea utilizării unui limbaj scris, în vremea când când OMUL a reuşit cu ajutorul focului să facă argila mai durabilă pentru obiectele de uz cotidian şi când un vas a reverberat, lovit probabil. Clopotul a fost primul instrument de comunicare de masă. Născut din pământ şi inspirat din cupola divină, clopotul este asociat unei intense emoţii date de o împlinire. 

Putem spune că în timp clopotul a căpătat o triplă funcţie: simbolică, decorativă şi practică. Pentru noi astăzi clopotul sau clopoţeii au devenit şi obiecte cu multiplvalenţe artistice. De asemenea, este recunoscută şi puterea vindecătoare a sunetelor de clopote. Se mai spune că în noaptea de ajun a Anului Nou, la fiecare clinchet de clopoţel se împlineşte o dorinţă”.

10805617_387926278038241_5358409489703588416_n

O puteţi găsi pe Ionela Mihuleac şi în mediul online, accesând AICI siteul ei oficial, sau AICI pagina sa de facebook.