Cine a furat 100.000 de euro de la FC Baia Mare?

Cine a furat 100.000 de euro de la FC Baia Mare?

Joi se judecă la Curtea de Apel Cluj Napoca un nou termen într-un dosar care investighează dispariția unei sume de 100.000 de euro, pe care clubul de fotbal CFR Cluj o datora clubului FC Baia Mare. Despre ce e vorba în acest dosar?

În 2010, clubul de fotbal FC Baia Mare era, ca de obicei și cum este și azi, într-o situație financiară foarte dificilă, din multe motive, între care administratorii incompetenți și hoți și funcționarea bazată pe bani publici, foarte atractivi pentru infractorii de drept comun care se pretind mari manageri sportivi. La acea vreme, salariile erau neplătite de 8-10 luni și clubul era înglodat în datorii către toți furnizorii și prestatorii de servicii (cam ca și acum, de altfel).

Atunci conducerea clubului a luat decizia de a-l vinde pe jucătorul Paul Batin, la acea vreme o mare speranță, cu selecții la naționalele de tineret și juniori. FC Baia Mare a primit de la clubul CFR Cluj, echipă din Liga Națională și campioană națională, o ofertă incredibil de mare, la acea vreme, pentru un jucător de Divizia C: 50.000 euro pe loc + 100.000 euro după 10 meciuri jucate de Batin la CFR Cluj + 2 sau 3 jucători împrumutați de la CFR Cluj la FCBM pe o anumită perioadă.

Paul Batin, jucând pentru CFR Cluj în Liga 1

Paul Batin, jucând pentru CFR Cluj în Liga 1

Firma COM TELESONIC IPURL, care administra clubul FC Baia Mare SA aflat în insolvență la acea vreme, trebuia să ia decizia cu privire la cheltuirea celor 50.000 euro încasați. Lichidatorul a acceptat să elibereze toată suma încasată pentru a se putea plăti salariile, ca echipa să își poată continua activitatea, iar sportivii să renunțe sau să amâne memoriile depuse la federație.

La câteva luni după aceea, când a sosit scadența de plată a celor 100.000 de euro, respectiv atingerea numărului de 10 meciuri jucate de către Paul Batin, lichidatorul a făcut adresa către CFR Cluj, prin care le-a cerut banii.

Surpriză: CFR îi anunță pe lichidatori că nu mai datorează nimic, deoarece cineva din conducerea FC Baia Mare a semnat un protocol prin care renunță la diferența de bani. Nu se știe cu precizie cine a semnat asemenea act, unele voci implicate în acest dosar spun că semnatarul este Liviu Bala, alții îl indică pe Cristian Vasc.

Cine a semnat acel acord cu CFR Cluj? Liviu Bala sau Cristian Vasc?

Cine a semnat acel acord cu CFR Cluj? Liviu Bala sau Cristian Vasc?

Dosarul care se judecă acum la Curtea de Apel Cluj urmărește să stabilească dacă acel acord între cele două cluburi de lichidare a datoriei de 100.000 de euro există și este valabil din punct de vedere juridic, precum și cine a semnat pentru FC Baia Mare acel acord cu CFR Cluj.

Așadar, cine este direct vinovat de falimentul FC Baia Mare SA? Liviu Bala sau Cristian Vasc? Oricare ar fi răspunsul, acel nume este direct responsabil de unul dintre repetatele falimente ale fotbalului băimărean. Până la lămurirea acestui subiect, poate ar fi corect și normal ca niciunul din aceste personaje să nu mai aibă acces la zona administrativă a sportului local, existând suspiciunea clară că CFR Cluj a plătit o sumă mai mică semnatarului actului, iar acei bani au ajuns în buzunare private și nu la club, pentru plata salariilor sportivilor și a datoriilor către furnizori.

Acesta este un moment din 2010. Suntem în 2015 și sportul băimărean este iar în prag de faliment, la multe discipline, handbalul și fotbalul fiind cele mai evidente. Nu vi se pare că istoria se repetă, că în fiecare an niște infractori de drept comun care se pretind oameni de sport duc la faliment câte unul sau mai multe cluburi sportive locale, în timp ce o mulțime de bani publici dispar fără urmă în tot felul de direcții, în vreme ce sportivii și antrenorii, dar și furnizorii rămân neplătiți? Totul se petrece cu acordul, cu complicitatea și de cele mai multe ori sub atenta supraveghere a autorităților publice locale (a se citi politicieni corupți). Avem vreo șansă să optim tradiția falimentelor și hoțiilor din sportul local? Cu astfel de oameni mereu la conducere, niciodată.

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

Gabriel Mihail LAZAR

Gabriel Mihail LAZAR

Gabriel Mihail LAZAR este pseudonimul unui colaborator al redactiei noastre, specializat in investigatii. Lucreaza intr-una dintre institutiile speciale din Baia Mare si are acces la o serie de informatii bine protejate. Dacă aveti date, idei sau sugestii care pot completa articolele sale, nu ezitați sa i le transmiteți prin e-mail la gabriel.mihail@maramuresenii.ro.  1. colis
    colis 10 December, 2015, 14:04

    Pe mine sincer cat timp ne mai conduce Chereches si acolitii din mafia lui, nu ma mai mira nimic … sincer mi groaza ca banii pe care eu ii platesc ca si taxe si impozite se duc in buzunarele personajelor de genul acesta …

    Reply this comment

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*