Animalele fără stăpân reprezintă astăzi o reală problemă pentru societate, pentru că, în special câinii, căci aceștia sunt majoritari, uneori sunt agresivi și atacă trecătorii, alteori sunt purtători ai unor virusuri dintre cele mai ciudate. Nu ar trebui să se întâmple aceasta, dar, totuși, se întâmplă. Aceste animale au nevoie de ajutorul nostru, însă tot mai puțini sunt dispuși să și ofere acest ajutor. sunt însă și oameni cu suflet care, indiferent de respectul arătat de cei din jur, sunt dispuși să ajute astfel de suflete, în limita bugetului existent. Astfel de persoane sunt și cei care formează echipa Voluntari „Salvați Animalele” Baia Mare, mereu dispuși să vină în ajutorul celor care, pe bună dreptate, sunt cei mai buni prieteni ai noștri. Am stat de vorbă cu doamna Monica Hirean, de la această asociație, care mi-a răspuns la câteva întrebări referitoare la activitate acesteia.

Vlăduț BURDECând a fost înființată această asociație? Cine este persoana din spatele acestei idei?

Asociația „Salvați Animalele”: Asociația Salvați Animalele Baia Mare a fost înființată în 2008 de 22 de persoane care împărtășeau aceleași idei, viziuni și entuziasm pentru îmbunatățirea situației animalelor fără stăpân. În momentul de față doar 5 persoane mai sunt active, munca lor fiind completată de cea a câtorva voluntari.

Este o asociație non-profit, fără sprijin financiar din partea statului. Singurele surse de venit sunt donațiile iubitorilor de animale, veniturile personale ale membrilor și voluntarilor și donațiile de 2% a simpatizanților salariați.

ASA Baia Mare (4)

V.B.Care sunt principalele idei promovate, dar și combătute, de această asociație?

A.S.A.: În primul rând, pledăm pentru sterilizare, ca mijloc unic de combatere a creșterii numărului de animale fără stăpân. Nu este doar o „părere” a noastră, este singurul mod funcțional, dovedit și aprobat atât de OMS cât și de organizațiile de protecție a animalelor din toată lumea. Fiecare persoană, deținătoare sau iubitoare a animalelor, la fel și responsabilii din serviciile publice, trebuie să conștientizeze că doar prin sterilizarea unui număr cât mai mare de animale, CU și FĂRĂ stăpân, putem pune frâu fenomenului „maidanezul”, incluzând aici, pe lângă câini, și pisicile.

ASA Baia Mare (1)

În al doilea rând, pledăm pentru adopțiile animalelor non-rasă (metiși, corcituri, tomberoniști rasă pură, după cum dorește fiecare să-i denumească). Adopția salvează vieți. Minimum două. Cea a animalului adoptat și cea a animalului pe care îl putem îngriji în locul celui adoptat. Adoptând, în loc să cumpărăm de la crescători obscuri, nu încurajăm implicit acest comerț ilegal și imoral cu animale vii. În general, aceste animale ținute pe post de fabrică de pui sunt foarte neglijate, nefericite, ținute în condiții mizere și fără asistență veterinară, iar când nu mai „produc” suficient sau o anumită rasă nu mai e la modă, sunt abandonate sau ucise.

Încercăm, în limita disponibilității, să combatem idei preconcepute privind „locul” animalului (în fundul curții, pe lanț, în arșiță și ger, cu resturi de mâncare fără valoare calorică), ideea că sterilizarea ar fi o mutilare a animalului (beneficiile sunt net peste minimele dezavantaje), dorim să combatem abandonul prin suport oferit pentru sterilizarea animalului deținut. Aici ne lovim însă de lipsa acută de fonduri și lipsa de implicare din partea autorităților.

V.B.: Ce presupune activitatea asociației?

A.S.A.: În momentul de față, ASA are în grijă 350 de animale, toate adunate de pe raza orașului, găsiți în stradă, accidentați sau răniți, pui abandonați în cutii, sacuri, cartoane, tomberoane. Unii nu mai au șanse de a fi adoptați.  Aceștia trebuie zilnic hrăniți  și curățați. Hrănirea, respectiv deparazitarea/vaccinarea/sterilizarea/promovarea pentru adopție a câinilor (90%) și pisicilor (10%) consumă toate resursele umane și financiare posibile, uneori acestea fiind chiar insuficiente.

