Maramureșenii care muncesc în calitate de asistenți personali reclamă faptul că nu si-au mai încasat salariile de câteva luni. Conform legii, asistenții personali sunt plătiți în proporție de 75% de către Ministerul Muncii, iar diferența de 25% o suportă primăriile pe raza cărora aceștia își desfășoară activitatea. De curând s-a dat o Hotărâre de Guvern prin care s-a redus contribuția primăriilor de la 25 la 10%. 

În Maramures sunt foarte multe primării care nu și-au plătit obligațiile salariale către asistenții personali. Pe listă sunt primăriile din Baia Sprie, Borșa, Ulmeni, Bârsana, Cernești, Dumbrăvița etc. Sindicaliștii care reprezintă interesele acestor oameni au mărturisit că, s-au făcut chiar și plângeri penale impotriva unor primării care au asistenți personali neplătiți cu lunile. Sunt însă și primării, după cum ne-a declarat Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramureș, care nu și-au plătit asistenții personali, nici după ce instanțele au dat sentințe definitive și irevocabile în acest sens.

Ieri, Florin Hossu, a solicitat azi o Ședință de Dialog Social pentru a discuta despre întârzierile la plata indemnizațiilor către asistenții sociali și despre problemele reale ale bolnavilor din Maramureș.

Prezent la aceasta întâlnire, Anton Rohian, prefectul județului Maramureș, a declarat: „Undeva este o problemă în actualul sistem. Ori domniile voastre nu transmiteţi coerent problemele pe care le aveţi către instituţiile care răspund și care vă pot rezolva aceste probleme ori cineva nu este conştient si nu înţelege ce înseamnă să ai un bolnav de îngrijit acasă.”

În prezent, în judeţul Maramureş sunt 1.858 asistenţi personali si 1.538 de persoane care primesc îndemnizaţia prevăzută de lege, iar restantele către aceştia însumează, la nivelul judeţului, 948 mii lei.

imagine persoane cu handicap

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii