Alege mărţişoarele româneşti şi susţine tradiţia locală!

Venită încă din negura timpurilor străvechi, tradiţia Mărţişorului ca vestitor al primăverii se păstrează şi azi cu sfinţenie în ţara noastră. Obiceiul a primit şi mai multă viaţă în ultimii ani, graţie mâinilor dibace ale meşteşugarilor români, care încep să modeleze aceste mici obiecte de artă încă de la începutul iernii. Iar acum, la final de Făurar, aduc bucurie privitorilor şi iubitorilor de tradiţii autentic româneşti, expunându-şi măiestria în cadrul Târgului Mărţişoarelor Româneşti „Mărţişor cu Dor”.

martisor1

 

LEGENDA MĂRŢIŞORULUI

Jertfa tânărului care a readus Soarele Demult, tare demult, pe când omul şi zeităţile erau în comuniune perfectă, Soarele luă chipul unui fecior şi coborî din ceruri pentru a se prinde în horă cu oamenii dintr-un sat. Dar un zmeu năprasnic, urâcios şi invidios pe bucuria sătenilor, l-a pândit şi l-a răpit pe Soare dintre oameni, închizându-l într-o temniţă din fundul pământului, unde să nu-l vază şi să nu-l audă nimeni.

Văzduhul atunci se înnegri, oamenii se întristară, păsările încetară a mai cânta, izvoarele se opriră din susur, iar copiii nu mai râdeau. Şi nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu.Dar, într-o zi, un tânăr voinic se hotărî să readucă Soarele pe cer, aşa că plecă întru salvarea lui din temniţă. Neăncrezători, dar plini de speranţă, pământenii l-au condus pe voinic până la marginea satului şi-i dădură din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu.

Drumul tânărului se dovedi a fi lung, astfel că voinicul merse şi merse întruna, până se gătă o vară, o toamnă şi o iarnă. Iar pe când să se termine şi luna lui Făurar, viteazul nostru găsi castelul zmeului şi începu o luptă straşnică aşa cum nu se mai auzise până atunci. Cei doi se înfruntară zile întregi, dar până la urmă zmeul fuse doborât.

Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă, cu ultimele sale puteri Soarele din temniţa întunecoasă, astfel că lumea se însenină din nou. Copacii şi florile reînviară, oamenii se bucurară, păsările începură din nou a-şi cânta trilul, iar compiii se zbenguiau în voie, umplând uliţele cu clinchetul râsetelor lor. Numai viteazul nostru n-a mai ajuns să vadă primăvara, pentru că, rănit fiind, sângele i se prelinse în zăpadă cu totul.

Iar pe când neaua se topea, răsăriră din ea ghiocei albi la laptele, care cu mireasma lor gingaţă vesteau primăvara. De atunci, pământenii împletesc doi ciucuraşi:unul alb şi unul roşu, în cinstea viteazului care a salvat Soarele şi a readus primăvara…

Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului,iar albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului. În unele sate ale Maramureşului se folosea şi culoarea verde, care în lumea arhaică semnifica separanţa. Cu timpul, la acest şnur oamenii au adăugat o monedă de argint, ca simbol al Soarelui şi al biruinţei binelui în lume.

Tradiţii de Mărţişor, în Transilvania

În vechime, pe data de 1 Martie, mărtişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, alb şi negru ori alb şi verde, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, caldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.

Şnurul era legat la mână, prins în piept şi purtat, după zone, până la Macinici, Florii, Paşte, Armindeni sau până la înflorirea pomilorfructiferi. Apoi, şnurul de Mărţilor era agăţat, ca semn purtător de noroc, pe ramurile înflorite de măceş, viţă-de- vie, vişin, cireş ori se agăţa la icoană.

Se credea că purtătorii mărţişorului vor fi sănătoşi şi frumoşi ca florile, plăcuţi şi drăgăstoşi, bogaţi şi norocoşi, feriţi de boli şi de deochi.

Comentează simultan aici și pe Facebook:

Comentarii

REDACTIA Maramuresenii.ro

REDACTIA Maramuresenii.ro

Puteti contacta Redactia Maramuresenii.ro prin e-mail la redactia@maramuresenii.ro. Va vom raspunde prompt.


Fara comentarii

Scrie un comentariu
Momentan nu sunt comentarii! Poti fi primul care comenteaza acest articol!

Scrie un Comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata
Campurile marcate sunt obligatorii*