ASA Baia Mare (3)

Din acest motiv, a doua principală preocupare este „cerșitul”, solicitarea donațiilor. Mai completăm cu o activitate de confecționare a unor obiecte artizanale, din care mai asigurăm câteva zile de mâncare pentru căței. Pentru a facilita strângerea de donații și adopțiile, sunt ținute 3 pagini pe rețeaua de socializare Facebook. În limita posibilităților, voluntarii ajută persoane fără posibilități financiare să își sterilizeze sau să trateze animale.

Membrii activi sunt copleșiți de numărul exagerat de mare de abandonuri și foarte mic al adopțiilor, rămânand mereu cu tot mai multe animale în grijă. Au ajuns să nu mai poată răspunde la acele apeluri unde ar fi într-adevăr nevoie, de exemplu, în cazul animalelor rănite, abandonate în stradă, adopțiile animalelor adulte abandonate de stăpâni,  campanii de sterilizări, de educare, de informare etc. Pentru a funcționa decent, ar fi nevoie ca în acest moment să fie adoptate cel puțin jumătate din animalele îngrijite și să nu mai vină niciun „pachet” cu mai mulți pui sau familie întreagă, mămica cu 7-8-9 pui.

V.B.Cum sunt oamenii vizavi de acest proiect?

A.S.A.: Cineva spusese ceva de genul: Dacă faci bine ceva, automat ți se vor da multe alte lucruri de făcut. Acest citat caracterizează perfect  poziția oamenilor.

Dacă postăm un caz în care încercăm să ajutăm, a doua zi vom fi sunați să ajutăm, să luăm, să „facem ceva” și pentru alți amărâți. Nu că nu am face-o cu plăcere, însă suntem doar câteva persoane, care facem ceea ce facem în timpul liber, după serviciu, de multe ori pe bani proprii. De cele mai multe ori suntem depășiți deja din toate punctele de vedere, avem casele pline de animale bolnave sau care așteaptă să fie adoptate, și chiar nu mai avem niciun colț unde să mai putem îndesa încă unul. Animalele luate de pe stradă trebuie și izolate de celelalte, pentru ca în majoritatea cazurilor, au paraziți sau boli care se pot transmite și nu putem lua de pe stradă tot ce a putut abandona și neglija un oraș întreg. Din acest motiv, selectăm și refuzăm multe cazuri, și-apoi vin injuriile și reproșurile.  Uneori rămânem șocați de modul în care suntem percepuți. Suntem dezamăgiți de cum unii consideră că este „obligația” noastră de a rezolva toate cazurile, care sunt cu miile în acest oraș și nu înțeleg că toată activitatea se bazează, de fapt, pe voluntariat, aceasta însemnand că facem cât putem, când putem, fără plată.

Din fericire, există și un grup restrâns de persoane care ne ajută sistematic donând sau oferind o mână de ajutor la adăpost. Fără ei, chiar ar fi fost imposibil de a face chiar și atât cât s-a făcut.

V.B.: Care sunt planurile de viitor?

A.S.A.: Strategia pe viitor cuprinde conștientizarea băimărenilor că nu doar o asociație (un număr de 5 persoane) poate și trebuie să rezolve toate problemele legate de animalele nedorite ale unui întreg oraș, ci fiecare individ în parte, fie că este sau nu iubitor împătimit de animale. Acțiuni concrete care pot fi întreprinse de fiecare, cu un pic de îndrumare, sunt: găzduirea unor pui găsiți și promovarea lor pentru adopție, sterilizarea animalelor de la bloc, de la firmă, de la țară, plata unor sterilizări pentru cei care nu-și permit, sponsorizarea unei familii mai sărace pentru a întreține un animal, pentru efectuarea unor tratamente mai costisitoare etc.

ASA Baia Mare (5)

Ca Asociație, ne dorim ca principala noastră activitate să devină activitatea educativă, începând de la grădiniță, organizarea târgurilor de adopții fără teama de ne întoarce cu mai multe animale decât cu câte am plecat de acasă, să folosim vizibilitatea paginilor noastre pentru a găsi animale furate sau pierdute și să colaborăm în soluționarea de cazuri de neglijență/abuz cu o Poliție a Animalelor, a cărei înființare o așteptăm cu nerăbdare.

Ca voluntari,  visăm la o țară în care există atât legi (care obligă proprietarii să-și sterilizeze animalele), cât și suflet (proprietarii cu venituri mici sunt ajutați să își sterilizeze animalele pe care le au, pentru a nu ajunge să abandoneze puii).

Mulțumesc doamnei Monica Hirean pentru că și-a făcut timp, în vacarmul activităților cotidiene, să răspundă la întrebările mele și dorindu-i ca această asociație să reușească să adune bani și să ajute cât mai multe animale lipsite de apărare.

ASA Baia Mare (2)