Cunoscutul interpret de muzică populară, originar din Săpânța, Gheorghe Turda a fost fără niciun dubiu turnător la Securitate. Verdictul final și definitiv a fost dat de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. Judecătorii instanței supreme din țara noastră au respins, zilele trecute, recursul lui Gheorghe Turda împotriva unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti din iunie 2010, prin care a fost constatată calitatea acestuia de colaborator al fostei Securităţi din timpul regimului comunist. 

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti, în octombrie 2009, să constate că Gheorghe Turda „a cântat” cel puțin o dată la fosta Securitate.

Conform jurnaliștilor de la „Gândul”, Gheorghe Turda are grad de general de brigadă şi a fost verificat de CNSAS pentru că a ocupat funcţia de director al Centrului Cultural Naţional din cadrul Ministerului de Interne. În 2008, printr-un decret prezidenţial, Gheorghe Turda a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă.

În 1997, Gheorghe Turda a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar în 2011 a primit acelaşi titlu din partea autorităţilor bucureştene. Totodată, Gheorghe Turda a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în gradul de Cavaler cu însemn pentru militari, în 2002.

Pe profilul său de facebook, Gheorghe Turda declară că ocupă în prezent funcția de director al Direcției de Cultură din cadrul MAI (Ministerul de Interne).

gh turda

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii