In finala pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii (CEaC), Baia Mare a iesit din competitie in momentul in care primarul Catalin Chereches s-a lacomit la cei 5000 de euro pe care i-a primit ca mita in schimbul sustinerii echipei de fotbal FC Baia Mare din bani publici.

In fapt, jumatate din banii ce urmau sa fie alocati clubului de fotbal din bugetul local urmau sa se intoarca in buzunarele edilului sef si ale echipei sale de propaganda de la ActualMM. O spun procurorii si denuntatorul, iar pentru aceste fapte Catalin Chereches a fost arestat preventiv si inca suporta detentia la domiciliu, fiindu-i interzis sa isi exercite functia de primar.

A castigat Timisoara, iar Cluj-Napoca este marele perdant. Baia Mare nu mai era in carti din primul moment in care orasul a fost asociat pe toate sursele de informare cu coruptia, prin arestarea edilului. Nu avea cum sa aiba Baia Mare vreo sansa, atata vreme cat primarul este sub arest la domiciliu, iar actualul Consiliu Local, o adunatura de ametiti, incompetenti sau speculanti adunati la apelul bocancilor in Coalitia primarului, functioneaza ca o gaina beata, nestiind incotro sa o apuce.

Vinovat nu este doar Catalin Chereches, care s-a aruncat in aceasta aventura cu capul inainte cheltuind sute de mii de euro din bugetul local pentru a castiga doar capital politic si in final pentru a umple conturile unor persoane care nu aveau nici o legatura cu Baia Mare.

Vinovati suntem cu totii. Pentru ca nu am spus nimic in mod hotarat si public si nu ne-am manifestat in nici un fel impotriva faptului ca acest proiect care putea salva orasul a fost confiscat de un politician profund corupt, caruia in ultimele luni i s-au alaturat si altii, la fel de corupti, de la conducerea Consiliului Judetean. Cetatenii Baii Mari au tacut complice, crezand ca vor castiga acest titlu, iar pe Sasar vor curge valuri, valuri milioane de euro in urmatorii ani.

Cei mai vinovati sunt cei “70%” dintre votantii sai, care l-au reactivat cu ochii inchisi pe edil in timp ce acesta se afla sub arest preventiv la Gherla. Probabil ca am mai fi avut o sansa, adica sansa sa jucam cum s-ar spune in finala mare, dar asa am fost inca de la inceput oaia neagra a competitiei in care s-a jucat cu trofeul pe masa.

primar-puscarie

Sa nu uitam ca absolut toate programele administrative ale partidelor si gastilor care conduc azi Baia Mare si judetul Maramures s-au construit avand ca si coloana vertebrala titlul de capitala culturala. Au candidat si au primit voturi povestind naivilor cum vor face ei sa renasca economic, social si cultural intregul judet, datorita acestui titlu european.

Azi, in lipsa acestui titlu, niciunul dintre politrucii care s-au infipt in fotoliile administratiei nu mai are niciun fel de legitimitate si ar trebui sa demisioneze, fiindca nu mai are cum sa indeplineasca vreuna din promisiunile facute in campanie.

Nu aveam cum sa ridicam pretentii in fata Timisoarei si iata pe scurt si de ce:

  • Orasul gazduieste anual intre 3.500 si 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit in sustinerea institutiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent si ONG-urilor.
  • Timisoara si-a structurat programul cultural sub forma unei calatorii, cu „statii- program/proiect” si trasee pe si de-a lungul canalului Bega, care conecteaza idei, oameni, locuri.
  • Orasul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 sali de conferinta, 14 galerii de arta contemporana, sase teatre, patru muzee, o Filarmonica si o Opera, patru spatii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de scoli, opt centre ale industriei culturale si creative, 340 de piete si curti interioare, 18 cladiri publice si comerciale si doua centre de tranzit pentru refugiati.
  • Timisoara, capitala Banatului istoric, are o populatie de circa 320.000 de locuitori.
  • Timisoara colaboreaza frecvent cu orasele infratite Belgrad, Szeged, Novi Sad, Budapesta, Graz, Karlsruhe, Cernauti si Mulhouse. „TM2921 ne-a oferit sansa de a privi aceste relatii cu un ochi critic, de a alege parteneriatele culturale care au dat roade si de a dezvolta aria de aplicabilitate a proiectului la nivel paneuropean. Datorita pozitiei sale geografice si istoriei sale, Timisoara indeplineste toate conditiile necesare pentru a atinge acest obiectiv„, se afirma in dosarul de candidatura al acestui oras.

Ce am facut noi in Baia Mare in tot acest timp? Mai nimic, daca e sa ne comparam cu Timisoara, Cluj-Napoca sau Bucuresti. Pana si “Festivalul Castanelor” s-a transformat intr-o palida umbra a cea ce a fost “Ziua Recoltei” sub regim comunist. Totul numai propaganda si cultul personalitatii si bani risipiti pe ode slugarnice si artisti mediocri. Tot ce s-a facut pana acum nu o fost decat sa ingrasam o vaca de muls, din care unii au profitat cat au putut iar rezultatele se vad din plin.

PSD Maramures, prin persoana lui Gabriel Zetea, a prins momentul de slabiciune si nu face decat sa acapareze puterea pana si in Baia Mare, un municipiu care nu a apartinut niciodata descendentilor lui Ion Iliescu. Despre acest subiect vom mai discuta in saptamanile viitoare, pentru ca banii bugetului Consiliului Judetean sunt dirijati acum doar pentru ca PSD Maramures sa castige capital politic.

Timisoara este pe drept raspunsul corect in aceasta competitie. El se regaseste la rascruce de drumuri in inima Europei si e posibil sa fie cat de curand primul mare oras conectat la retelele de autostrazi europene. Turistii de pe Batranul Continent vor putea lesne sa ajunga in orasul de pe Bega. Cum sunt drumurile in judetul Maramures? Cum arata „Aeroportul International”? Gara CFR? Nu s-a facut nimic in 26 de ani si nu se putea face nimic in urmatorii ani. Ramanem pe mai departe izolati si poate ca e mai bine asa. Inca nu a sosit momentul nostru.

Doar alegerile anticipate programate o data cu alegerile generale ar putea sa mai schimbe in bine situatia din Baia Mare. Probabil ca despre aceste alegeri anticipate se vorbeste doar in soapta. Baia Mare, Maramuresul nu au dat pana acum natiunii mari politicieni decat in trecutul istoric. Cei prezenti sunt corupti, obscuri, mediocri si epitetele de acest gen pot continua.

Dar, stimati concetateni, avem politicienii pe care ii meritam, egali cu aspiratiile si demnitatea de care suntem capabili in viata publica. Sa ne fie rusine si noua, si lor. Si sa ne fie invatatura de minte: nu vom castiga niciodata nimic avand in frunte oameni murdari, nu vom iesi din mizerie, din mediocritate si din saracie daca vom accepta sa fim condusi de niste infractori a caror singura cultura este furtul din banul public.