Intr-o duminica de vara am prins vreme buna – asa ca am urcat pe motor si am pornit spre cateva obiective la care speram sa revin. Am pornit din Baia Mare spre Baia Sprie, iar de pe drumul ce merge spre Cavnic am facut dreapta, spre Surdesti.
Aici am oprit pret de cateva minute la vechea biserica de lemn, acum greco-catolica; fusesem cu peste 15 ani in urma, insa am gasit-o …neschimbata. Despre istoricul ei si alte informatii greu de tinut minte, puteti afla aici. Eu o consider ca cea mai inalta biserica din lemn din judet, fara fundatie de ciment/piatra (cum e cea de la Sapanta-Peri). Asa ca …jos palaria pentru mesterii ce au ridicat-o. Sau clopul!
La intrare am intalnit un grup de asiatici de care pe urma am mai dat, la Plopis. Inchiriasera o masina si faceau un scurt tur al Maramuresului. De ce nu il fac si romanii mai des?
De acolo am mers repede, urmand indicatoarele strategic (si corect) montate, catre biserica ortodoxa de lemn de la Plopis – AMBELE sunt in patrimoniul UNESCO, al bisericilor de lemn, din Maramures (8 la numar, daca nu ma insel). Acolo ne-am si racorit cu o leaca de apa rece, la izvorul din stanga bisericii (e cu robinet, deci incredere).
Trestia – peisaje de un pitoresc rar
Am urmat drumul ce duce in Copalnic, insa din Fauresti am virat stanga, pe un pod de lemn peste raul Cavnic. Am mers in aval, iar la cativa zeci de metri am inceput urcarea pe un drum forestier/de tara – ATENTIE: practicabil doar cu 4×4. De pe coama, de sus, am inceput sa estimez directia potrivita (din vagi amintiri) si sa ne indreptam catre satul Trestia (pe jumatate sunt de acolo ). Am zarit turnul bisericii din sat si am coborat apoi chiar langa scoala… Peisajul e de un pitoresc rar – fanul, pomii, livezile, terenul arat, dealuri de jur imprejur…
Totul era parca imbracat in verde, in zeci de nuante! Daca urcam putin mai sus, se poate zari Creasta Cocosului, varful Ignis si alte masivuri muntoase din Maramures. Am aruncat o privire si pe Sports Tracker, am vazut unde suntem si ne-am continuat traseul. Tot de pe acolo, se poate ajunge cu usurinta si in satul Bloaja si Izvoarele. Iar de acolo e cale scurta pana in Cavnic (Pasul Neteda si drumul catre Baiut). Iar de acolo…esti in Tara Lapusului, tot mai aproape de Muntii Tibles. Lasam video-ul sa ne imbucure putin:
Muzeul Florean – Cernesti
Lasand in urma satul natal al tatalui meu, ne-am pornit catre Ciocotis – de aici am ajuns in Cernesti si am facut stanga spre Targu Lapus. Dupa cativa km, am urmat indicatorul Muzeul Florean. Am mers aproximativ 1-2 km pe un drum forestier (de calitate…medie) si am ajuns la Muzeu! Atentie insa! Nu e unul clasic, de tip interior…ci unul contemporan. Sculpturile in piatra sunt aruncate plasate intr-o livada de aproximativ 40 de hectare – spune Wikipedia. Un loc ce merita vizitat, mai ales daca sunteti in zona Targu Lapus – Cernesti)
Daca nu stiti ce e de fapt Tara Chioarului (si nu, Tara Chioarului nu vrea autonomie, chiar daca demult Maramuresul erau autonom), pana unde se intinde, ce e Codru sau Maramuresul istoric, va ajut cu un link – gasiti aici un material foarte complex, pe aceasta tema.
Duminica urmatoare se anunta vreme buna …sper sa imi povestiti voi de locurile din Tara Lapusului sau Chioarului pe care le-ati descoperit!
Harta traseu:
canadian discount pharmacy
https://expresscanadapharm.shop/# Express Canada Pharm
best canadian pharmacy to buy from
They always offer alternatives and suggestions.
get cheap cipro online
safe and effective drugs are available.
Always stocked with the best brands.
where can i buy cheap clomid online
Everything information about medication.
They make international medication sourcing effortless.
how to get cheap lisinopril pills
I’m always impressed with their efficient system.
Their health awareness campaigns are so informative.
lisinopril 200mg
They have a great range of holistic health products.
Everything what you want to know about pills.
where can i buy generic lisinopril without rx
Their 24/7 support line is super helpful.